11 ΜΑΪ́ΟΥ 2020 10:23

Αν θέλουμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού ας προστατέψουμε το περιβάλλον, όχι τα αρπακτικά της τουριστικής βιομηχανίας

Πόσο έκτακτη είναι η ανάγκη του νέου σχεδίου ανάπλασης της Αθήνας που φέρνει ο Μπακογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τη Δευτέρα 11 Μάη; Είναι ένα κλασσικό δείγμα για το πώς αξιοποιούνται οι “έκτακτες συνθήκες” ώστε να παρθούν μέτρα και να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα με πρόσχημα την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας. Τι κι αν οι χώρες απ’ όπου έρχονται οι τουρίστες έχουν θρηνήσει νεκρούς από το κορονοϊό, ο Μπακογιάννης θα δημιουργήσει συνθήκες “να κρατηθούν οι αποστάσεις” στο νέο χάρτη κυκλοφορίας στην Αθήνα!

Με δόλωμα τον “Μεγάλο Περίπατο” και μπόλικη σάλτσα περί έξωσης του ΙΧ από το κέντρο της Αθήνας, με δήθεν αναβάθμιση πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, ο Μπακογιάννης μοιράζει δώρα και δωράκια σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης.

Για άλλη μια φορά, ετοιμάζονται να σπαταλήσουν πολλά εκατομμύρια για χάρη της τουριστικής μπίζνας και του Μεγάλου Περιπάτου του κέρδους μιας μικρής μειοψηφίας σε βάρος των αναγκών των κατοίκων και των εργαζομένων της πόλης.

Η προτεραιότητα είναι το κέρδος και οι τουρίστες-επισκέπτες και όχι οι ανάγκες των κατοίκων, των εργαζόμενων και της νεολαίας που ασφυκτιά σε πανεπιστήμια και σχολεία φυλακές. Οι γειτονιές που βρίσκονται έξω από τον τουριστικό περίπατο θα εξακολουθούν να ζουν στην υποβάθμιση, χωρίς πλατείες για βόλτα, χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους, χωρίς κούνιες και παιδικές χαρές, χωρίς χώρους άθλησης και πολιτισμού.

Στην πράξη είναι ένα σχέδιο συμπληρωματικό των πολιτικών “νόμου και τάξης”, ρατσισμού σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών και εκκαθάρισης της πόλης από τους ανεπιθύμητους φτωχοδιάβολους των δρόμων της πόλης, δείγματα της οποίας βλέπουμε αυτές τις μέρες με τις επιδρομές της Αστυνομίας στις πλατείες για την εκκένωση των νεολαίων πχ στη Πλατεία Αη Γιώργη στην Κυψέλη.

Στο όνομα της προστασίας από την εξάπλωση του κορονοϊού, ο Μπακογιάννης εξορμά για να μετατρέψει την Αθήνα και τους ελεύθερους χώρους σε αυλές περιπάτου των πελατών των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και της AirBNB που έχουν τινάξει τα νοίκια στα ύψη, διώχνοντας φτωχόκοσμο και μεροκαματιάρηδες από ολόκληρες περιοχές κατοικίας.

Στην πράξη, ο Μπακογιάννης τρέχει να υλοποιήσει τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης του Μητσοτάκη, με τις αλλαγές στη χρήση γης να γενικεύονται, εκτοπίζοντας την κατοικία και πριμοδοτώντας τους επενδυτές-κοράκια του real estate στο κέντρο της Αθήνας. Έχει ήδη δημιουργήσει την Ανώνυμη Εταιρία του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου για να προσθέσει χώρο δράσης, τύπου Τεχνόπολις, στο τουριστικό αρπακτικό κεφάλαιο. Tαυτόχρονα λειτουργεί και η Ανάπλαση ΑΕ!

Άρον-άρον ανακηρύσσονται σε πεζόδρομους με ολίγον χρωματισμό οδοστρώματος και κώνους δρόμοι και δρομάκια για να εξασφαλιστεί αρκετός χώρος ώστε να απλωθούν τα τραπεζοκαθίσματα, που δεν χωράνε στα υπάρχοντα πεζοδρόμια. Στο Σύνταγμα, έναντι για την ακρίβεια, δημιουργούνται πεζόδρομοι για τα παρακείμενα καταστήματα, ενω βολεύονται σε ειδική εσοχή και τα γνωστά διώροφα λεωφορεία που ευθύνονται για το κυκλοφοριακό κομφούζιο!

Γεύση έχουμε πάρει από τη σπατάλη εκατομμυρίων της Δημαρχίας Καμίνη στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο, με τους άχρωμους πεζόδρομους που σιγά-σιγά τους καταλαμβάνουν τραπεζοκαθίσματα.

Ο σχεδιασμός των κυκλοφορικών ρυθμίσεων του εμπορικού κέντρου δεν παίρνει υπόψη την πιο απλή μέθοδο αποσυμφόρησης από τα βαριά μεταφορικά οχήματα των εταιριών, να κυκλοφορούν τους μόνο σε βραδυνές και νυχτερινές βάρδιες. Ε, όχι και να επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες…Αντίθετα , οι ανάπηροι θα τραβάνε τα μαλλιά τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτό το νέο (δυσ) τοπίο.

Με την ευκαιρία ετοιμάζονται να πετάξουν στο Καιάδα όλο τον φτωχόκοσμο που εξασφαλίζει ένα μεροκάματο ή ξεροκόμματο στους δρόμους της Αθήνας. Ας πάρουμε το παράδειγμα των χειροτεχνών, που εδώ και πάνω από 12 χρόνια εργάζονται στην Αποστόλου Παύλου, στην Αιόλου, την Αδριανού.

Ο “Μεγάλος Περίπατος” τους γυρνάει την πλάτη, στέλλοντας τους στην κάτω μεριά της Ερμού(!) για να αφανιστούν με την ησυχία τους. Το υποψιασμένο Υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ συμβαδίζουν με αυτές τις επιλογές. Επίσης, οι συλλέκτες και οι ρακοσυλλέκτες έχουν ήδη δεχθεί πισώπλατη μαχαιριά. Όσον για τους μικροπωλητές, τους κουλουράδες και τους ανθοπώλες δεν θα έχουν στον Ήλιο μοίρα. Οι γκραφιτάδες θα πρέπει να αδειοδοτηθούν από το ειδικό ιερατείο της Δημοτικής Αρχής για να αλλάξουν το γκρίζο πρόσωπο της πόλης. Οι μουσικοί δρόμου θα αναζητούν γωνιές για να σταθούν.

Επιτέλους, οι αναπλάσεις “αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού ας ξεκινήσουν από τα πιο απλά:

Έχουμε νέα σχολεία και περισσότερες αίθουσες για να μορφώνονται τα παιδιά με ασφάλεια και μέτρα προστασίας από την πανδημία, για να ανοίξει στην ώρα της η δίχρονη προσχολική αγωγή;

Έχουμε περισσότερα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μην στοιβάζεται ο κόσμος;

Έχουμε πρόγραμμα για παιδικές χάρες στις γειτονιές, χώρους άθλησης και πολιτισμού η θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους νέους στις πλατείες;

Έχουμε πρόγραμμα να μετατρέψουμε το Μητροπολτικό Πάρκο Γουδή, και άλλους χώρους όπως το Πάρκο ΦΙΞ σε πνεύμονες ζωής;

Αντί για αυτά, πάλι δώρα στους βαρόνου τους τουρισμού και απολύσεις και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στους εργαζόμενους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους της Τέχνης.