29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 14:48

Πάρτε πίσω το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου για την Παιδεία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ, 1ΜΜ ΒΟΥΛΗ

H κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την Παρασκευή 24 Απρίλη ήταν η μαχητική απάντηση στα σχέδια της Κεραμέως που επιδιώκει να κατεδαφίσει τη δημόσια παιδεία για χάριν των επιχειρηματιών φίλων της κυβέρνησης. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα!

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις στη δημόσια παιδεία, δημοσιοποιώντας ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, ενώ η πανδημία συνεχίζεται, τα σχολεία είναι κλειστά, τα παιδιά αποκλεισμένα από την πρόσβαση στη ζωντανή διαδικασία της σχολικής τάξης και χιλιάδες βιώνουν τον αποκλεισμό ακόμα και από το φιάσκο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ανάμεσα στα αντιδραστικά μέτρα είναι η προαγωγή με τη βάση του 10 για όλες τις τάξεις, η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και η τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και μεγαλώνει έτσι τις δυσκολίες για να περάσουν τις τάξεις τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών.

Παράλληλα φέρνει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού χτυπώντας τις εργασιακές σχέσεις και ανοίγοντας το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη χρηματοδότηση από ιδιώτες. Φορτώνει τα οικονομικά βάρη και τις αποτυχίες του εκπαιδευτικού συστήματος σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και μετατρέπει την δημόσια παιδεία από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική ευθύνη του καθενός.

Συνεχίζουν τις πολιτικές υπονόμευσης της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση όλων των παιδιών και γι΄αυτό συζητούν για το πώς θα γίνουν οι εξετάσεις και ειδικά οι πανελλαδικές, μέσα στην πανδημία. Προφανώς, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και το βλέπουμε και στο νομοσχέδιο, όπου η Κεραμέως αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Το άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει την ανάληψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από κυβέρνηση και Δήμο και τη γενναία έκτακτη χρηματοδότησή τους.

-Μείωση μαθητών ανά τμήμα, αύξηση αιθουσών και νέα σχολικά κτίρια, για να τηρούνται τα μέτρα της απόστασης, ένα άτομο στα 10 τ.μ. Επομένως, να γίνουν επισκευές στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, συντήρηση, επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Πάνω από όλα ο ΟΣΚ πρέπει ξανά να αναλάβει την ανέγερση νέων σχολείων και όχι να χαρίζονται εκατομμύρια στους εργολάβους μέσω των ΣΔΙΤ.

-Μαζικοί διορισμοί καθαριστριών για την εξασφάλιση της υγιεινής των χώρων.

-Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

-Παροχή δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών

-Οι σχολικές επιτροπές του Δήμου να παρέχουν στα σχολεία τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και όχι για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών που υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας με την απάτη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ή για την αποπληρωμή των λογαριασμών των ΔΕΚΟ

-Κατάργηση των εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης