06 ΜΑΪ́ΟΥ 2020 10:12

“Επιδοτούν” την ανεργία, αλλά μειώνεται η μοριοδότηση για τα παιδιά των ανέργων στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών!

Εν μέσω πανδημίας και χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλογη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εισηγείται την αλλαγή της μοριοδότησης για την εγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς. Υπενθυμίζουμε ότι οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης, αλλά αποτελούν μέσο προσχολικής αγωγής και κοινωνικοποίησης των παιδιών, όπως εξάλλου διακηρύσσεται και στον πρότυπο κανονισμό (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4249/05.12.2017, άρθρο 2). Η Ανοιχτή Πόλη καταθέτει σχετικά τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας, απαγορεύεται η ενισχυμένη μοριοδότηση των δημοτών, ως ξεχωριστής κατηγορίας από τους κατοίκους. Η Διοίκηση του Δ.Β.Α. αγνοεί τις κείμενες διατάξεις και αυθαίρετα προβαίνει στη μοριοδότηση τους. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε κακοπροαίρετοι και επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, θα θέλαμε να μας διευκρινίσει η Πρόεδρος πώς εισηγείται κάτι το οποίο αντίκειται στην παρούσα νομοθεσία.

Η Πρόεδρος εισηγείται την ενιαία μοριοδότηση σε οικογένειες με εισόδημά από 0 – 30.000€. Η προηγούμενή μοριοδότηση ήταν κλιμακωτή, με τα περισσότερα μόρια για οικογενειακά εισοδήματα από 0 – 12.000 €. Με τον τρόπο αυτό, ο άνεργος και αυτός που έχει εισόδημα 30.000€ θεωρούνται ότι ανήκουν εξίσου στη “μεσαία τάξη” και λαμβάνουν τα ίδια μόρια. Παράλληλα καταργείται η ειδική μοριοδότηση για την περίπτωση δύο άνεργων γονέων. Οι αποδεδειγμένα άνεργοι γονείς χρειάζονται όμως ιδιαίτερη ενίσχυση για την ένταξη των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, αφού αδυνατούν να αναθέσουν την απασχόληση των παιδιών τους εκτός δημοτικών δομών, τη στιγμή που η ανάγκη επιμέλειας των παιδιών καθιστά δυσχερέστερη γι’ αυτούς την εξεύρεση εργασίας.

Συνεχίζοντας τη παράδοση του Δήμου στην έλλειψη ειδικής μέριμνας για τα παιδιά και τους γονείς με ειδικές ανάγκες, το προτεινόμενο πλαίσιο μοριοδότησης μειώνει τη συνολική μοριοδότηση τους. Από τη μια το μοριοδοτούμενο ποσοστό αναπηρίας ανεβαίνει σε 50% από 35%, ενώ επιπλέον οι περιπτώσεις γονέα και τέκνου με αναπηρία, που πριν αποτελούσαν χωριστές κατηγορίες μοριοδότησης, συγχωνεύονται σε μία.

Τέλος, σε θετική κατεύθυνση θεωρούμε ότι κινείται η αυξημένη μοριοδότηση για τα παιδιά των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημά Υγείας. Δεν τους δώσανε Μέσα Ατομικής Προστασίας, δεν τους πλήρωσαν τις εφημερίες, αλλά τουλάχιστον τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση φιλοξενίας στους Παιδικούς Σταθμούς…