29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 08:17

Νίκος Σοφιανός: «Στήριξη των κατοίκων και των επαγγελματιών της Αθήνας απέναντι στην πανδημία»

Την ανάγκη στήριξης των σχολείων, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών και των προσφύγων τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, στη συζήτηση του πρώτου θέματος του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τα «μέτρα και τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Στην τοποθέτησή του δήλωσε τα εξής:

« Συζητάμε το θέμα των δράσεων που κάνει ο Δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς εισηγητικό, χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και δεσμεύσεις, χωρίς διεκδικήσεις απέναντι στην Κυβέρνηση.

Η δημοτική Αρχή υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της Πανδημίας:

· Εφαρμόζει τέτοια υγειονομικά πρωτόκολλα κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις του κεφαλαίου του τουρισμού και των μεταφορών

· Δεν επένδυσε στη στήριξη των δημοσίων νοσοκομείων, συνεχίζοντας να δίνει χρήμα στο ιδιωτικό σύστημα υγείας και χωρίς να προχωρά στην επίταξη της.

·Διατηρεί το χάλι του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με πρωτόκολλα που επιτρέπουν συναθροίσεις μέχρι 9 άτομα στις πλατείες, μέχρι 25 στις τάξεις, αλλά 70 άτομα στα λεωφορεία.

· Άνοιξε τα σχολεία χωρίς καθηγητές και ολιγομελή τμήματα με 20 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι και συνωστισμό.

· Διατήρησε camp με άθλιες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, μαζί με τα εργασιακά γκέτο σε εργοστάσια και θερμοκήπια.

Ο Δήμος της Αθήνας, αντί να δώσει προτεραιότητα στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με φαστ-τρακ εργασίες σε σχολεία και με την εξεύρεση νέων χώρων. Η σημερινή πραγματικότητα φαίνεται μέσα από την ενδεικτική λίστα που δημοσιεύσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση και από καθημερινά περιστατικά όπως τα παράθυρα που έπεσαν στον 67ο Δημοτικό Σχολείο, δίπλα στα κεφάλια των μαθητών. Έδωσε για τον “μεγάλο περίπατο” 2 εκατομμύρια ευρώ, την μεγάλη ταλαιπωρία των Αθηναίων, που ψηφίστηκε το Μάη μαζί με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, που αργότερα μαζεύτηκαν.

Η δημοτική Αρχή πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για:

· Στήριξη των επαγγελματιών και όλων όσων παίρνουν έκτακτο βοήθημα με απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη. Εφαρμογή στην επαγγελματική στέγη και νέας μείωσης για τους επαγγελματίες της εστίασης.

·Κατάργηση δημοτικών τελών σε θέατρα και χώρους πολιτισμού.

· Ασφαλή λειτουργία των σχολείων με τη δημιουργία ιατρείων στα σχολικά συγκροτήματα και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

· Στήριξη και στέγαση των προσφύγων σε ξενοδοχεία εφαρμόζοντας την απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».