14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 06:48

Η Τοποθέτηση της ΑΑΑθήνας στο δημοτικό συμβούλιο στις 13/4

Θέματα εκτός ημερησίας: 

1. Συνολική συζήτηση στο ΔΣ για μέτρα συμβολής και ενίσχυσης από τις επιπτώσεις λόγω πανδημίας. Τα θέματα αυτά αφορούν

Α. Μέτρα ενίσχυσης και συμβολής των υπηρεσιών του δήμου στο δημόσιο σύστημα υγείας

Β. Μέτρα ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων

Γ.  Μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων στρωμάτων

Δ. Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στον δήμο

Ειδικά ζητήματα:

-άνοιγμα των πάρκων της Αττικής και ειδικά του πάρκου στην Ακ. Πλάτωνα

– προγράμματα σίτισης για τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη, άμεσα γεύμα/κουπόνι για παιδιά των βρεφονηπιακών

– μέτρα προστασίας εργαζομένων στην καθαριότητα

– δημοτικά τέλη/πρόστιμα

2. Σχετικά με το κτήριο για αστέγους Λιοσίων και Αχαρνών και το ξενοδοχείο ΙΟΝΙΣ καθώς και το ποσό των 248.000 ευρώ για επισκευές

3. Σχετικά με το κάλεσμα των σχολικών επιτροπών για τάμπλετ

4. Γηροκομείο

5. Σχετικά με την ανέγερση πολυόροφου ξενοδοχείου δίπλα στην Ακρόπολη, στην οδό Μισαραλιώτου

Για να σωθεί ο λαός

Απαιτούμε από τον δήμο:

*Ένταξη των δημοτικών ιατρείων στο γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της σημερινής υγειονομικής κρίσης και άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας διάγνωσης των Δημοτικών Ιατρείων, με προσλήψεις μονίμων.

*Ειδική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους ευάλωτους, μοναχικούς, ηλικιωμένους, άστεγους, τοξικοεξαρτημένους, με επίταξη καταλυμάτων και ξενοδοχείων για τη στέγαση όλων. Άμεση ενίσχυση του οργανισμού ΚΥΑΔΑ του δήμου Αθηναίων με μαζικές προσλήψεις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, αρχικά για την παροχή τροφίων σε όλο τον φτωχό λαό του δήμου Αθηναίων/μέτρα για τους άστεγους. Να περάσει το Γηροκομείο Αθηνών και όλες οι δομές υπερηλίκων στο Δημόσιο με την μεταφορά του προσωπικού και προσλήψεις ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

*Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και η Βοήθεια στο Σπίτι, να ενισχυθούν με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά την αρωγή των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και των μοναχικών ηλικιωμένων που δεν μπορούν να εκτελέσουν βασικές ανάγκες για την σίτιση, την προμήθεια τροφίμων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδική μέριμνα για τις κακοποιημένες γυναίκες. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για συνέχιση της σίτισης σε όλα τα παιδιά που σιτίζονταν, πριν το κλείσιμο των σχολείων και των Π.Β. Σταθμών με όποιο τρόπο αυτό είναι εφικτό (διανομή στο σπίτι/κουπόνια κ.λπ.).

*Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο κέντρο του Ελαιώνα. Ελεύθερη πρόσβαση στα δημοτικά ιατρεία χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία. Απεναντίας, πλήττει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους. Άμεση επέκταση και λειτουργία προγραμμάτων στέγασης για τους πρόσφυγες στον Δήμο της Αθήνας και σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες ώστε να απεγκλωβιστούν από τα στρατόπεδα. Να εντοπίσουν και να διαθέσουν κατάλληλα καταλύματα τώρα μέσα στην πόλη.

*Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τον δήμο. Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, άπορους και όσους είχαν μείωση μισθού. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για όλους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Επιστροφή τροφείων που έχουν καταβληθεί στους παιδικούς σταθμούς και απαλλαγή τους από εδώ και πέρα.

*Ο Δήμος να προβεί σε ελέγχους για παραβιάσεις κανόνων και συνθηκών εργασίας επιχειρήσεων στα όρια του.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον δήμο

-Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις

-Δώρο Πάσχα/ΒΑΕ/Μέτρα προστασίας

Αναλυτικά

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μείωση τώρα των ωρών εργασίας στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της πρόνοιας και κάθε εξαντλητικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των καθαριστριών των σχολικών μονάδων στον δήμο της Αθήνας για την κάλυψη όλων των αναγκών, καμία «μη ανανέωση σύμβασης». Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συμβασιούχων στους Δήμους. Χωρίς αυτούς δε θα δούλευε ΤΙΠΟΤΑ. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού

-Καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βρίσκονται, χωρίς όπλα (ειδικά ΜΑΠ) στην πρώτη γραμμή, οριστική κατοχύρωση των ΒΑΕ και επέκταση τους και σε άλλες κατηγορίες.

-Μονιμοποίηση  ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων-Προμήθεια ΑΜΕΣΑ  ειδικών ΜΑΠ (ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδονάρια,  γάντια, ειδικά παπούτσια, αντισηπτικό κλπ.) σε όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που  (βρίσκονται έξω , σε χώρους ΧΥΤΑ, Σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικές και  Κοινωνικές Υπηρεσίες).

-Καθημερινή απολύμανση χώρων και μέσων, αυτοκινήτων-καμπίνες  απορριμματοφόρων και όσων  άλλων επιβατικών/φορτηγών αυτοκινήτων κυκλοφορούν αυτή την περίοδο.

-Εβδομαδιαία εξέταση, όλου του προσωπικού που αναγκαστικά υποχρεώνεται να πηγαινοέρχεται στη δουλειά και να εκτίθεται στον κορονοϊό , με δαπάνη και φροντίδα του Δήμου/εργοδότη.

Διεκδικούμε και παλεύουμε συνολικά για:

*Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους, χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για μόνιμη δουλειά και την επαρκή στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έχουν κλείσει (Πολυκλινική, Γενικό Πατησίων, Αγ.Βαρβάρα κ.α.). Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Να επιταχθούν άνευ όρων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα χωρίς αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

*Nα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία των νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες για να μένουν σπίτι (προμήθειες τεστ, εξοπλισμός, ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας). Χρηματοδότηση των δημόσιων φορέων για τη διεξαγωγή των τεστ και όχι για τους μεσάζοντες των ιδιωτικών κέντρων. Να γίνει ευρύς έλεγχος και καταγραφή κρουσμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

*Δωρεάν παροχή σε όλους προληπτικών μέσων ατομικής προστασίας (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ). Να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει.

*Να παρθούν μέτρα για επαρκή φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη σε όλους τους νοσούντες.

*Έλεγχος τιμών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των απευθείας χαριστικών αναθέσεων του δημόσιου σε ιδιώτες αυτή την περίοδο.

*Φροντίδα για την επάρκεια τροφίμων και ειδών και την εφοδιαστική αλυσίδα για όλη την επόμενη περίοδο.

*Προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία, διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων και πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, όρους και συνθήκες εργασίας. Όχι στις επεκτάσεις των ωραρίων. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας και παροχή όλων των μέσων προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

*Να λειτουργήσει το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων σε συνεργασία με τους δήμους σε όλες τις περιοχές, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που το χρειάζονται με ενίσχυση προσωπικού και μέσων για την παροχή με ασφαλή τρόπο των συσσιτίων για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους.

*Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

*Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάγωμα ενοικίων, κατάργηση εξώσεων.

*Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιο κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.

Τα λεφτά για την χρηματοδότηση των αναγκών του λαού να εξασφαλιστούν με την διαγραφή του χρέους, την διάθεση των 35 δισ. € από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φορολόγηση του κεφαλαίου, την εγκατάλειψη του ρατσιστικού κυνηγητού των προσφύγων στα σύνορα και της κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών στο βωμό του ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ στο Αιγαίο. Ανατροπή των αιματηρών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για την πλήρη θωράκιση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι για εξοπλισμούς και ενίσχυση των τραπεζών.

•Σε μελλοντική ανακάλυψη εμβολίου, οι Δήμοι να είναι αρμόδιοι για την ομαλή και φθηνή διακίνησή τους στις ευπαθείς ομάδες.

•Άμεση αναστολή πληρωμών για οφειλές προς τους δήμους. Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, άπορους και όσους είχαν μείωση μισθού.Δραστική μείωση των δημοτικών τελών ΤΩΡΑ, για όλους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους. Επιστροφή τροφείων που έχουν καταβληθεί στους παιδικούς σταθμούς.

•Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να προβούν σε ελέγχους για παραβιάσεις κανόνων και συνθηκών εργασίας επιχειρήσεων στις περιοχές τους.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    

Δεν συναινούμε στις επιλεκτικές απαγορεύσεις υπαίθριων συναθροίσεων, κυκλοφορίας και μετακίνησης, σε μεθοδεύσεις περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και σε παρακολουθήσεις στο όνομα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι οποίες δεν υπακούουν σε καμιά υγειονομική λογική. Δεν θέλουμε μια κοινωνία ανταγωνισμού, ιδιώτευσης και ατομικής επιβίωσης. Καταγγέλλουμε την επιδίωξη της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, με απαγόρευση συναθροίσεων και της μετακίνησης για πολιτικές, συνδικαλιστικές δράσεις, να προχωρά σε νόμους και μέτρα για τα συμφέροντα των εργοδοτών και τα σχέδια των επενδυτών (νέοι ΧΥΤΑ, καύση απορριμμάτων, έργα για καζίνο στο Ελληνικό, εκχώρηση δημοτικού κήπου Αθήνας και Φιλοπάππου σε ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης, νόμος για απαγόρευση των διαδηλώσεων κ.ά.).