24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 10:44

Θεσμοθέτηση προστατευτικού πλαισίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας

Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για μείωση κατά δύο ορόφους του ύψους του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου αποτελεί μια δικαίωση για τις συλλογικότητες, τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους ενεργούς πολίτες που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην ανέγερση θηριωδών ξενοδοχείων στην περιοχή Ακρόπολη-Μακρυγιάννη.

Στην Ανοιχτή Πόλη, στηρίξαμε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή μέχρι την πιο πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου καταθέσαμε πρόταση σχετικού ψηφίσματος, και γι’ αυτό νιώθουμε κι εμείς ικανοποίηση. Εκφράζουμε ωστόσο την ανησυχία μας, μήπως η χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ αποτελέσει παρ’ όλα αυτά ένα δυσμενές προηγούμενο σε ό,τι αφορά τα επιτρεπόμενα ύψη στην περιοχή καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάνει λόγο για μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 27 μέτρων!

Ελπίζοντας ότι η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα ξεκαθαρίζει αυτό το ζήτημα, η Ανοιχτή Πόλη ζητεί να θεσμοθετηθεί προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο για τον αναοριοθετημένο κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας σε όλη του την έκταση, και συγκεκριμένα:

·το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή να περιοριστεί στα 21 μ. συνολικά, όπως ορίζει η απόφαση 2331/2009 του ΣτΕ.

· οι χρήσεις γης στην περιοχή να ακολουθούν αυτές της “γενικής κατοικίας” και όχι του “πολεοδομικού κέντρου” όπως είναι σήμερα.

· το νέο πλαίσιο όρων δόμησης και χρήσεων γης να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ελεγχθεί προληπτικά από το ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητά του.