09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 11:12

Περιοδεία Ν.Σοφιανού στο σχολικό συγκρότημα της οδού Λιοσίων 42

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Νίκο Σοφιανό έγινε στο συγκρότημα που στεγάζει το 54ο και 55ο δημοτικά σχολεία Αθήνας, μαζί με δύο νηπιαγωγεία, στην οδό Λιοσίων 42. Τα σχολεία, στη συντριπτική πλειονότητα, εξυπηρετούν ανάγκες μεταναστών και προσφύγων.

Στις συναντήσεις και στις συζητήσεις που έγιναν με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των δημοτικών, εκφράστηκε η αντίθεσή τους στην επιχείρηση για μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών και για έναρξη λειτουργίας του νέου ΕΕΕΕΚ Αθήνας, που ιδρύθηκε λόγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, στον εν λόγω χώρο. Όπως τονίστηκε, εξαιτίας της έλλειψης χώρων που αντιμετωπίζουν, ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε νέες αιτήσεις εγγραφών αλλά και η οποιαδήποτε αφαίρεση αιθουσών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως το ΕΕΕΕΚ, θα οδηγούσε στο δρόμο 50 με 55 μαθητές από τα υπάρχοντα τμήματα.

Ο χώρος για τον οποίο συζητάμε έχει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και χαρακτηριστικό είναι πως πριν λίγα χρόνια κρίθηκε ακατάλληλος για τη λειτουργία του 42ου ΓΕΛ, που μεταφέρθηκε αλλού. Επιπλέον, δεν πληροί καμία προϋπόθεση για φοίτηση μαθητών με ειδικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για κάθε κίνηση σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων και απαίτησαν την αναβάθμιση των υποδομών και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε να μεταφερθούν και τα υπόλοιπα τμήματα που βρίσκονται σε υπόγεια και να λειτουργήσουν τα απαραίτητα τμήματα υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων. Ζήτησαν, ακόμη, την υλοποίηση από τη διοίκηση της εκπαίδευσης των σχετικών αιτημάτων που διατυπώθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης της Α΄ Αθήνας και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από το Δήμο Αθήνας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε την ανάγκη να αρθεί άμεσα η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβούλιου που χωροθετούσε, υποτίθεται προσωρινά, το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας στο συγκρότημα των δημοτικών σχολείων. Κανένα παιδί μετανάστη και κανένα προσφυγόπουλο να μην βρεθεί στο δρόμο. Να αποδοθούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι στα δημοτικά σχολεία, να αναβαθμιστεί και να γίνει ασφαλές το συγκρότημα. Ούτε σκέψη δεν πρέπει να γίνεται για μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών στο συγκρότημα, κάτι που ζητά και το ίδιο το σχολείο. Να λειτουργήσει σε κατάλληλο χώρο το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας και να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις σε δομές και υποδομές ώστε κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες να μην μείνει εκτός σχολείου.

Ο Νίκος Σοφιανός κάλεσε τους εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση και δράση απέναντι στις πολιτικές και τις αποφάσεις που αντιστρατεύονται την εύρυθμη και ασφαλή εκπαιδευτική λειτουργία και δήλωσε πως το ΚΚΕ βρέθηκε και θα συνεχίσει να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους και στο πλευρό των μαθητών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες.