14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 06:46

Επίσκεψη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα στο στρατόπεδο του Ελαιώνα σχετικά με τα προσφυγόπουλα και τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση

Την Τετάρτη 09/10, αντιπροσωπεία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα αποτελούμενη από τη δημοτική σύμβουλο Ρέππα Ντίνα και τους Κεφαλληνό Παναγιώτη, Μεγαλοοικονόμου Θοδωρή και Μένου Κική, επισκέφτηκε το στρατόπεδο του Ελαιώνα και συναντήθηκε με τους συντονιστές εκπαίδευσης του στρατοπέδου για να ενημερωθεί για την κατάσταση σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Ο Ελαιώνας που θεωρείται «πρότυπο», είναι ένα ακόμα στρατόπεδο στέγασης ψυχών των Κυβερνήσεων Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ στα όρια της πόλης του δήμου της Αθήνας, στο οποίο απαγορεύεται να επικοινωνήσεις με τους πρόσφυγες χωρίς ειδική άδεια. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, παρουσιάζει αύξηση του προσφυγικού πληθυσμού του από το κολαστήριο της Μόρια χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους να στοιβάζονται κυριολεκτικά στα κοντέινερ (15 και 20 άτομα στο ίδιο κοντέινερ), επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες.

Ο καταυλισμός δεν είναι πραγματικά ανοιχτός, η αστυνομία ελέγχει την είσοδο με face control και εξουσιοδοτημένες άδειες σε μόνιμους ή παροδικούς κατοίκους της περιοχής. Έξω από αυτόν μένουν ευάλωτες ομάδες προσφύγων σε σκηνές, πάνω σε επικίνδυνο δρόμο με φορτηγά, λεωφορεία και νταλίκες, αναμένοντας την ένταξη, στέγαση και πρόνοια από την Κυβέρνηση και τις ΜΚΟ, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που περιπολικό ποδοπάτησε ένα μικρό παιδί έξω από τα τείχη της Μόρια, που η οικογένειά του περίμενε να ενταχθεί.

Κατά την ενημέρωση πληροφορηθήκαμε ότι μέχρι στιγμής περίπου 270 παιδιά έχουν εγγραφεί στα σχολεία της Α’/Βάθμιας και Β’/Βάθμιας Εκπαίδευσης και 70 παιδιά στα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέσα στο στρατόπεδο. Παρ’ όλα αυτά Κυβέρνηση, Διεθνείς Οργανισμοί (ΔΟΜ), Δήμος Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στη μίσθωση πούλμαν για τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των μαθητριών/τών να μην παρακολουθούν τα σχολεία τους, ενώ εκείνα που παρακολουθούν αναγκάζονται να πηγαίνουν με τα πόδια μακρινές αποστάσεις, μια και τα σχολεία τους βρίσκονται στο Θησείο, τα Πετράλωνα, το Βοτανικό, την Ακαδημία Πλάτωνος και το Αιγάλεω, αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός χλμ από το στρατόπεδο του Ελαιώνα.

Στην πραγματικότητα με αφορμή την έλλειψη μέσων μεταφοράς, παραβιάζονται «τα δικαιώματα του παιδιού» και η απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών συνολικά και των προσφυγόπουλων, έθεσε να συζητηθεί ως κατεπείγον στο περιφερειακό συμβούλιο η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά οι παρατάξεις του Πατούλη (ΝΔ), της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), του Σγουρού (ΚΙΝΑΛ), της ΧΑ και του Τζήμερου απέρριψαν όλες μαζί το αίτημα.

Το πρόβλημα παραμένει οξυμένο γιατί με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοθετικό πλαίσιο χρειάζονται σχεδόν τέσσερις μήνες για να λυθεί. Αυτό έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και την ένταξη αυτών και των οικογενειών τους στον κοινωνικό ιστό. Απαιτείται συνολική και μόνιμη λύση από το υπουργείο παιδείας, το οποίο έχει και συνταγματική ευθύνη γιατί ανήλικοι μαθητές/τριες δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση. Την ίδια ευθύνη έχει και ο δήμος της Αθήνας, στα πλαίσια του οποίου διαμένουν οι 270 μαθητές του Ελαιώνα και οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να δοθεί προσωρινή λύση μέχρι την οριστική.

Αντί ο δήμος να διευκολύνει με κάθε τρόπο, πράττει το ακριβώς αντίθετο. Οι εκκενώσεις των καταλήψεων στα Εξάρχεια και η μεταφορά τους σε κλειστές φυλακές όπως στην Κόρινθο, έχει οδηγήσει στη βίαιη αποκοπή των παιδιών από τα σχολεία που φοιτούσαν και από την πρόσβασή τους στη δημόσια εκπαίδευση.

Η εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς ανέδειξε ένα ακόμα ζήτημα. Στην Πρωτοβάθμια και ειδικά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου τα κενά είναι μεγάλα και οι θέσεις καλύπτονται παροδικά και αργοπορημένα από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διατηρείται ένα μεγάλο κενό στην άμεση εκπαίδευση και εκμάθηση της γλώσσας από τα προσφυγόπουλα, απογοητεύοντας τους μαθητές που με κόπο προσπαθούν να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μια ανάσα για την ενταξιακή πορεία των παιδιών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων παραμένουν τα Διαπολιτισμικά Σχολεία, που με τον αγώνα των εκπαιδευτικών έχουν παραμείνει ανοιχτά, συνεχίζουν, όμως, χωρίς την υποστήριξη των κυβερνήσεων και την επέκτασή τους.

 Δηλώνουμε ότι ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα βρισκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων, των μεταναστών, θα συμβάλλουμε με τη συστηματική μας παρουσία και στον Ελαιώνα, για την αντίσταση και ανατροπή της σημερινής κατάστασης.

Καλούμε τον δήμο της Αθήνας, να διαθέσει πούλμαν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα στα σχολεία, μέχρι την οριστική και μόνιμη λύση του ζητήματος.