Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1999, ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας. Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου ιδρύεται ως δομή στήριξης και στρατηγικός κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Θέλουμε οι εθελοντικές οργανώσεις να διατηρήσουν την αυτονομία και αυτοτέλεια τους, ενώ από την άλλη πλευρά, οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και η δράση τους να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.
Ουσιαστικοί λόγοι για να γίνεις εθελοντής
Μερικά  από τα  βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι :
 • Αναπτύσσεις  νέες δεξιότητες
 • Μαθαίνεις  να δουλεύεις ως μέλος μίας ομάδας
 • Μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.
 • Γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές , που   έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
 • Παρατηρείς πως γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων
 • Εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα 
 • Διευρύνεις   τις  γνώσεις σου
 • Εξασκείσαι  σε αντικείμενο σχετικό   με τις σπουδές σου ή με τα χόμπυ σου 
 • Κατανοείς καλύτερα  τους συμπολίτες σου
 • Έρχεσαι  σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνώριζες πριν

 

Ένα από τα  βασικά προβλήματα του εθελοντισμού είναι η δυσκολία  εξεύρεσης χρόνου .
Αν είσαι νέος/α, χωρίς πολλές   υποχρεώσεις, υπάρχουν προγράμματα εθελοντισμού στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Αυτά τα προγράμματα σου προσφέρουν βεβαιώσεις συμμετοχής,  οι οποίες  θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση της  εργασίας σου.  Αν πάλι δεν διαθέτεις χρόνο υπάρχουν δράσεις τα Σαββατοκύριακα.
Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και  ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.  
Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου.
Υπάρχει μία σειρά από ερωτήματα που είναι βοηθητικό να απαντήσεις πριν αποφασίσεις σε ποιον τομέα θα κάνεις αίτηση.
Αφού κάνεις αίτηση για τη δράση που σε ενδιαφέρει, θα χρειαστεί να στείλεις ένα βιογραφικό σημείωμα και να περάσεις από μία συνέντευξη. Η συνέντευξη είναι σημαντική ώστε να γνωρίσεις το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστείς, να γνωρίσεις τους επικεφαλής των ομάδων, να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί γύρω από την εθελοντική δράση κ.λπ.
Εάν , μετά τη συνέντευξη θεωρήσεις ότι σου αρέσει το αντικείμενο της δράσης, το πλαίσιο στο οποίο γίνεται και οι άνθρωποι που εμπλέκονται τότε  ο εθελοντισμός είναι μία απίστευτη εμπειρία!

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι στον εθελοντισμό του Δήμου Αθηναίων
 • Προώθηση του προτύπου του εθελοντή-ενεργού πολίτη στους νέους
 • Υποστήριξη εθελοντικών προγραμμάτων και δράσεων
 • Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση γύρω από τον εθελοντισμό

 

Biomhxaniko Moyseio

Ξεκινάει το Πρόγραμμα Εθελοντισμού στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Εαρινό Πρόγραμμα Εθελοντισμού και γίνουν μέλος της ομάδας των εθελοντών του μουσείου.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 22/01/2015 - 10:35
synoikia

Μια ξεχωριστή κοινωνική δράση με εικαστική χροιά, θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτροπή της ερήμωσης του κέντρου πόλης. Η «Συν-οικία» δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα συμμετοχικό έργο μεταμόρφωσης ,ενός «απόμακρου» αστικού χώρου σε οικεία περιοχή.

Ημερομηνία: 
Παρ, 09/11/2012 - 10:00 - Παρ, 30/11/2012 - 21:00
ethelontiki

Είκοσι περίπου εθελοντές, από όλο τον κόσμο, μετείχαν στον ευπρεπισμό της Πλατείας Κανάρη στην Κυψέλη, μέσω της δράσης  που οργάνωσαν και υλοποίησαν  το Γραφείο Δράσεως Εθελοντισμού του Δήμου Αθηναίων και η Εταιρία Ανθρωπιστικής Παρέμβασης, Share the Blessing.

Ημερομηνία: 
Δευ, 30/07/2012 - 08:35
monastiraki_3

Η Αθήνα έδειξε το καλύτερο πρόσωπό της σε 150 φοιτητές από 50 χώρες απ’ όλες τις περιοχές του κόσμου οι οποίοι επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την πόλη μας προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο AIESEC EuroXpro 2012, με θέμα «Global Think Tank4Greece».

Ημερομηνία: 
Παρ, 16/03/2012 - 11:40
kypseli_2

Το Πανεπιστήμιο της Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με το Γραφείο Δράσεως Εθελοντισμού του Δήμου Αθηναίων και την Εταιρία Ανθρωπιστικής Παρέμβασης συντήρησαν και αναμόρφωσαν δύο παιδικές χαρές στον 6ο Διαμέρισμα στην οδό Γρηγορίου Αυξεντίου.

Ημερομηνία: 
Σάβ, 26/05/2012 - 11:35 - Κυρ, 27/05/2012 - 13:00
evelpidon_1

Φύτευση και καθαρισμός στο Πάρκο Ευελπίδων πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της διοργάνωσης με τίτλο Εξωτερική Πράσινη Δράση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της 6ης Δημοτικής Κοινότητας και των Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 17/05/2012 - 11:20

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
Τηλ.  
210 5287800

Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.