29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 08:18

Περιοδεία Ν. Σοφιανού στο 42ο Γενικό Λύκειο Αθηνών

Το συγκρότημα του 42ου και 4ου Γενικού Λυκείου Αθηνών επισκέφτηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με αφορμή τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών.

Στο προαύλιο του ολοκαίνουριου σχολικού κτιρίου, που κατασκευάστηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, υπάρχουν λακκούβες και κατεστραμμένος χλοοτάπητας, αποτελεί εστία μόλυνσης και δεν υπάρχει στέγαστρο. Επιπλέον, δεν έχουν αποπερατωθεί και εξοπλιστεί τα εργαστήρια και η Βιβλιοθήκη.  

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη Διευθύντρια του 42ου ΓΕΛ, με εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους του δεκαπενταμελούς συμβουλίου των μαθητών του σχολείου και μέλη του ΔΣ του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής, στην οποία ο Νίκος Σοφιανός ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Η απάντηση που λάβαμε στη Βουλή από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ήταν ότι ο ιδιώτης που κατασκεύασε το σχολικό συγκρότημα του 42ου ΓΕΛ και του 4ου ΓΕΛ, δεν έχει κάνει ενέργειες που είναι υποχρεωμένος από τη σύμβασή του, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες. Η απάντηση που λάβαμε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία αντικατάστασης του εργολάβου. Τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζεται οργανωμένη πίεση και δράση για να γίνουν άμεσες ενέργειες. 

Στη συνέχεια, με αναφορά στην ασφάλεια των μαθητών, η συζήτηση επεκτάθηκε στην επικινδυνότητα που υπάρχει στο χώρο πέριξ του συγκροτήματος των ΓΕΛ αλλά και των γειτονικών 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και 34ου Νηπιαγωγείου, από τη μετακίνηση της πιάτσας ναρκωτικών από τις περιοχές του κέντρου που η Κυβέρνηση διαφημιζει ότι καθάρισε. Στη συζήτηση τονίστηκε από όλους τους παραβρισκόμενους η επικινδυνότητα της κατάστασης από την έλλειψη σχολικού φύλακα, την απουσία μόνιμης αστυνόμευσης και την εγκατάλειψη της γειτονιάς από την πολιτεία. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις προς το Δήμο και τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι η εγκατάλειψη της περιοχής από την πολιτεία, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αγοράσει χώρους για τουριστική αξιοποίηση και η σχεδιαζόμενη δημιουργία χώρου εποπτευόμενης χρήσης (shooting rooms) στην Καποδιστρίου με τη συνεργασία του Δήμου θα οξύνουν το πρόβλημα στα στενά της πλατείας Βάθη ακόμα περισσότερο. Χρειάζεται παράλληλα να αντιμετωπιστεί το εμπόριο ναρκωτικών και η πιάτσα αλλά και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προγράμματα παρέμβασης στο δρόμο (streetwork), ώστε οι τοξικοεξαρτημένοι να οδηγηθούν σε προγράμματα απεξάρτησης. Ειδική αναφορά έκανε στην επιδείνωση της κατάστασης με την πολιτική χτυπήματος των στεγνών προγραμμάτων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ αλλά και στην απαράδεκτη συμφωνία των περισσότερων δημοτικών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Δημοτικής Αρχής, στη διαμόρφωση χώρων «εποπτευόμενου θανάτου» των τοξικοαξαρτημένων που όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει αλλά και θα οξύνει το πρόβλημα.

Ο Νίκος Σοφιανός δεσμεύτηκε να θέσει ξανά το ζήτημα για τη λήψη άμεσων μέτρων και να προωθήσει το αίτημα της σχολικής κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη.