08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 06:52

Στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα, αντιπροσωπία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, με εξόρμηση ενημέρωσης στους χώρους εργασίας στην Ιερά οδό την Πέμπτη 2/4

Εξόρμηση ενημέρωσης πραγματοποίησε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα την Πέμπτη 2/4 στους χώρους της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης στην Ιερά οδό, με τη δημοτική σύμβουλο Ρέππα Ντίνα και τους Καττή Δημήτρη και Τσουκαλά Κώστα με στόχο να ενημερωθεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, (την Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων ΕΕΔΑ και το Σωματείο Οδηγών δήμου Αθηναίων) για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και για να ενημερώσει για τις θέσεις της ΑΑΑθήνας.

Είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους για να κρατηθεί η πόλη καθαρή και υγειονομικά ασφαλής, σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες και δυσμενείς με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα και με διάφορες ειδικότητες να έχουν ελάχιστα μέτρα προστασίας.

Η χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την ΕΕ έχει τραυματίσει την καρδιά του τομέα της καθαριότητας που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ο στόλος του δήμου ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής και ευτυχώς που έτυχε η θετική συγκυρία για την παραλαβή νέου στόλου από διαγωνισμό του 2017 που ολοκληρώθηκε αυτή την περίοδο. Ο τομέας της καθαριότητας, όπως και όλες οι κοινωνικές δομές του δήμου, «διψούν» κυριολεκτικά για προσλήψεις και το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απολύθηκαν τον Οκτώβριο καθώς και των μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γίνεται επιτακτικό!

Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια πολλών εργαζομένων για τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι σε πολλές ειδικότητες, όπως στους τεχνίτες, δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον αδυνατώντας να κρατήσουν την απόσταση του ενός με δύο μέτρα. Χώροι εξαιρετικά στενοί, ακόμα και 10 τετραγωνικών μέτρων όπου δουλεύουν 6 και 7 τεχνίτες που επιδιορθώνουν εξαρτήματα των μηχανημάτων καθαριότητας, με μόνο μέτρο ατομικής προστασίας τα γάντια κουζίνας, που σκίζονται και καταστρέφονται με το παραμικρό στις συγκεκριμένες εργασίες.

Αντίστοιχα προβλήματα με τα μέτρα προστασίας έχουν οι οδηγοί, με αντισηπτικά για τους ίδιους και για την καθαριότητα των καμπίνων των αυτοκινήτων τους να τους παρέχει το σωματείο των οδηγών και όχι ο δήμος. Ο δήμος αρκέστηκε σε ένα κουτί γάντια και δυο μάσκες. Το αίτημα των εργαζομένων και του σωματείου τους για απολύμανση των καμπινών δυο φορές την ημέρα, δεν είχε ικανοποιηθεί μέχρι εκείνη την ώρα αλλά μετά από τις έντονες πιέσεις του σωματείου και των εργαζομένων αναμενόταν να ξεκινήσει άμεσα.

Σοβαρό θέμα υπάρχει με τις ειδικές στολές για το προσωπικό που εργάζεται στα απορριμματοφόρα γιατί μέρος αυτών δεν είναι στα σωστά μεγέθη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους κι έτσι εδώ και ένα μήνα από το ξέσπασμα της πανδημίας και στη χώρα μας, να εκτελούν την εργασία αποκομιδής σκουπιδιών με τα ρούχα τους, εντελώς απροστάτευτοι.

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στους οδοκαθαριστές όπου κι εκεί τα μόνα μέτρα προστασίας είναι τα γάντια κουζίνας και δυο μάσκες πλενόμενες.

Η δημαρχία Μπακογιάννη έχει δείξει για άλλη μια φορά ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επικοινωνία, αποκρύβοντας αυτά τα ζητήματα και χωρίς να παίρνει τα αναγκαία μέτρα. Οι φωτογραφίες με τα νέα οχήματα που ενίσχυσαν τον στόλο, καλές είναι αλλά δεν είναι ούτε καν αυτά δικό της απόκτημα. Αποτελούν παράδοση οχημάτων από διαγωνισμό που διεξήχθη το 2019 και ολοκληρώθηκε τώρα.

Από τη μεριά της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους και στα σωματεία τους οι βασικές θέσεις της κίνησης για τα επείγοντα μέτρα που αφορούν την περίοδο, που συμπυκνώνονται στα παρακάτω:

-Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις

-Δώρο Πάσχα/ΒΑΕ/Μέτρα προστασίας

-Κάτω τα ξερά σας από τους μισθούς

Αναλυτικά

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον δήμο

-Καταβολή του ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βρίσκονται, χωρίς όπλα (ειδικά ΜΑΠ) στην πρώτη γραμμή, οριστική κατοχύρωση των ΒΑΕ και επέκταση τους και σε άλλες κατηγορίες.

-Μονιμοποίηση  ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων και των καθαριστριών των σχολικών μονάδων στον δήμο της Αθήνας.  Να αα Χωρίς αυτούς δε θα δούλευε ΤΙΠΟΤΑ. Να ανατραπεί η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού

-Προμήθεια ΑΜΕΣΑ  ειδικών ΜΑΠ (ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, γυαλιά, μάσκες υψηλής προστασίας, ποδονάρια,  γάντια, ειδικά παπούτσια, αντισηπτικό κλπ.) σε όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων που  (βρίσκονται έξω , σε χώρους ΧΥΤΑ, Σταθμούς μεταφόρτωσης, υγειονομικές και  Κοινωνικές Υπηρεσίες).

-Καθημερινή απολύμανση χώρων και μέσων, αυτοκινήτων-καμπίνες  απορριμματοφόρων και όσων  άλλων επιβατικών/φορτηγών αυτοκινήτων κυκλοφορούν αυτή την περίοδο.

-Εβδομαδιαία εξέταση, όλου του προσωπικού που αναγκαστικά υποχρεώνεται να πηγαινοέρχεται στη δουλειά και να εκτίθεται στον κορονοϊό , με δαπάνη και φροντίδα του Δήμου/εργοδότη.

ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ/ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Για να σωθεί ο λαός

-Καθολικό, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση. Άμεση διασφάλιση όλων των αναγκαίων κλινών ΜΕΘ. Μόνιμες προσλήψεις, πολλά δωρεάν διαγνωστικά τεστ, κλίνες, επίταξη κλινών ιδιωτικού τομέα. Έτσι θα νικηθεί ο κορονοϊός!

-Κατάργηση του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και των αιματηρών «μεταμνημονιακών» πλεονασμάτων. Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου και εν μέσω πανδημικής κρίσης.

-Απαγόρευση των απολύσεων

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους εργασίας του δήμου, να δημοσιοποιούμε την κατάσταση που επικρατεί, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων και των εργαζομένων, να συμβάλουμε στην ικανοποίησή τους!

ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ!