06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019 10:57

Νίκος Σοφιανός: «Ρεαλιστικό, αναγκαίο και υλοποιήσιμο να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στην Αθήνα» (τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας για τα δημοτικά τέλη 2020)

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 31 Οκτώβρη 2019 ψηφίστηκε ο καθορισμός των δημοτικών τελών για το έτος 2020. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής Αρχής να διατηρηθούν τα τέλη στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα. Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: 

«Οι Αθηναίοι φορολογούνται ήδη από δεκαπέντε μεριές. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να καταργηθούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο νόμος βάζει όρια. Σε αυτά τα πλαίσια, μια ρεαλιστική πρόταση είναι να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος να εφαρμόσουμε στην μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα δεκαπλάσιο συντελεστή σε σχέση με την κατοικία.

Η σημερινή δημοτική Αρχή ακολουθεί την πολιτική της προηγούμενης στο θέμα των δημοτικών τελών. Όχι μόνο δεν εξαντλεί τον νόμο, αλλά εφαρμόζει τη νομοθεσία με τη λογική ότι όλοι είναι το ίδιο. Δηλαδή ένα κατάστημα στην Πατριάρχου Ιωακείμ με ένα κατάστημα στα Σεπόλια ή τον Άγιο Σώστη πληρώνουν το ίδιο γιατί αφήνουν τα ίδια σκουπίδια.

Δεν δικαιολογείται η εισήγηση να αναφέρεται σε “κοινωνική ευαισθησία” όταν η σημερινή δημοτική Αρχή διατηρεί τα τέλη στα ίδια επίπεδα που είχε διατηρήσει και η προηγούμενη διοίκηση. Δεν είναι “κοινωνική ευαισθησία” το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η μείωση του οικιακού συντελεστή είναι 0,10 ευρώ. Για την επαγγελματική στέγη, η μείωση μέσα από την κλιμάκωση που προκύπτει από τις ζώνες, ουσιαστικά είναι 0,20 ευρώ. Ειδικά όταν η μείωση του εισοδήματος των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα εισηγητικά αποκαλύπτουν ότι οι μειώσεις σε ζώνες επαγγελματικής στέγης δεν εφαρμόζονται, γιατί ζητάτε από τον επαγγελματία να βρει μια σειρά από δικαιολογητικά για να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία. Επίσης υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και σωματεία εργαζομένων, καταθέτοντας δικαιολογητικά και το καταστατικό τους, να πηγαίνουν στο συντελεστή κατοικίας. Υπάρχει η δυνατότητα αυτοί οι κοινωνικοί φορείς να φορολογηθούν λιγότερο από το Δήμο. Δεν το εφαρμόζουν όμως επειδή δεν το ξέρουν.

Θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό, αναγκαίο και υλοποιήσιμο να μειωθεί δραστικά τα τέλη που δίνουν οι Αθηναίοι στο Δήμο. Στα σημερινά δεδομένα δραστική μείωση είναι το 1,30 ευρώ το τετραγωνικό, όταν μάλιστα οι πίνακες των εισηγητικών παρουσιάζουν το πόσο έχει μειωθεί η μισθοδοσία του προσωπικού.

Έτσι λοιπόν, είναι ανάγκη να αξιοποιήσει ο Δήμος όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για το 2020, με μέτρα όπως τα παρακάτω:

•Να χαρτογραφηθεί η «αχαρτογράφητη ζώνη», η οποία αναφέρεται πολύ συνοπτικά στο κείμενο της εισήγησης, δηλαδή η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τη Λένορμαν μέχρι την Πέτρου Ράλλη που μεγάλο μέρος επιχειρήσεων δεν πληρώνει τίποτα.  

•Να φορολογηθούν οι εταιρείες AirBnB. Είναι υποκριτικό να συζητάμε για τον κίνδυνο του AirBnB και όταν συζητάμε για τα εργαλεία που έχει ο Δήμος να εισπράξει για μια επαγγελματική πλέον δραστηριότητα, να ακολουθεί τη λογική ότι όλοι είναι το ίδιο. Στην πλατφόρμα πλέον περισσότερα από το 55% των σπιτιών ανήκουν σε εταιρείες (ρωσικές, ισραηλινές, κινεζικές, κ.α.) και θα πρέπει να φορολογηθούν από το Δήμο αυτά τα σπίτια. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτή την κατεύθυνση. 

•Να μειωθεί σημαντικά ο συντελεστής κατοικίας και να εξαιρεθούν όλες οι κατοικίες που βρίσκονται στα προάστια με υψηλά εισοδήματα, αν και είναι λίγα όμως υπάρχουν. Τα γνωρίζετε, μπορείτε να το κάνετε. Μάλιστα, στην κατηγοριοποίηση των τραπεζοκαθισμάτων σωστά έχετε τέτοια διαφοροποίηση.

•Η κοινωνική πολιτική που υλοποιεί ο Δήμος να έχει αποτέλεσμα. Σήμερα, τα στοιχεία για τον αριθμό των οικογενειών που είναι ωφελούμενες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κλπ), είναι άκρως απογοητευτικά και αναντίστοιχα του πραγματικού αριθμού αυτών των ομάδων. Ο Δήμος θα πρέπει να το δει με προσοχή.

•Ο συντελεστής της επαγγελματικής στέγης θα πρέπει να μειωθεί, εφαρμόζοντας μια πολιτική που κατηγοριοποιεί ταξικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει ένα χτένισμα και να υπάρξουν μειώσεις και στο χώρο της εστίασης είναι γνωστές οι συνθήκες και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Σύμφωνα με τις στατιστικές της κυβέρνησης, 236 μέρες το χρόνο ο Έλληνας δουλεύει για να πληρώνει φόρους. Με τις 120 δόσεις οι μέρες αυτές αυξήθηκαν. Ο Δήμος μπορεί με την φορολογική του πολιτική να μειώσει αυτόν τον αριθμό».