07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 06:58

Απολογισμός του 19th Athens Technopolis Jazz Festival

Το 19thAthens Technopolis Jazz Festival ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 χαρίζοντας υπέροχους ήχους και αξέχαστες τζαζ εμπειρίες για μία ολόκληρη εβδομάδα σε όλους όσους επισκεφτήκαμε την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Ένα χρόνο πριν την 20η του διοργάνωση, που αναμένεται να είναι πιο εντυπωσιακή από ποτέ, ζήσαμε μαζί του όλα όσα μπορεί να προσφέρει ένα φεστιβάλ που έχει όλη την απαραίτητη γνώση, εμπειρία, διάθεση για ακόμα περισσότερη εξέλιξη και… φαντασία! Μουσικά σχήματα από όλα τα μέρη του πλανήτη ανέβηκαν στην αγαπημένη σκηνή της πόλης και μέσα από ένα υπέροχο line-up «ταξιδεύαμε» κάθε βράδυ, γνωρίζοντας τις σύγχρονες τζαζ τάσεις παγκοσμίως.

Και φέτος, οικοδεσπότης του φεστιβάλ ήταν ο Gautier Βελισσάρης, ο οποίος μας παρουσίασε και καλωσόρισε στη σκηνή τα 21 μουσικά σχήματα που μάγεψαν περισσότερους από 45.000 επισκέπτες!

Το ATJF αφιέρωσε για δεύτερη χρονιά την πρώτη μέρα του αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική jazz σκηνή, στηρίζοντάς την έμπρακτα, κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους ανερχόμενους Yako Trio -το φετινό Festival’s pick-, τους μοναδικά κινηματογραφικούς και καινοτόμους Grey Paris και το Petros Klampanis Trio με τις πρωτότυπες συνθέσεις του μοναδικού κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη.

Ο Τυνήσιος Wajdi Riahi (Τυνησία) μας ταξίδεψε με τις ανατολίτικες μελωδίες του, ενώ η M. Messios Symmetry Band (Κύπρο) παρουσίασε τις original συνθέσεις του ταλαντούχου κοντραμπασίστα του γκρουπ, και το Gaspar Karoly Trio με την εντυπωσιακή Krisztina Pocsai μας έδωσε μια γεύση από τη σύγχρονη ουγγρική σκηνή. Αξέχαστο θα μας μείνει το ντουέτο της πιανίστριας Clara Peya & του μπασίστα Vic Moliner από την Ισπανία με τους πειραματικούς του ήχους αλλά και ο ευρηματικός τρομπετίστας Richard Koch από τη Γερμανία, ο οποίος δημιούργησε μια αμφίδρομη σχέση ενθουσιασμού με το κοινό. Λίγο αργότερα, την ίδια βραδιά, ο Jaimeo Brown από τις ΗΠΑ με το πρότζεκτ του Transcendence με εμφανείς επιρροές από την αφρικανική ήπειρο και το χιπ χοπ άφησε, όπως όλοι περιμέναμε, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η σκηνή της Τεχνόπολης υποδέχτηκε ακόμα τους Σουηδούς Filip Jers Quartet, που κινούνται μεταξύ παραδοσιακού και μοντέρνου, τους Month of Sundays (Αυστρία) ως εκπροσώπους της πολυμορφικής βιεννέζικης μουσικής σκηνής και τους πληθωρικούς λάτιν τζαζ Septeto Internacional (Ελβετία) που… κούνησαν σύσσωμο το κοινό. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε ότι κάναμε υπέροχα ταξίδια ακούγοντας τα κομμάτια από τον πιο πρόσφατο δίσκο, Things I Can’t Control, του Ολλανδού κιθαρίστα Marzio Scholten, και τους αισθησιακούς Alfa Collective από την Εσθονία, ενώ την ίδια νύχτα οι groovy και γεμάτοι ενέργεια Wojtek Mazolewski Quintet από την Πολωνία μας ηλέκτρισαν με τις ευφάνταστες διασκευές αγαπημένων κομματιών.

Γνωρίσαμε, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό, το Helge Lien Trio (Νορβηγία) και τους σύγχρονους –παρά τα 20 χρόνια παρουσίας τους στη τζαζ σκηνή- ήχους του και το Dainius Pulauskas Group, που αποτελείται από εξέχοντες τζαζ μουσικούς της Λιθουανίας. Το βράδυ του Σαββάτου μας έκλεισε με τους Mammal Hands  (Ηνωμένο Βασίλειο), οι μελωδίες των οποίων είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ηχούν για καιρό στο μυαλό μας και στην καρδιά μας.

Και, φυσικά, κι αυτή τη χρονιά, η τελευταία μέρα του ATJF ήταν συναρπαστική! Το μοναδικό show και οι χορευτικές κινήσεις των Ondrej Havelka and his Melody Makers (Τσεχία), ο δυναμικός ήχος του Ernie Hammes Group (Λουξεμβούργο) και οι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικοί Girls in Airports (Δανία) ολοκλήρωσαν αναμφίβολα μια φανταστική jazz εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, ο κόσμος έκανε τη βόλτα στους χώρους της Τεχνόπολης απολαμβάνοντας τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Η τζαζ εμπειρία, όμως, δεν σταματά εδώ! Το πολύχρωμο και με ξεκάθαρα δροσερή κι ανάλαφρη διάθεση The Meet Market γέμισε για ακόμη μια φορά την αυλή και τις αίθουσες με χειροποίητες δημιουργίες ταλαντούχων αλλά και ευρηματικών ανθρώπων, ενώ οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις «Urban» και «Ταξίδι» που διοργάνωσε φέτος η φωτογραφική ομάδα METAPolis άφησαν σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Μικροί και μεγάλοι έγιναν μέρος μιας μεγάλης μουσικής –και όχι μόνο– γιορτής που μας χάρισε τις πρώτες καλοκαιρινές μας αναμνήσεις.

Ο μακροβιότερος τζαζ μουσικός θεσμός της πόλης –που… του χρόνου γίνεται 20!– ικανοποίησε για άλλη μια φορά και τους πιο απαιτητικούς φίλους και λάτρεις της jazz, ενώ η εορταστική ατμόσφαιρα για τα #20yrsTECHNOPOLIS ήταν διάχυτη παντού στον χώρο! Το 20th Athens Technopolis Jazz Festival έρχεται γεμάτο ενήλικη εμπειρία αλλά και νεανικό ενθουσιασμό στην καρδιά της πόλης και μας παρακινεί να είμαστε εκεί… jazziest than ever! 

Πότε; → 25 – 31.05.2020 → #JazzBeThere

Ραντεβού, λοιπόν, στο 20th Athens Technopolis Jazz Festival!

Για περισσότερα jazz νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα του Athens Technopolis Jazz Festival στο Facebook και το site του φεστιβάλ.

→ Καλλιτεχνικός Διευθυντής Athens Technopolis Jazz Festival: Αντώνης Ζουγανέλης

→ Ευχαριστούμε πολύ για τη χορηγία την Fischer Pilsner Beer και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας για την υποστήριξη.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213 0109300

[email protected]

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»