16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 06:31

Περιοδεία Ν.Σοφιανού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα

Τον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα επισκέφτηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου  ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Μαζί του ήταν ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και ο Βασίλης Δήμου, κοινοτικός σύμβουλος του 3ου διαμερίσματος του δήμου της Αθήνας. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε τον χώρο του καταυλισμού μιλώντας με εργαζόμενους και πρόσφυγες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μετά το τέλος της περιοδείας ο Ν. Σοφιανός δήλωσε ότι:

«Επισκεφτήκαμε τη δομή του Ελαιώνα. Μια δομή που ο προσωρινός της χαρακτήρας μετατράπηκε σε μόνιμο κρατώντας, ουσιαστικά, 1600 ανθρώπους με πάνω από δύο χρόνια μέσο όρο διαμονής σε κοντέινερς.

Οι σχετικές καλές συνθήκες σε σχέση με άλλα camp δεν μπορούν να κρύψουν την ανάγκη όλος αυτός ο κόσμος να κατευθυνθεί στις χώρες προορισμού, γιατί αυτή είναι η κοινή διαπίστωση εδώ, συζητώντας με αυτόν τον κόσμο, ότι θέλει να πάει στις χώρες προορισμού.

Από την άλλη για όσο διάστημα παραμένει, λόγω της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής και της προηγούμενης, στοχεύουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα και στη σίτιση, δικαιώματα και στους όρους διαβίωσής τους εδώ, αλλά και στις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν σε πάνω από 600 παιδιά όλων των εκπαιδευτικών ηλικιών που βρίσκονται στη δομή του Ελαιώνα.

Θα επιμείνουμε να αναδείχνουμε αυτά τα προβλήματα, επιμένοντας, όμως, ότι δεν μπορεί ένας προσωρινός καταυλισμός για πάνω από πέντε χρόνια, πλέον, να λειτουργεί και να μετατρέπεται σε μια μόνιμη κατάσταση, να ζουν άνθρωποι σε κοντέινερς».