13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 06:27

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τη νέα δημοτική αρχή και τον Κ. Μπακογιάννη στον αγιασμό των σχολείων

Κατά τη συνήθεια των πολιτικών παλαιάς κοπής, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, παραβρέθηκε στον αγιασμό στα 108ο-170ο ΔΣ Αθηνών και το 90ο νηπ/γείο στον Αγ. Νικόλαο στα Πατήσια και μοίρασε χαμόγελα και χαιρετισμούς. Γι’ αυτό άλλωστε πήγε. Τα δυο σχολεία που λειτουργούν πρωί απόγευμα και τα παιδιά σχολάνε στις 7.30 το βράδυ κάθε μέρα, μαζί με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς ήταν απλώς το ντεκόρ για να «φτιάξει» το επικοινωνιακό προφίλ του νέου δημάρχου, του λαϊκού ανθρώπου που δουλεύει για τις γειτονιές. Τίποτα άλλο. Μαζί του και ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, οι υπηρεσίες του δήμου καθάρισαν και έπλυναν 20 μέτρα πεζοδρόμιο. Τόσο αποτιμιέται το ενδιαφέρον τους.

Για τα σχολεία τίποτα απολύτως συγκεκριμένο! Στην παρέμβαση που έκαναν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και η πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Αριστοτέλης σχετικά με το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων του κέντρου της Αθήνας, οι απαντήσεις ήταν γεμάτες αοριστία. Όταν οι εκπαιδευτικοί και η δημοτική σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πήραν την απάντηση ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνει καταγραφή όλων των αναγκών των σχολείων, ότι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα, ότι θα βάλουν προτεραιότητες με τα χρήματα που διαθέτουν, ότι είναι καινούρια δημοτική αρχή. Φυσικά δεν απάντησαν στ’ ότι οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν και στο προηγούμενο συμβούλιο και μάλιστα αρκετοί από αυτούς αποτελούσαν μέρος της πλειοψηφίας της τότε δημοτικής αρχής του Καμίνη. Ειδικά ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, σημερινός Αντιδήμαρχος Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών, και υπεύθυνος για τα κτηριακά των σχολείων, διατέλεσε σε αυτή τη θέση από το 2014 επί Καμίνη χωρίς να αλλάξει το παραμικρό για τα σχολεία. Το αντίθετο. Κτήρια που έχουν γεράσει και μένουν ασυντήρητα γιατί δεν διατίθενται χρήματα για τις ανάγκες τους παρά μόνο ΣΔΙΤ και ΕΣΠΑ. Όσο για τις ανάγκες των σχολείων  δεν χρειάζεται ούτε χρόνος ούτε κόπος. Οι διευθυντές/ντριες καταγράφουν και στέλνουν σχεδόν πέντε φορές το χρόνο τις ανάγκες τους. Ας ανοίξουν τα e-mail τους θα τα βρουν!

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα μίλησε και η Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος  Για το Παιδί, Δήμητρα – Ινέζ Αγγελή-Λυκούδη στους εκπαιδευτικούς του 54ου-55ου ΔΣ Αθήνας όπου επισκέφτηκε. Σε ένα σχολείο όπου υπόγεια και αποθήκες είναι αίθουσες διδασκαλίας και μόλις πριν λίγες ημέρες αποφεύχθηκε η μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, τους πρότεινε χαριτολογώντας να στήσουν σκηνές για να στεγαστούν. Επικοινωνιακές επισκέψεις βιτρίνας στα πολύπαθα σχολεία της Αθήνας.

Ακόμα πιο προκλητική είναι η αναφορά τους στα προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα. Οι ίδιοι που κομπάζουν για τη μεγαλοσύνη τους με τους ανθρώπους από άλλα έθνη, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στον Ελαιώνα. Εκεί έχουν στιβάξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους όταν άδειασαν τις καταλήψεις για να επιβάλλουν νόμο και τάξη στα Εξάρχεια, εκεί μεταφέρουν τους πρόσφυγες απ’ τα νησιά και τους βάζουν να ζουν 30-30 στα κοντέινερ.

Η αντιμετώπιση αυτή δεν μας εκπλήσσει. Το πρόγραμμα της νέας δημοτικής αρχής επαναλαμβάνει μονότονα το δόγμα νόμος-τάξη-κέρδη και αφιερώνει δέκα γραμμές για τα σχολεία. Η πρόσδεση στις δεσμεύσεις που ορίζει ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ, στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και στη δημοσιονομική σταθερότητα και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου αποτελούν την πολιτική της νέας δημοτικής αρχής.

Η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου από την πολιτική της λεηλασίας δικαιωμάτων, της έμμεσης και άμεσης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, ο αγώνας ανατροπής, είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Στο πλευρό των κινημάτων στις γειτονιές, εκεί που η καλημέρα είναι καλημέρα χωρίς μικρόφωνα, κάμερες και φώτα δημοσιότητας!