06 ΜΑΪ́ΟΥ 2019 10:44

Συγκέντρωση στην πλατεία Γκύζη: “Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταδικαστεί η κυρίαρχη πολιτική είναι η ψήφος στο ΚΚΕ!”

Συγκέντρωση ενόψει των εκλογών στην πλατεία Γκύζη πραγματοποίησαν οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το βράδυ του Σαββάτου 4  Μαΐου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συγκέντρωση έκαναν παρεμβάσεις ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αθήνα και η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Το παρών έδωσαν επίσης οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο της Αθήνας, Βαγγελιώ Βουρλόκα και Βίκυ Μανιάτη.

Οι τρεις ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στο πως η εκάστοτε κυβέρνηση υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες εξειδικεύονται από την τοπική διοίκηση, κάνει τη ζωή του λαού χειρότερη. Αντίπαλο δέος σε αυτό ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσει να είναι το ΚΚΕ, το οποίο «πρέπει να ενισχυθεί σε όλες τις κάλπες και να μην διασπαστεί η ψήφος στα τρία ή στα τέσσερα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ν. Σοφιανός.

«Το ΚΚΕ είναι ο πόλος της αντίστασης»

Ο Γιώργος Παλιούρας, που πρώτος ανέβηκε στο βήμα, τόνισε ότι και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης πρέπει να ψηφίσουμε με πολιτικά κριτήρια «γιατί η καθημερινότητα των πολιτών σχετίζεται, όσο και αν προσπαθούν οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων να πείσουν για το αντίθετο, με τα μεγάλα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ και με αυτές που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο στη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ανέφερε μια σειρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση: «Είχαμε πάνω από δύο χιλιάδες νεκρούς εργαζόμενους στους ΟΤΑ την τελευταία 20ετία στους χώρους δουλειάς. Στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, προβλέπονται το πάγωμα των προσλήψεων, περικοπές χρηματοδότησης που έχουν ξεπεράσει το 70% για τους δήμους, δέσμευση των αποθεματικών των δήμων, ηλεκτρονικούς πληστειριασμούς. Αυτά υλοποιούνται από τους εκλεγμένους στα όργανα της τοπικής διοίκησης, είτε το παίζουν ανεξάρτητοι, είτε έχουν επίσημα τη στήριξη κάποιου κόμματος, γιατί υπηρετούν τελικά την ίδια την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της για τους δήμους, βασικότερες των οποίων είναι η λογική κόστους – οφέλους και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Επίσης, ανέδειξε τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και υποδομών που σχετίζονται με την ίδια τη ζωή του λαού, όπως της πυροσβεστικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της ΕΕ από το 2000 για μείωση των δαπανών στην πυρόσβεση και μετατροπή της σε ιδιωτική υπόθεση του κάθε πολίτη. «Αυτό μεταφράζεται σε κέρδη για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε εφαρμογή των εντολών αυτών οι ελληνικές κυβερνήσεις ήθελαν να κλείσουν 45 πυροσβεστικούς σταθμούς, δηλαδή κρατικές δομές, υποστηρίζοντας εθελοντικές δράσεις. Πάνω από 50% των πυροσβεστικών οχημάτων δεν είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν μια αστική πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή δίνουν ανθρώπινο δυναμικό και τα καλύτερα οχήματα στη Fraport», σχολίασε.

Ολοκληρώνοντας ο Γ. Παλιούρας μίλησε για τον σχεδιασμό της ΕΕ στον τομέα της καταστολής του λαού, με πρόσχημα και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: «Για την καταστολή και όχι για την ασφάλεια των πολιτών ξοδεύει η ΕΕ χρήματα και “τρέχει” εκατοντάδες προγράμματα. Μάλιστα στη χώρα μας έχει έρθει και η διευθύντρια της Europol να ελέγξει τα σώματα που εμποδίζουν τους μετανάστες να περνούν στον Έβρο . Δεν ήρθε όμως να ελέγξει την καταστολή των κυκλωμάτων ναρκωτικών στην πόλη μας.

Το βασικό λοιπόν είναι οι εργαζόμενοι να πάνε στις κάλπες με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες και τη ζωή τους, έχοντας καθαρό ποιον έχουν απέναντι τους. Οι πολλαπλές κάλπες μας δίνουν την ευκαιρία να δώσουμε μια ταυτόχρονη απάντηση σε όλους τους κρίκους της επίθεσης που δεχόμαστε! Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο μοναδικός πόλος αντίστασης και προοπτικής για το λαό μας, το ΚΚΕ!»

Η Λίλα Καφαντάρη στη δική της παρέμβαση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Μας λένε τώρα προεκλογικά τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες πως νοιάζονται για το λαό και τάζουν τάχα πως αυτοί μπορούν να φέρουν καλύτερες μέρες.

Μα πρέπει να σκεφτούμε. Γιατί το θυμήθηκαν τώρα προεκλογικά και λένε ότι μπορούν να το κάνουν; Γιατί δεν το έκαναν και πριν; Και ας αναρωτηθούμε. Λένε την αλήθεια; Γιατί χρόνια τώρα μας ρουφούν τη δουλειά και τη ζωή μας τσακίζοντας τα δικαιώματά μας, ενώ κάποιοι λίγοι πλουτίζουν;

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί τις τύχες αυτής της κοινωνίας και της οικονομίας τις έχουν αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι λίγοι που μας κλέβουν τη δουλειά μας.

Σε αυτή την κοινωνία, τον καπιταλισμό αληθινή εξουσία είναι το κεφάλαιο, οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εκλεγμένοι απ’ τους λαούς είναι το πολιτικό τους προσωπικό και ταγμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα τους. […]

Η’ αυτοί, η εμείς. Όμως σε αυτό το σάπιο για το λαό σύστημα η εξουσία είναι δικιά τους με τις Κυβερνήσεις τους, τις Ενώσεις τους, όπως είναι η ΕΕ για να συντονίζουν την επίθεση στους λαούς και να διαχειρίζονται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στους ανταγωνιστές τους, όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία.

Επομένως όποιος μιλάει για πρόοδο μέσα σ αυτό το σύστημα μας κοροϊδεύει. Όποιος μας τάζει φιλολαϊκή πολιτική, μας τυφλώνει. Όποιος μας μιλάει για μια ΕΕ που “έχασε τον δρόμο της”, προσπαθεί να μας παραπλανήσει. Τώρα πια ειδικά μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μετά σκέτα ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Όποια κυβέρνηση με όποιους πολιτικούς υπηρετεί τον καπιταλισμό, θα υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Όχι τα δικά μας. Όποιος υπερασπίζεται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιτίθεται στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. […]

Η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες σημαίνει ”ΟΧΙ” στους εκμεταλλευτές μας, τις Ενώσεις τους, την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Σημαίνει ”ΟΧΙ” άλλη ανοχή στα ψέματά τους. Σημαίνει ”ΝΑΙ” στην οργανωμένη πάλη του λαού μέσα από τα σωματεία κι απόφαση να τα καθαρίσουμε από τους κυβερνητικούς – εργοδοτικούς συνδικαλιστές που με νοθείες και απάτες, μας στρογγυλοκάθονται στο σβέρκο για να εμποδίζουν τους αγώνες μας, για να μας υποτάσσουν στην πολιτική της ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών».

Ήρθε η ώρα να κάνουμε τη διαφορά!

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νίκος Σοφιανός που κάλεσε τους Αθηναίους να κάνουν τη διαφορά σε αυτές τις εκλογές ενισχύοντας το ΚΚΕ. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του:

« Αυτό που θα κρίνει ο καθένας και η καθεμιά στις επερχόμενες κάλπες στις 26 του Μάη είναι αν θα καταδικαστεί με την ψήφο αυτή η πολιτική που έχει γονατίσει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, που την έχει καταδικάσει στην ανέχεια, στη μιζέρια, στην ελαστική απασχόληση. Που έχει οδηγήσει πάνω από 4 εκατ. Έλληνες να είναι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του κράτους, της εφορίας, των τραπεζών ή αν θα δείξει ανοχή. Αν θα πει “αντέχουμε – πάρτε και άλλα μέτρα. Συνεχίστε την κοροϊδία σε βάρος μας”. Θα κριθεί εάν με την ψήφο του καθένας και καθεμιά που οργίζεται, που αγανακτεί, που σκοντάφτει καθημερινά στα προβλήματα, θα καταδικάσει αυτή τη στημένη αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που μαζί ψηφίζουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που μαζί διαγκωνίζονται ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα σχέδια των Αμερικάνων, των ΝΑΤΟικών, ποιος θα γίνει πιο φιλοευρωπαίος ακόλουθος της Μέρκελ, του Σάντσεθ και τόσων άλλων.

Αυτή την πολιτική στην οποία είναι ταυτισμένοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και την  υπηρετούν και οι δύο συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλειά, αυτή την πολιτική πρέπει να την καταδικάσει ο λαός μας. Και πρέπει να το κάνει με τον πιο σίγουρο, τον πιο ασφαλή τρόπο, με τη μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται απέναντι τους με λόγια, με έργα, με θέσεις και δράσεις, με ηθικό ανάστημα. Και αυτή η πολιτική δύναμη είναι το ΚΚΕ!

Αυτό το σκηνικό, αυτό το πλαίσιο το διαμορφώνει η ΕΕ με τους νόμους της, με τις πολιτικές της που τις ψηφίζουν από κοινού σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι ακροδεξιοί, την ίδια ώρα που θέλουν να βάλουν πλαστά διλήμματα, να διαχωριστούν, όπως λέει ο Τσίπρας, να ψηφίζουμε “αντινεοφιλελεύθερα”, να φτιάξουμε “μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά”. Στην ακροδεξιά με την οποία κυβέρνησαν 4 χρόνια πρώτα με τον Καμμένο και ύστερα με την Παπακώστα. Αυτό το πλαίσιο έχει τη σφραγίδα της ΕΕ.

Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του λαού μας εκφράζει σε ποσοστά 70% την αντίθεση του στην ΕΕ, αυτή η αντίθεση μπορεί να εκφραστεί πολιτικά μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί είμαστε η μόνη δύναμη που έγκαιρα αποκαλύψαμε στο λαό μας ότι αυτή η συμμαχία δεν είναι για το καλό του. Ότι αυτή η συμμαχία των ιμπεριαλιστών έχει φτιαχτεί για να διαφυλάσσει τα κέρδη του κεφαλαίου. Γιατί τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα με τρία μνημόνια, είναι σε πλήρη ισχύ.

Η εκλογική δύναμη, τα ποσοστά, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι ο μόνος ασφαλής δείκτης απέναντι σε αυτή την πολιτική, και φυσικά αυτή η μάχη δεν χωρίζεται από τη μάχη που δίνουμε στο δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής. (…)

Πηγαίνοντας στο θέμα της μάχης των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα πρέπει να πούμε ότι γίνεται προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι είναι άλλο πράγμα ο δήμαρχος και άλλο πράγμα η κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό το κάνουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων που ήταν υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων, που έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα και που ένα μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων τους τα εισπράττει ο Αθηναίος στην καθαριότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, στο κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο, στην έλλειψη χώρων πρασίνου, στις υποδομές της πόλης.

Είναι οι άνθρωποι που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική όλα αυτά τα χρόνια ως υπουργοί, όπως ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Π. Γερουλάνος, ωςπεριφερειάρχες, όπως ο Κ. Μπακογιάννης, και τώρα έγιναν αυτοδιοικητικοί. Αν ακούσετε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει μια φορά τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υπουργός! Αν ακούσετε τον Μπακογιάννη θα νομίζετε ότι δεν έχει σχέση με τη ΝΔ, λες και δεν είναι στέλεχος αυτού του κόμματος. Γιατί το κάνουν αυτό; Γιατί προσπαθούν να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Γιατί τα προβλήματα στην πόλη δεν δημιουργήθηκαν από ανικανότητα, αλλά από πολιτική επιλογή, από την πολιτική επιλογή που λέει ότι θα υπηρετήσουμε το μοντέλο του δήμου – επιχειρηματία, ο οποίος στηρίζεται στα δικά του έσοδα, δηλαδή στην άγρια δημοτική φορολογία που έρχεται να προστεθεί στη γενικευμένη φορομπηξία. Θα λειτουργήσει ο δήμος με γενικευμένη ανταποδοτικότητα, θα πληρώνουν δηλαδή οι Αθηναίοι, οι άλλοι δημότες για τα πάντα. Για τα γυμναστήρια, τις ακαδημίες, τις πολιτιστικές υποδομές. Ο δήμος θα λειτουργεί με εργαζόμενους με ελαστική απασχόληση, κάνοντας αλισβερίσια με ΜΚΟ, θα σκορπάει εκατομμύρια σε προγράμματα που δεν αφήνουν καμιά υποδομή στην πόλη. Θα λειτουργεί με έναν μικρό πυρήνα μόνιμου προσωπικού και με στρατιές εργαζομένων με ημερομηνία λήξης.

Αυτό το μοντέλο λοιπόν δήμου – επιχειρηματία, δήμου – φορομπήχτη, του δήμου που ιδιωτικοποιεί τα πάντα, αυτό το μοντέλο το υπηρετούν και οι τρεις. Η τριάδα των υποψήφιων των κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν.

Δουλεύουν λοιπόν για αυτό το μοντέλο. Γι’ αυτό ταυτίζονται, γι’ αυτό διαγκωνίζονται στα δευτερεύοντα, γι’ αυτό πολλές φορές κυνηγάει ο ένας τον άλλον για το ποιος είχε την ιδέα. Ποιος είχε για παράδειγμα την περίφημη ιδέα να φτιάξουμε στην Αθήνα χώρους για να τρυπιούνται ελεύθερα και με εποπτεία οι συνάνθρωποι μας που είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά. Η πολιτική ανοχή στα ναρκωτικά είναι κεντρική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Γι’ αυτό πήγαν τη μεθαδόνη στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουν τις πιάτσες και το εμπόριο. Γι’ αυτό τώρα θέλουν να καταδικάσουν κυριολεκτικά τους εξαρτημένους στη μόνιμη εξάρτηση. Είναι ζούγκλα, μεσαίωνας η πολιτική τους και πρέπει να καταδικαστεί!

Στην φορομπηχτική πολιτική όλοι αυτοί είναι σαν ένας άνθρωπος παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και υπηρετούν διαφορετικά πολιτικά σχέδια που καταλήγουν όμως σε ένα κοινό παρονομαστή. Και αυτός είναι να αξιοποιηθεί ο δήμος της Αθήνας στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανάπτυξης που ειδικά γι’ αυτήν την πόλη, αυτή η ανάπτυξη ταυτίζεται με τα συμφέροντα του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. Πάνω από 10 νέα ξενοδοχεία προετοιμάζονται στο ιστορικό κέντρο. 270 ξενοδοχεία έχει η Αθήνα. Δεν πληρώνουν οι ξενοδόχοι ούτε για αυτά που εισπράττουν! Δεν λένε κουβέντα για το καινούργιο φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία έχει φτάσει και στου Γκύζη. Εδώ και τώρα πρέπει να φορολογηθεί αυτή η δραστηριότητα για να μπορέσει ο δήμος να εισπράξει από τους επαγγελματίες που παίζουν παιχνίδι από την αγορά ακινήτων, για να ανακουφίσει το λεηλατημένο εισόδημα των Αθηναίων και των επαγγελματιών.

Σε αυτή την προσπάθεια εμείς μπαίνουμε σφήνα. Θέλουμε να δυναμώσουμε την δυνατότητα που έχει ο λαός αυτής της πόλης να προτάσσει τις ανάγκες του, να προτάσσει τη δυνατότητα τα παιδιά του να πηγαίνουν σε ασφαλή σχολικά συγκροτήματα, να υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδιά και τα βρέφη στους παιδικούς σταθμούς. Να μπορεί να αθλείται η νεολαία χωρίς αυτό να κοστίζει πανάκριβα στην οικογένεια, με ένα δήμο που δεν θα αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν αγελάδα που συνεχώς την αρμέγει. Να μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας και τα ζητήματα του εγκλήματος και της ανασφάλειας στα οποία παίζουν πάρα πολύ οι άλλοι  ρίχνοντας νερό στο μύλο και των εγκληματιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής.

Σε αυτό το πλαίσιο αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι εμείς δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι η επιλογή δεν μπορεί να σπάσει στα τρία ή τέσσερα. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτής της εχθρικής πολιτικής  να αλλοιώσει τα κριτήριά του στην κάλπη. Πρέπει με κοινή στάση να σταθεί στις τρεις κάλπες. Με το γαρύφαλλο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στις τοπικές, με το σφυροδρέπανο στις ευρωεκλογές. Αυτό το αποτέλεσμα θα δώσει άλλες δυνατότητες να σταθεί ο λαός μας όρθιος, να πει “φτάνει πια, δεν διαλέγω ανάμεσα στο μικρότερο κακό”, γιατί όσες φορές το επιλέγω το κακό το βρίσκω μπροστά μου. Κάνω τη διαφορά, ψηφίζω ΚΚΕ!»