15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 06:47

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Απρίλη 2019

«Τα προβλήματα των σχολείων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από αυτή τη δημοτική αρχή, δεν έχουμε καμία πολυτέλεια να τα αφήσετε για τους επόμενους», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός στην τοποθέτησή του για τα προβλήματα των σχολείων που συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων στις 11 Απριλίου 2019. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Τσουβαλιάσατε όλα τα προβλήματα των σχολείων της Αθήνας σε ένα θέμα. Και ενώ συζητάμε εντός ημερησίας διάταξης, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για κάθε σχολικό συγκρότημα, για τα άμεσα προβλήματα, ουσιαστικά κάνουμε μια συζήτηση. Οι εκπαιδευτικοί λένε τα προβλήματά τους, οι γονείς το ίδιο, το δημοτικό συμβούλιο κατανοεί, αλλά αποφάσεις πότε θα πάρουμε; Μετά το Σεπτέμβρη;

Επιμένω ότι το θέμα αυτό δεν έχετε δικαίωμα να το αφήσετε για μετά το Σεπτέμβρη. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, που με βάση τη χρηματοδότηση που κάτω από πίεση παραχωρήσατε για τα σχολεία με λεφτά του δήμου, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορεί να εμπλακούν τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων σε μια προεκλογική αντιπαράθεση. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με αμεσότητα και με ευθύνη από αυτή τη δημοτική αρχή, άμεσα.

Εμείς δεν θα τα φορτώσουμε όλα στο δήμαρχο και στο δήμο. Υπάρχει και η κυβέρνηση. Υπάρχει η χρηματοδότηση που είναι μειωμένη κατά 50% και οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη. Και πολλοί εκπαιδευτικοί το ανέχονται αυτό, αντί να απαιτούν και απέναντι στο δήμο και απέναντι στην Κυβέρνηση. Το πρόβλημα ότι πάνω από το 50 % των σχολικών κτισμάτων της Αθήνας έχει χτιστεί έως το 1960, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα δήμο μόνο του, να χτίσει σχολεία. Δεν υπάρχει πια ο ΟΣΚ, έγινε Κτιριακών Υποδομών ΑΕ και δεν έχει ούτε καρέκλες να δώσει για τα σχολεία. Ζητάνε τα σχολεία εξοπλισμό και ο ένας παραπέμπει στον άλλο. Και η λύση δεν είναι οι ΣΔΙΤ. Διαφημίζετε τα 14 σχολεία με ΣΔΙΤ των οποίων η κατασκευή είναι πανάκριβη και ανεβάζουν και το κόστος λειτουργίας. Για συγκεκριμένα προβλήματα να πάρουμε σήμερα αποφάσεις.

Με αφορμή την τοποθέτηση του δημάρχου στο προηγούμενο συμβούλιο ότι “τώρα που ήρθαν εκλογές θυμηθήκατε τα σχολεία”, καταθέτω 40 παρεμβάσεις αυτή την τετραετία για σχολεία της Αθήνας που έχουμε κάνει ανά διαμέρισμα. Σε ορισμένα με αγώνες ήρθαν απαντήσεις, σε άλλα όχι.

Συγκεκριμένα, έχουμε θέσει την ανάγκη στα Σεπόλια να μη χαθεί το 9ο ΕΠΑΛ. Έχουμε θέσει επανειλημμένα το θέμα και έχετε ευθύνη και εσείς και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης η οποία απάντησε αρνητικά στο αίτημα του συλλόγου των διδασκόντων του 9ου ΕΠΑΛ που ζητάει να μεταστεγαστεί στο 53ο Γυμνάσιο σε απογευματινή βάρδια. Η απάντηση της δευτεροβάθμιας ήταν ότι θεωρούμε ότι δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν απόγευμα, παρά το αίτημα του συλλόγου διδασκόντων που το ζητούν γιατί προδιαγράφεται η κατάργησή του και η συγχώνευσή του με το 3ο ΕΠΑΛ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Εμείς θα επιμείνουμε. Καταθέτω ξανά την πρόταση του συλλόγου διδασκόντων που λένε ότι μείνανε με 40 μαθητές, τα Γυμνάσια των Σεπολίων δε στέλνουν νέους μαθητές εκεί και κλείνει το σχολείο. Θα πρέπει να γυρίσει σε αυτήν την περιοχή.

Επανειλημμένα, για το 39ο Γυμνάσιο & Λύκειο Αθηνών έχουμε βάλει το θέμα με το πρανές. Μιλάμε για το μεγαλύτερο σχολείο της Αθήνας, με πάνω από 1000 μαθητές, αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατήρησε η σημερινή. Υπάρχει η αυτοψία που μας έστειλε η μηχανικός κα Γαβρίλη η οποία πριν μετατεθεί στη διεύθυνση οδοποιίας εργαζόταν στην Πολεοδομία, πήγε, είδε και προτείνει προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα πρανή να κατασκευαστεί τοίχος αντιστήριξης. Αυτό το έργο πρέπει να γίνει τώρα, όχι από Σεπτέμβρη και βλέπουμε. Υπάρχει αυτοψία, έχουμε 170 μηχανικούς στο Δήμο, υπάρχει η δυνατότητα να πιέσουμε και για αυτεπιστασία γι’ αυτό το θέμα.

Υπάρχουν τα ζητήματα των σχολείων της Γκράβας. Θεωρούμε ότι το να συζητάμε έτσι για το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα, για υποδομές του 1967, “καίμε” το θέμα. Πρέπει να μπει ως θέμα συζήτησης τι θα κάνουμε πάνω στα προβλήματα που τα ξέρουμε. Υπάρχουν εκθέσεις, υπάρχουν παραστάσεις και υπάρχουν παρεμβάσεις. Τι θα κάνει ο Δήμος; Με ποιες μελέτες, με ποιες ενέργειες, με ποια άμεσα μέτρα συντήρησης; Αλλά, μιλώντας για συντήρηση, όταν έχεις μόνο μια διεύθυνση κτιρίων – γιατί καταργήσατε τη διεύθυνση σχολικών κτιρίων – με 60 μόνο εργαζόμενους για όλα τα κτίρια του δήμου της Αθήνας, τι να κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι που οι περισσότεροι είναι κοντά στη σύνταξη, που προσπαθούν και τρέχουν σαν τους τρελούς;

Στο θέμα της συστέγασης του Μουσικού με το Καλλιτεχνικό Σχολείο, και οι δύο σύλλογοι γονέων λένε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η συστέγαση. Όμως επειδή δεν υπάρχει οικόπεδο το οποίο να χτίζεται και να είναι έτοιμο σε δυο χρόνια, ουσιαστικά μιλάμε για μια μόνιμη λύση. Σαν τη λύση που δώσατε – παρά τις αντιδράσεις των γονιών και των εκπαιδευτικών – με τη συστέγαση του ΕΕΕΕΚ Κωφών στο 54ο & 55ο Δημοτικό Σχολείο στη Μιχαήλ Βόδα. Άρα λοιπόν μιλάμε για μια λύση η οποία πάει να γίνει μόνιμη. Η πρόταση λοιπόν στέγασης του σχολείου στο κέντρο της Αθήνας, σε κτίριο από αυτά που χάσαμε από τις συστεγάσεις, ακόμα και σε αυτά που βρίσκονται στο έλεος καταλήψεων, πρέπει να εντοπιστεί, να αξιοποιηθεί ο «Φιλόδημος» και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, και να διαμορφωθεί ένα κτίριο μέσα σε δύο χρόνια για να έχει έδρα το καλλιτεχνικό σχολείο.

Για το 35ο ολοήμερο Δημοτικό, μίλησε η εκπρόσωπος. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα που ζητούν. Σε ότι αφορά το 36ο Δημοτικό Σχολείο, ψάχνοντας διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα που λένε σήμερα οι γονείς για το σχολείο στο λόφο του Στρέφη, σε μία τέτοια περιοχή και με την πίεση που δέχεται, τα είχαμε θέσει στις 5/10/2017, στην 23η Συνεδρίαση. Δηλαδή είχατε ενημερωθεί και από τους γονείς, αλλά και στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, αλλά απάντηση καμία.

Είναι χαρακτηριστικό το αίτημα που καταθέτει ο σύλλογος γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου που καταγγέλλει τις εργολαβίες, αυτές στις οποίες έχετε δώσει τις δουλειές για τη συντήρηση των σχολείων. Οι άνθρωποι λένε ότι ο εργολάβος που ανέλαβε να φτιαχτούν οι τουαλέτες το 2018 αποχώρησε, οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν τοποθετηθεί και είναι στον αέρα. Αυτές είναι οι περίφημες εργολαβίες, η συνεργασία με τους ιδιώτες, τα εκατομμύρια που χάνονται γιατί ο Δήμος δεν έχει προσωπικό και δεν έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με αυτεπιστασία.

Τέλος επειδή έχει αξία να κατατεθεί, είναι τα κτιριακά προβλήματα του 12ου δημοτικού σχολείου και του 57ου νηπιαγωγείου που ζητούν κι αυτοί άμεσο έλεγχο και αυτοψία.

Θα έλεγα λοιπόν χωρίς να κινείστε στο πνεύμα “τα αφήνουμε για τους άλλους”, αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και υπηρεσιακά και στα πλαίσια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, πριν το Σεπτέμβρη. Ανεξάρτητα της προεκλογικής περιόδου, θα είχε μια συμβολή η απερχόμενη διοίκηση αν λειτουργήσει έτσι, απέναντι σε μια λογική που υπάρχει ότι «ενδιαφέρεστε για τις εκλογές». Πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το δημοτικό συμβούλιο με τις διαφωνίες και τις αντιθέσεις του, έχει ευθύνη για τη λειτουργία αυτής της πόλης και δεν τα αφήνει όλα για τους επόμενους».

Στην ίδια συζήτηση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος, απευθυνόμενος στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και τους κατοίκους έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ένα σχόλιο για την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου και γι’ αυτούς που εμφανίζονται στις εκλογές ως περαστικοί. Από τη συζήτηση του θέματος λείπουν ολόκληρες παρατάξεις και πρέπει να λάβετε υπόψη σας ποιους αναδεικνύετε κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο».

Και συνέχισε:

« Έθεσαν κάποια θέματα οι Σύλλογοι. Υπάρχουν όμως κι άλλα σχολεία. Για το 49ο Δημοτικό στην Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο, για 25 χρόνια η απαλλοτρίωση καρκινοβατεί.

Στο 18ο Δημοτικό, το 56ο Γυμνάσιο και το 40ο Νηπιαγωγείο στους Αμπελόκηπους πέφτουν οι σοβάδες. Τώρα δεν είναι στις προτεραιότητες σας, αν γίνει ένα ατύχημα όμως, τρέχουν όλοι και ζητούν ευθύνες.

Ο δήμος της Αθήνας έχει πολλά κτίρια, πολιτιστικά κέντρα, γυμναστήρια κ.α., τα οποία χρειάζονται συντήρηση. Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με αδιαφορία “με όσα κάνουμε κι όσα μπορούμε”. Αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε και έχουν ευθύνη οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν αυτή τη διοίκηση ».

Στην ίδια συνεδρίαση ο Νίκος Σοφιανός έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

«Για το Μαρκόνι, ο δήμαρχος από το 2011 έχει δηλώσει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρχει αποχέτευση στο Μαρκόνι. Είναι δείγμα αξιοπιστίας αυτής της δημοτικής ότι έχουμε 2019 και όχι μόνο δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης σε αυτή τη γειτονιά, αλλά υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Δεν έχει γίνει αποψίλωση και κινδυνεύει από τις τσουκνίδες. Η παιδική χαρά της γειτονιάς αυτής είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχει σήμανση και δρόμοι που είναι μονής κατεύθυνσης, πλάτους τριών μέτρων, γίνονται λεωφόροι. Υπάρχει ανάγκη οι υπηρεσίες, η διεύθυνση ηλεκτροφωτισμού, η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη να συνεργάζεται με την τροχαία για τη σήμανση, ο ΟΠΑΝΔΑ, η διεύθυνση Πρασίνου να πάνε στους “τελευταίους Μοϊκανούς” αυτής της γειτονίας και να το στηρίξουν. Γιατί γύρω από αυτή τη γειτονιά αναπτύσσεται εγκληματικότητα και κάθε είδους παρεμπόριο, σωματεμπορία κλπ. Τουλάχιστον οι υπηρεσίες του δήμου ας κάνουν τη δουλεία τους, με προτεραιότητα σε αυτή τη γειτονία των λίγων κατοίκων.

Υπάρχει η ανάγκη ορισμένα προβλήματα να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Υπάρχει επικινδυνότητα στην οδό Κανδάνου στους Αμπελόκηπους εδώ και 7 μήνες. Έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα σε 6 σημεία, έχει μπαζωθεί με πλάκες, έχουν μπει και οι περιφράξεις. Εδώ και 7 μήνες με κάθε νεροποντή, επανέρχεται το πρόβλημα και ο δρόμος μετατρέπεται σε χείμαρρο. Μιλάμε για τον Ερυθρό, στο κέντρο της Αθήνας. Είχε έρθει στις 14 Φλεβάρη επείγον θέμα από τις υπηρεσίες για επισκευή του αγωγού, και αποσύρθηκε. Και οι κάτοικοι κάνουν το σταυρό τους να μη βρέξει. Θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το πρόβλημα.

Για το θέμα των ρακοσυλλεκτών, να θυμίσω ότι το αίτημα και των συλλόγων ρακοσυλλεκτών «Η πρόοδος» και «Ο Ερμής» είχε οδηγήσει σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για διαμόρφωση χώρου σε δημοτικό οικόπεδο με διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με τα σωματεία. Όλα αυτά η δημοτική αρχή τα έβαλε στο ψυγείο. Υπάρχει μια άθλια κατάσταση στην Αγ. Άννης. Δεν είναι μόνο τα οργανωμένα σωματεία και τα μέλη τους που πληρώνουν στο δήμο, είναι κυριολεκτικά κάθε πικραμένος. Υπάρχει αυτή η εικόνα σε μια περιοχή η οποία κυριολεκτικά γίνεται “χαβούζα”, γιατί είναι όλα χύμα και έχουν δίκιο οι κάτοικοι να χαρακτηρίζουν έτσι την περιοχή τους και να αντιδρούν όπως αντιδρούν».