03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 10:47

Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες για την ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Με σχετική επιστολή τους, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας διεκδικούν να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς. Αναλυτικότερα, η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

« Με τον τρόπο που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

•Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.

•Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχει το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.

•Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δε σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία για τον ιό και  οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις  επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και τη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα».