19 ΜΑΪ́ΟΥ 2020 06:02

Ζητήματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 18ης Μαΐου

Στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Μαΐου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

    Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων για τη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτισμό. Οι προτάσεις μας αξιοποιούν τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Αθηναίων (Τεχνόπολις, 984, ανοιχτοί χώροι), με στόχο να στηριχθούν έμπρακτα οι δημιουργοί πολιτισμού και να εξασφαλισθεί για τους δημότες η ασφαλής πρόσβαση στην τέχνη και στον πολιτισμό, ενώ η υλοποίησή τους θα έχει πολλαπλό όφελος και για τον ίδιο τον Δήμο, αυξάνοντας το πολιτιστικό του αποτύπωμα στη ζωή της πόλης.

Η πρότασή μας για έκτακτη συζήτηση του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση δεν έγινε δεκτή, το Δημοτικό Συμβούλιο όμως θα πρέπει να συζητήσει, και κυρίως να δράσει, για τη στήριξη του πολιτισμού το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Μπακογιάννης απολογήθηκε για τον επικοινωνιακό συγχρωτισμό στη γιορτή παράδοσης της νέας πλατείας Ομονοίας. Μιας πλατείας με πολύ πλακάκι, αλλά χωρίς παγκάκι, που εισάγει ένα προβληματικό μοντέλο παρεμβάσεων στην πόλη, με μη εκλεγμένους ιδιώτες-χορηγούς σε ρόλο σχεδιαστών του δημόσιου χώρου. Ο κ. Μπακογιάννης δεν απολογήθηκε ωστόσο για την καταστολή στην πλατεία Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, όπου οι δημοτικές υπηρεσίες συνεπικούρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια επίδειξη αυταρχισμού απέναντι στους κατοίκους. Η άνιση όμως μεταχείριση των πολιτών σίγουρα δεν βοηθά την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας ανάμεσα στους δημότες.

    Η επέκταση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων δεν είναι η πανάκεια για τη στήριξη της εστίασης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι υγειονομικές συνθήκες των ημερών καθιστούν ιδιαίτερα αναγκαίο το σεβασμό στο δημόσιο χώρο και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κινητικότητας των πολιτών. Η σχετική υπουργική τροπολογία βρίθει αντιφάσεων και ασαφειών που παρέχουν ιδανικό έδαφος για αδιαφανείς συναλλαγές και εξυπηρετήσεις, ενώ αντιμετωπίζει το δημόσιο χώρο ως άθροισμα διαδρόμων διέλευσης, παρά ως το πολυλειτουργικό περιβάλλον που είναι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, 90.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα προϋποθέτει τη συνδρομή της κρατικής διοίκησης με ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ που θα επιτρέψει τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μια ευέλικτη πολιτική απαλλαγής δημοτικών τελών, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ή μη επέκτασης κάποιου καταστήματος. Η δημοτική αρχή οφείλει να πιέσει την κεντρική διοίκηση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία άλλωστε ακολουθείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η Ανοιχτή Πόλη συμμετείχε στην πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων της Πέμπτης Κοινότητας που απαίτησαν άμεσες ενέργειες για τη διάσωση της Βίλας Κλωναρίδη και για την προστασία και αξιοποίηση των ιστορικών διατηρητέων της περιοχής τους. Στο Κοινοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε και πετύχαμε να παρθεί ομόφωνη απόφαση που καλεί τη δημοτική αρχή, αφού πάρει άμεσα μέτρα προστασίας και καθαρισμού της Βίλας, να προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων για την αποκατάσταση και αναπαλαίωσή της, με αξιοποίηση των ήδη δεσμευμένων χρημάτων. Καλούμε τη δημοτική αρχή να κινηθεί με γοργά βήματα στην κατεύθυνση αυτής της απόφασης.

    Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή ενημέρωση για τον προγραμματισμό των απαλλοτριώσεων που εδώ και αρκετό καιρό έχουν “παγώσει”. Οι γειτονιές της Αθήνας έχουν μεγάλη ανάγκη για δημόσια προσβάσιμους χώρους, ακόμα περισσότερο αυτές τις μέρες της υγειονομικής εγρήγορσης. Τα απαραίτητα κονδύλια πρέπει να διασφαλιστούν και οι διαδικασίες να επιταχυνθούν. Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί η ικανοποίηση ώριμων αιτημάτων των κατοίκων της πόλης για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση χώρων στις γειτονιές τους – όπως η πρώην “Θερμίδα” πλάι στο πάρκο Βασίλης Αυλωνίτης ή το κτήμα Πάτμου και Καραβία στην Πέμπτη Κοινότητα.

    Ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών μεταστέγασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας, η οποία έχει ήδη αποφασιστεί με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης καθιστούν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών επείγουσα. Η δημοτική αρχή εμφανίζεται γρήγορη και αποτελεσματική εκεί που ευνοείται η επικοινωνιακή πολιτική της, φαίνεται όμως νωθρή απέναντι σε ουσιαστικές και επείγουσες ανάγκες της πόλης, όπως είναι αυτή για ένα ασφαλές και λειτουργικό Καλλιτεχνικό Σχολείο.

    Ζητήσαμε να πάρει θέση η δημοτική αρχή απέναντι στις διατάξεις του άρθρου 99 του πρόσφατου νομοσχεδίου για το περιβάλλον, οι οποίες αποσύρθηκαν εν μέρει, με την υπόσχεση όμως από τον Υπουργό να επανέλθουν. Πρόκειται για διατάξεις που αν εφαρμοστούν οδηγούν στην ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη σε ζώνες γενικής κατοικίας, εντείνοντας το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζει η πόλη. Η Ανοιχτή Πόλη έχει επίσης επισημάνει την ανάγκη για ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με σκοπό την άμβλυνση των πιέσεων που ασκούνται στην κατοικία από το ισχύον καθεστώς, και αναμένει από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί σχετικά.