18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 15:35

Το Curing the Limbo με το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν μια διαφορετική γιορτή στην καρδιά της πόλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Curing the Limbo και το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, σας καλούν σε μια ξεχωριστή γιορτή, στο Τρίγωνο, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Χρυσοσπηλιωτίσσης, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 19:00.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική έκθεση δρόμου «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά» που επιδιώκει να συστήσει τους συμμετέχοντες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος Curing the Limbo στους κατοίκους της πόλης, μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις και εικόνες. Οι αφηγήσεις προέκυψαν από μια σειρά ερευνητικών συνεντεύξεων, που συντόνισε η ομάδα του συνΑθηνά, με σκοπό να διερευνηθούν οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές των προσφύγων στην πόλη. Το οπτικό υλικό της έκθεσης έχει παραχθεί μέσω των εργαστηρίων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα, από την ομάδα του «ἄï λάβ ἄθενς πρότζεκτ», την πρωτοβουλία Urban Layers καθώς και από τα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης και γλωσσών του Curing the Limbo που επιμελείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συμμετοχή των Ubuntu Drum and Dance και The Syrian and Greek Youth Forum, και ένα ανοιχτό δείπνο (community dinner) με γεύσεις από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση-παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών η ομάδα Μικρή Ουτοπία.

Η δράση συνολικά  έχει στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών από την κοινωνία των πολιτών, τη σύνδεση προσφύγων και ομάδων ενεργών πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας και τη δημιουργία νέων συνεργατικών δράσεων που ωφελούν την ίδια την πόλη.

Το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα Curing the Limbo έχει στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού και καινοτόμου μοντέλου ένταξης μέσω του οποίου οι πρόσφυγες ενεργοποιούνται, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, δημιουργικής έκφρασης και νέων τεχνολογιών, αποκτούν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία και συμμετέχουν σε συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής προσαρμοσμένες στο προφίλ τους. Έτσι, γίνονται μέρος της πόλης, διανσυνδέονται με τις ομάδες ενεργών πολιτών και μετέχουν σε δραστηριότητες στις γειτονιές της Αθήνας. Μαζί λοιπόν, οι πρόσφυγες και η πόλη βγαίνουν από το στάδιο της αδράνειας, δραστηριοποιούνται, συνεργάζονται και συνυπάρχουν.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Περισσότερες λεπτομέρειες www.curingthelimbo.gr & www.synathina.gr