Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

1950-1960 Βάλε κι εσύ στον χάρτη... τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ Αθήνα

1950-1960

Βάλε κι εσύ στον χάρτη… τη ΔΙΚΗ ΣΟΥ Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων 2019

 

Φέτος, η καμπάνια της ICA (International Council on Archives) έχει θέμα «Σχεδιάζοντας τ’ αρχεία στον 21ο αιώνα» και προσκαλεί τους αρχειακούς φορείς και τους/τις επαγγελματίες της πληροφόρησης «να αναπτύξουν μια ανθρωποκεντρική στρατηγική προσέγγιση στις δραστηριότητές τους, ώστε να διασφαλίσουν την προσφορά υπηρεσιών και πολλαπλασιαστικού οφέλους από τη λειτουργία και τις δράσεις τους για τους πολίτες, τους επαγγελματίες, τις τοπικές κοινότητες και ευρύτερα την κοινωνία».

Το παραπάνω σκεπτικό επενδύει με τον καλύτερο τρόπο τη δράση του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων για τη φετινή επέτειο. Διαθέτουμε στην έρευνα ένα σημαντικό τεκμήριο και χρησιμοποιώντας το ως υπόβαθρο, σας καλούμε στη δημιουργία ενός κοινού αρχείου για τη μεταπολεμική Αθήνα.

Ο ημικτηματολογικός χάρτης του λεκανοπεδίου Αττικής της δεκαετίας του 1950 έχει αναρτηθεί στη σελίδα μας. Το σπάνιο τεκμήριο αποτελείται από 25 φύλλα που αποτυπώνουν μια διαφορετική εικόνα της Αττικής. Κάθε φύλλο αποτελείται από τρεις πινακίδες (σύνολο σελίδων: 62) Το γοητευτικό χειρόγραφο είναι εξαιρετικά λεπτομερές και έρχεται να τεκμηριώσει την κοινωνία, την πολεοδομία, την οικονομία, τη βιομηχανία, το πράσινο και την ιστορία μιας άλλης εποχής. 

Η σκέψη μας αφορά όλους εσάς, άτομα, σχολεία, συλλόγους, λέσχες, ομάδες πολιτών, επιστημονικές ομάδες. Ήδη φανταζόμαστε τη χρήση της πολύτιμης αυτής αποτύπωσης σε ποικίλες δράσεις, έρευνες και εργασίες.

Μεταξύ άλλων, είναι μια θαυμάσια αφορμή να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρότζεκτ. Ψάξτε τα συρτάρια σας, ρωτήστε τη γιαγιά και τον παππού, βρείτε λησμονημένες, οικογενειακές και άλλες φωτογραφίες, τεκμήρια που θα επιτρέψουν την εικονική αναπαράσταση οποιουδήποτε οικοδομικού τετραγώνου του χάρτη. Με τη δική σας συναίνεση, οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν και θα εμπνεύσουν περισσότερους. Θα αποτυπώσουν τη δική σας ταυτότητα στην πόλη και θα συγκροτήσουν τη μνήμη της κατά τη δεκαετία του 1950. 

Ας το κάνουμε βήμα-βήμα

Μπορείς να δεις όλα τα φύλλα του χάρτη εδώ. Βρες το φύλλο και το σημείο που σε αφορά.

Σκάναρε τη φωτογραφία / έντυπο κλπ που έχεις στην κατοχή σου (τύπος: jpg, 300 dpi)

Συμπλήρωσε τη φόρμα συμμετοχής και επισύναψε το σκαναρισμένο αρχείο.  

Μοιράσου με όλους την περιγραφή του τεκμηρίου και την ιστορία του.

 Ας το κάνουμε εύκολα

Για όσες και όσους δεν υπάρχει η παραπάνω δυνατότητα, επικοινωνήστε μαζί μας και αναλαμβάνουμε εμείς την ψηφιοποίηση και καταχώρησή του.  Ε-mail: [email protected], τηλ.: 210-8211624, 210-8211696.

 Ας το κάνουμε να διαρκεί

Περιμένουμε το υλικό σας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 για να οργανώσουμε την ανάδειξή του. Δεν σταματάμε όμως εκεί. Η δράση μόλις ξεκινά και οι δυνατότητές της είναι απεριόριστες. Στόχος είναι η συνεχής τροφοδότησή της από όλο και περισσότερους πολίτες.

 Ας το κάνουμε κοινό κτήμα

Επιδίωξή μας είναι το συγκεκριμένο υλικό να παρουσιαστεί ψηφιακά με ειδικό, διαδραστικό και πρωτότυπο σχεδιασμό. Μέχρι τότε θα σας κρατάμε ζωηρό το ενδιαφέρον με ανάλογες κοινοποιήσεις στο fb.

Aς το κάνουμε σύννομα

Διάβασε εδώ την ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).


Ακολουθήστε μας:

fb: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων (ΙΑΔΑ) για να παρακολουθείτε την πορεία της δράσης.

 

ΣυνημμένοΜέγεθος
enemerose_skhetika_me_dedomena_prosopikou_kharaktera.pdf64.13 KB
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.