11 ΜΑΪ́ΟΥ 2020 06:52

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Αχαρνών & Λιοσίων)

Το νεοσύστατο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων επισκέφτηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος μαζί με τη Λυδία Βέρα, διαμερισματική σύμβουλο και εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ του ΚΥΑΔΑ. 

Ξεναγήθηκαν στους χώρους της δομής από τον Πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Γρηγόρη Λέων, και μίλησαν με εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στα διάφορα τμήματα του Κέντρου.

Το Κέντρο έχει συνολική έκταση 4.000 τμ και περιλαμβάνει τρία πολυώροφα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο, προς το παρών δωρεάν, από τον ΕΦΚΕ (πρώην ΝΑΤ). Σε αυτά στεγάζεται ο Ξενώνας Φιλοξενίας (για 24ωρη στέγαση) και το Υπνωτήριο (για 12ωρη φιλοξενία).

Επίσης, είναι υπό κατασκευή χώροι για ντους, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες για αστέγους που δε φιλοξενούνται στη δομή, καθώς και το καφέ στο ισόγειο του κτιρίου όπου θα λειτουργεί σαν Κέντρο Ημέρας. 

Σήμερα στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενούνται περίπου 200 άστεγοι συμπολίτες μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που στήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση, καταθέτοντας βεβαίως ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται μόνιμο προσωπικό και στη λειτουργία της δομής εμπλέκονται αρκετές ΜΚΟ. 

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι είναι ευθύνη του Κράτους να στηρίξει έμπρακτα την τοπική διοίκηση για τη λειτουργία τέτοιων δομών και δε θα πρέπει να επαφίεται στην περιστασιακή προσφορά χορηγών και δωρητών.

Επίσης, επισήμανε ότι χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση για να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι επιβίωσης για τα άτομα που ζουν σε κατάσταση ένδειας. Το ΚΥΑΔΑ πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία, όμως δεν έχει ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο σε οργανική θέση, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων που έχουν αποσπαστεί στο ΚΥΑΔΑ δεν επαρκούν.

Τέλος, χαιρετίζοντας συμβασιούχους (από το τετράμηνο πρόγραμμα των 40 ατόμων) που προσελήφθησαν αυτές τις μέρες στο ΚΥΑΔΑ, ο Νίκος Σοφιανός επανέλαβε την πάγια διεκδίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μόνιμο προσωπικό. Είναι κάτι που η δημοτική Αρχή θα πρέπει να απαιτήσει από την Κυβέρνηση, γιατί δεν ωφελούνται ούτε ο Δήμος, ούτε οι εργαζόμενοι με το να απολύονται στους τέσσερις μήνες, μόλις δηλαδή εξειδικευτούν στη συγκεκριμένη δουλειά.