10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 07:24

Προκλητικές οι αυξήσεις στο ρεύμα, μεγάλη επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας από τα δημοτικά τέλη στον δήμο της Αθήνας

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ αυξήσεις στο ρεύμα λαϊκής κατανάλωσης. Στα οικιακά τιμολόγια η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε και από 0,07 ευρώ/Kwh το 2005 διαμορφώνεται στο 0,11 ευρώ/Kwh το 2019 (για κατανάλωση μικρότερη από 2000 κιλοβατώρες) και 0,12 ευρώ/Kwh (για κατανάλωση μεγαλύτερη από 2000 κιλοβατώρες) όταν οι μισθοί καταβυθίζονται το αντίστοιχο διάστημα. Το επιχείρημα για τη νέα αφαίμαξη του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας είναι η «διάσωση» της ΔΕΗ και των χρεών της. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το ίδιο επιχείρημα (και όχι μόνο για τη ΔΕΗ) ήρθαν τα ευρωμνημόνια και η άγρια επίθεση στους εργαζόμενους από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και όλων των συνδυασμών τους. Ένα επιχείρημα που έλεγε ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός για «να σωθεί η οικονομία» και «να πληρώσουμε τα χρέη».

Με προκλητικό και θρασύτατο τρόπο συνεχίζουν την ίδια πολιτική ενώ γνωρίζουν όλοι ότι για τα χρέη της ΔΕΗ δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι ούτε γενικά το δημόσιο, αλλά οι ληστρικές συμβάσεις των κυβερνητικών, διορισμένων διοικήσεων της, με το κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από το κόλπο όμως της «διάσωσης» δεν μπορούν να λείπουν οι δημαρχαίοι και το τοπικό κράτος (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων). Πέρα από το ότι δεν βγάζουν κουβέντα για τις αυξήσεις στο ρεύμα (ούτε καν μια τυπική δήλωση διαμαρτυρίας) φουσκώνουν κι άλλο το λογαριασμό της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους, με τα υπέρογκα δημοτικά τέλη! Αντίθετα ευνοούνται επίσης προκλητικά τα  τοπικά μεγαλοσυμφέροντα (η μπροστινή αυλή της πόλης) που πληρώνουν ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με την κερδοφορία και το εισόδημα τους.

Ειδικά στον δήμο της Αθήνας:

Τα δημοτικά τέλη (φόρος ανταποδοτικότητας), τα οποία πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στο δημοτικό τέλος καθαριότητας – φωτισμού και στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Στον δήμο της Αθήνας πληρώνουμε συνολικά και για τις δύο κατηγορίες 1,88 ευρώ/τ.μ. και, με εξαίρεση το Ψυχικό – Φιλοθέη (2,94 ευρώ/τ.μ.) και την Εκάλη (2,25 ευρώ/τ.μ.), πληρώνουμε τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην περιοχή της Αττικής.

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους μικροεπαγγελματίες του δήμου να οργανώσουμε άμεσα αγωνιστική διεκδίκηση με αίτημα τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Για απαλλαγή των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από την υποχρέωση να πληρώνουν δημοτικά τέλη και ηλεκτρικό ρεύμα. Να πληρώσουν οι πλούσιοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας και των real estate.

Δεν πάει άλλο με τη λαϊκή αφαίμαξη και τη διαρκή λιτότητα. Καλούμε κάθε δημοτική παράταξη που υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα να συμβάλει σε ένα τέτοιο κίνημα.