Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στο «Τά ἐν Δήμῳ... ἐν δήμῳ»

Με αθρόα προσέλευση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Τά ἐν Δήμῳ... ἐν δήμῳ» των ειδικών ξεναγήσεων στο ιστορικό Δημαρχιακό Μέγαρο της πλ. Εθνικής Αντιστάσεως (Αθηνάς 63), το οποίο διοργάνωσε και υλοποίησε το Ιστορικό και Δημοτικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του δικτύου Athens Culture Net. Η δράση ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτές Συλλογές», της «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018». Οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών και παιδιά σε ξεχωριστές ξεναγήσεις, ήρθαν σε επαφή με την κτηριακή νεοκλασιστική αρχιτεκτονική των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα καθώς και με τις μνημειακές τοιχογραφίες των σπουδαίων καλλιτεχνών Γιώργου Γουναρόπουλου και Φώτη Κόντογλου., οι οποίοι κόσμησαν -ο καθένας με την ιδιαίτερη και σπάνια τεχνοτροπία του- το εσωτερικό του παλαιού Δημαρχείου, το 1937.

Στη διάρκεια του προγράμματος, δεκάδες πολιτών περιηγήθηκαν στις εκπληκτικές αναπαραστάσεις, της ιστορίας της Αθήνας από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του 1930. Με όχημα τις τοιχογραφίες, τα γλυπτά και τα βιτρό στάθηκαν μπροστά στον Θησέα, τον Περικλή, την Αθηνά, τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο, σε βυζαντινούς αυτοκράτορες, σημαντικούς στρατηγούς και πολιτικούς, φιλοσόφους και μυθολογικές μορφές του ελληνικού πολιτισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες για τη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των δημάρχων.

Από την επαρκώς κατατοπιστική ξενάγηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χειρόγραφα και τα δακτυλογραφημένα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, πολύτιμο υλικό που συλλέγει, συντηρεί, μελετά και διαθέτει στην έρευνα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου της Αθήνας. Μεταξύ των σχετικών εκθεμάτων, που αποκαλύπτουν τις μεταλλάξεις και το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετώπισε κατά περιόδους η πρωτεύουσα, υπήρχε ο πρώτος διασωζόμενος και αναβιβλιοδετημένος τόμος του 1841, ο οποίος φιλοξενεί και την υπογραφή του αγωνιστή Μακρυγιάννη.

Ευχαριστούμε τους Αθηναίους αλλά και όλους τους επισκέπτες για το μεγάλο και θερμό ενδιαφέρον, το οποίο επέδειξαν για την πρωτοβουλία μας.

Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.