07 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 07:00

Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος»

Περιοδεία στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» πραγματοποίησε τη Δευτέρα 6 Μαίου ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Αθήνας Δημήτρη Μαντζουράτο και Δημήτρη Τζουμάκη. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε όλα τα τμήματα και τις κλινικές, τις διοικητικές υπηρεσίες, τα πλυντήρια, τους τεχνικούς και συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα υποστελέχωσης και σε αυτό το νοσοκομείο της Αθήνας είναι πολλά. Λήγουν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσωπικό. Μάλιστα το οφθαλμολογικό δεν μπορεί να λειτουργήσει μετά τη συνταξιοδότηση ενός γιατρού και τη λήξη σύμβασης της μοναδικής επικουρικής γιατρού που είχε απομείνει, ενώ και το χειρουργικό τμήμα φαίνεται να ακολουθεί. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο Ακτινολογικό, που όπως είπαν οι γιατροί του τμήματος, δεν μπορούν να βγουν οι βάρδιες και οι 12 εφημερίες το μήνα, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα προκύψει το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε λήγει άλλη μία σύμβαση επικουρικού γιατρού. Οι εφημερίες καλύπτονται από τους ίδιους και τους ίδιους, με αποτέλεσμα να εξαντλείται το προσωπικό. Υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και τα μαγειρεία έχουν δοθεί σε εργολάβους με διάφορες συμβάσεις. Γενική ήταν η εκτίμηση ότι η υποστελέχωση – αποστελέχωση του νοσοκομείου είναι σκόπιμη και εξέφρασαν φόβους ότι το οδηγούν σε κλείσιμο, όπως το γειτονικό Νοσοκομείων Πατησίων.

Ο Νίκος Σοφιανός μιλώντας με τους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην επιλογή της ΕΕ και των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν να τελειώνουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με το δικαίωμα στη σταθερή εργασία και έφερε ως παράδειγμα τις ελαστικές μορφές εργασίας και τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στα σχολεία με τους αναπληρωτές, στις υπηρεσίες του δήμου και αλλού. Τόνισε ακόμα ότι είναι πολιτική επιλογή αυτή η κατάσταση στο χώρο της υγείας, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, η λογική της μονάδας υγείας – επιχείρησης, τα έσοδα των οποίων θα προκύπτουν από τη πώληση των υπηρεσιών υγείας στους πελάτες – ασθενείς.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, να αξιοποιήσουν αυτή τους την πείρα, να πάψουν να τους ανέχονται, και στις 26 Μάη να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην ευρωβουλή και αυτό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις Περιφέρειες.