27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 06:43

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων για τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2018

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την θητεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, καταψηφίζοντας  τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το 2018, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, έκανε την εξής δήλωση:

«Κατά τη δική μας άποψη, η αποτύπωση από τις υπηρεσίες του Δήμου του συγκεντρωτικού πίνακα ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ότι ο Απολογισμός του έτους 2018 βρίσκονται στην ίδια ρώτα που βρισκόταν και οι απολογισμοί των προηγούμενων χρόνων. Συντηρούν, δηλαδή, μια κατάσταση με πολύ μικρή ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας και ιδιαίτερα του φτωχού κόσμου, ενώ από την άλλη μεριά ανθεί η υπερφορολόγηση για τη λειτουργία του Δήμου. Από τα έσοδα του δήμου Αθηναίων για το έτος 2018:

·Πάνω από το 60% προέρχεται από τη δημοτική φορολογία, δηλαδή ανταποδοτικά, φόροι, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.α., και

· Λιγότερο από το 40% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση που και αυτή προέρχεται από φόρους. Μιλάμε λοιπόν για μια διπλή φορολόγηση του κόσμου που τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Τι από αυτά ανταποδίδει ο Δήμος στους δημότες;

Για Επενδύσεις (έργα) είχαν προϋπολογιστεί 55 εκατομμύρια ευρώ και τελικά το 2018 πληρώθηκαν μόνο 13,5 εκατομμύρια, ούτε το 25% από όσα είχαν προβλεφτεί. Για δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων (που περιλαμβάνονται και όλες οι ανάγκες για τη συντήρηση αυτοκινήτων μηχανημάτων κλπ) είχαν προϋπολογιστεί 17,5 εκατομμύρια ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 8,5 εκατομμύρια. Μαζεύετε όλο το χρήμα για να λειτουργήσει ο Δήμος ίσα-ίσα στα κατώτερα επίπεδα χωρίς καμία ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών.

Έχουν κλείσει παιδικοί σταθμοί. Έχουν συγχωνευτεί σχολεία, δεν αναπτύσσεται το δίκτυο των Λεσχών Φιλίας (ΚΑΠΗ). Οι παιδικές χαρές από 155 έχουν μείνει 40 και θα παραδοθούν άλλες 19 έως το τέλος του χρόνου. Αυτή είναι η κατάσταση, δεν είναι χειρότερη από αυτή που είχατε παραλάβει, αλλά στα τελευταία 9 χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει μια στοιχειώδης ανάπτυξη των κοινωνικών δομών. Τα πρόστιμα και τα παράβολα στους μικρομεσαίους, τα μαγαζιά και οι κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν 50% υπεραπόδοση, ενώ εκεί που αρχίζουν οι υποχρεώσεις για το μεγάλο κεφάλαιο οι εισπράξεις είναι “σχεδόν μηδέν”. Γι΄αυτό δε φταίνε οι υπηρεσίες. Είναι ο προσανατολισμός που έχει εδώ και χρόνια η δημοτική Αρχή, ενδεικτικό του που στρέφουν τη δραστηριότητα των υπηρεσιών και από που εισπράττουν κατά προτεραιότητα».