29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 08:19

Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Σεπτέμβρη 2020

Μεγάλος Περίπατος

    Ζητήσαμε ενημέρωση για το μέλλον των σχεδιασμών της Δημοτικής Αρχής, σχετικά με τον Μεγάλο Περίπατο, μετά και την πρόσφατη δημόσια ομολογία του κ. Μπακογιάννη ότι οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Η αυθαιρεσία με την οποία 2 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε αναιτιολόγητες προμήθειες εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού, την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει για παρεμβάσεις “χαμηλού κόστους”, έδωσε λάθος μήνυμα στους δημότες. Η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να αποφεύγει μια δομημένη διαδικασία διαβούλευσης, ενώ η διαπαραταξιακή επιστημονική επιτροπή εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά υποβαθμισμένη, λειτουργώντας χωρίς αρχές και μέθοδο. Ο κ. Μπακογιάννης υπόσχεται και πάλι δραματικές αλλαγές στο κέντρο της πόλης χωρίς να δημοσιοποιεί τις μελέτες που θα τις στηρίξουν, χωρίς να μας λέει τι έμαθε από τα μέχρι τώρα λάθη. Ζητήσαμε να μάθουμε, με καθαρότητα και χωρίς άλλα κρυφά χαρτιά, ποιό είναι τώρα το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, με βάση ποιές μελέτες και ποιόν προϋπολογισμό θα προχωρήσουν οι άγνωστες μόνιμες παρεμβάσεις που προαναγγέλλει, αν και ποιός αξιολόγησε τη μέχρι τώρα πορεία των ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν. Για την Ανοιχτή Πόλη, ο δρόμος για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου δεν μπορεί να χαράσσεται αγνοώντας, πόσο μάλλον σε αντιπαράθεση με τους ωφελούμενους δημότες.

Αντιμετώπιση πανδημίας

    Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημάναμε ότι οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από το Δήμο Αθηναίων ακυρώνονται από την κακή μεγάλη εικόνα που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές. Οι σχολικές αίθουσες δεν αραίωσαν όσο ζητούσε η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δεν προβλέπει τη συνταγογράφηση τεστ για παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα, δοκιμάζοντας οικονομικά τις οικογένειές τους, πολυπληθή σχολικά συγκροτήματα παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα, χωρίς μέριμνα για κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους. Στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς, η κατάσταση παραμένει τραγική, με συρμούς και λεωφορεία να κυκλοφορούν με ανεπίτρεπτη πυκνότητα επιβατών. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικήσει δυναμικά τη διόρθωση των κυβερνητικών παραλείψεων, υπερασπιζόμενη το όφελος των δημοτών.

Γηροκομείο Αθηνών

    Το Γηροκομείο Αθηνών δεν αντέχει άλλη αδράνεια από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων. Η πρόσφατη κοινοποίηση από τον ίδιο τον Επίτροπο του Δήμου κ. Κατάκο της από 26 Ιουνίου παραίτησής του δικαιώνει τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης για μεθοδευμένες καθυστερήσεις στη συνεχιζόμενη δίκη της έκπτωτης διοίκησης Μπούμπα, για κωλυσιεργίες στις αρχαιρεσίες εκλογής αιρετής διοίκησης, για τη συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος. Στις 26 Ιουνίου ο Επίτροπος δήλωσε ότι τα παραπάνω δεν του επιτρέπουν να ασκήσει το έργο του, χωρίς αυτό να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, χωρίς ο Δήμος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βάλουν τέρμα στον κατήφορο του ιδρύματος. Ποιόν εξυπηρετεί αυτή η σιωπηρή απάθεια; Η Ανοιχτή Πόλη εδώ και καιρό πιέζει για τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης από τον Δήμο Αθηναίων ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές του σωματείου “Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών”, για την απεμπλοκή και επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών και για την ουσιαστική υποστήριξη της λειτουργίας της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων.

Κουντουριώτικα

    Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά την οριστικοποίηση της περιοχής ανάπλασης των Κουντουριώτικων, ώστε να προχωρήσει η πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής και να διασφαλιστεί η δημοτική περιουσία και η διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών και ελεύθερων χώρων. Ζητήσαμε ενημέρωση, και θα καταθέσουμε σχετικά ερωτήματα στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, για τις κινήσεις που έχουν ή δεν έχουν γίνει για τη διεκδίκηση των καταπατημένων τμημάτων και επισημάναμε την εικόνα αδιαφορίας και εγκατάλειψης της περιοχής, η οποία ευνοεί μόνο εκείνους που την επιβουλεύονται.

Δίκη Χρυσής Αυγής

    Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος που, στην ίδια κατεύθυνση με προηγούμενο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Φεβρουαρίου, τονίζει την ανάγκη για παραδειγματική καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, εν όψει της αναμενόμενης δικαστικής απόφασης. Αντιμέτωποι με παρελκυστικές τακτικές και θέλοντας να πετύχουμε την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τις αμέσως επόμενες μέρες, για την έγκριση του τελικού ψηφίσματος. Η Ανοιχτή Πόλη καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης να βρίσκονται έξω από το Εφετείο στις 7 του Οκτώβρη, για να υπερασπιστούμε μια πόλη κλειστή στο φασισμό και το ακροδεξιό μίσος.

Πρόσκληση Γκουαϊδό

    Όποια και αν είναι η άποψη που μπορεί να έχει κανείς για την προηγούμενη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι πραξικοπηματικές εκτροπές σίγουρα δεν αποτελούν αποδεκτή λύση και δεν συνάδουν με τη δημοκρατία. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τον κ. Μπακογιάννη να απευθύνει πρόσκληση στον αποτυχημένο πραξικοπηματία της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό για συμμετοχή στο 8ο Φόρουμ Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα σε συζήτηση όπου καλούμαστε να “επανεπινοήσουμε τη Δημοκρατία”. Για την Ανοιχτή Πόλη είναι σαφές ότι η συμμετοχή του Γκουαϊδό αποτελεί πλήγμα για το Φόρουμ, και όχι υποτιθέμενο στοιχείο “πολυφωνίας”.