13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 17:45

Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων της 13ης Απριλίου

Στην 8η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 13ης Απριλίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Η απώλεια του Περικλή Κοροβέση, ο οποίος είχε υπάρξει και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, είναι δυσαναπλήρωτη για τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να τον τιμήσει ανάλογα, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η αδράνεια του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με το Γηροκομείο Αθηνών δεν μπορεί να συνεχίζεται, τη στιγμή μάλιστα που το ίδρυμα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτονόητες υποχρεώσεις του απέναντι στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, αλλά και στους εργαζομένους του. Η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της με ορισμό μεταβατικής διοίκησης, διενέργεια αρχαιρεσιών για εκλογή αιρετής διοίκησης και αναβάθμιση της δημοτικής Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εξασφαλίσει την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν.

Σχετικά με τη δημόσια επιδότηση ανέγερσης πολυόροφου ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης, καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος, με το οποίο καλούμε τη δημοτική αρχή, σε συνεργασία και διαβούλευση με τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, να διεκδικήσει ένα νέο προστατευτικό πλαίσιο για την περιοχή, όπως άλλωστε ορίζουν και οι αποφάσεις του ΣΤΕ. Συγκεκριμένα, ζητάμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπως ο Νόμος ορίζει, για τον καθορισμό των χρήσεων γης, των όρων δόμησης και των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός του αναοριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, ώστε να διασφαλίζεται αφενός η προστασία των μνημείων και αφετέρου η απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης.

Η Ανοιχτή Πόλη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης τονίζει την ανάγκη να σταθεί ο Δήμος Αθηναίων στο πλευρό των πιο ευάλωτων. Η δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και η Ανοιχτή Πόλη θα συμβάλει με τις δυνάμεις της στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του. Ήδη συγκεντρώνουμε προσφορές για τη δημιουργία βιβλιοθήκης εντός του χώρου της δομής. Το Δ.Σ. του ΚΥΑΔΑ πρέπει να διατηρήσει το συντονιστικό ρόλο της λειτουργίας του κέντρου, ενώ προτείναμε αυτή να παρακολουθείται από διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του Δήμου. Μένουν ωστόσο πολλά ακόμα να γίνουν. Οι δράσεις στο δρόμο (street work) πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν, ενώ καλούμε τη δημοτική αρχή να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης κτηριακού αποθέματος στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει χώρος για όσους έχουν ανάγκη – ότι τελικά κανένας άστεγος δεν θα μείνει στο δρόμο. Για το σκοπό αυτό, επισημάναμε τις δυνατότητες που είχαν δημιουργηθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για τα αναξιοποίητα κενά κτήρια στο κέντρο της πόλης που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να προσκομίσει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου τους όρους σύστασης και λειτουργίας του φορέα «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.». Η Ανοιχτή Πόλη δεν θα παρακολουθήσει απαθής την παράδοση στην ιδιωτικοοικονομικού τύπου διαχείριση ενός αρχαιολογικού χώρου και ενός ιστορικού μνημείου της πόλης. Οι φορείς διαχείρισης τόσο σημαντικών χώρων της πόλης πρέπει να λειτουργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και όχι ως κελύφη προνομιακής εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, οφείλει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα παροχής των σχολικών γευμάτων, χρησιμοποιώντας και τις υποδομές του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Ειδικά αυτές τις μέρες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην εκμεταλλευτούμε αυτήν τη δυνατότητα, έστω και για τον περιορισμένο αριθμό των 10.000 γευμάτων, στα οποία μειώθηκε από την αρχή της χρονιάς η δυναμικότητα του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Η Ανοιχτή Πόλη ήδη έχει θέσει το ζήτημα της αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τις μέρες της πανδημίας. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση κάθε θύματος ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας, αλλά και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στις δομές φιλοξενίας του, φροντίζοντας αυτές να πληρούν τις απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις και να είναι επαρκώς και κατάλληλα στελεχωμένες. Θα πρέπει επίσης να οριστούν ασφαλείς τρόποι επικοινωνίας των θυμάτων με τις δομές υποστήριξης, μέσω sms ή άλλων συστημάτων συναγερμού. Θα πρέπει τέλος να συσταθεί επιτέλους η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, όπως προβλέπεται από το νόμο και ήδη σε προηγούμενες συνεδριάσεις έχει εισηγηθεί η Ανοιχτή Πόλη.