06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 15:58

Δήμος Αθηναίων: Η μάχη κατά της μουτζούρας και η διατήρηση καθαρών επιφανειών κερδίζεται μόνο αν κινητοποιηθούμε όλοι μαζί

Ο Γ. Καμίνης τίμησε όσους συμμετείχαν στην επιτυχημένη 1η φάση δράσεων καθαρισμού όψεων του ιστορικού κέντρου

Ο δήμος Αθηναίων, λίγο πριν ξεκινήσει τη νέα φάση για τον καθαρισμό όψεων και την ανάδειξη και αποκατάσταση του Iστορικού Kέντρου, τίμησε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατα ανακαινισμένη Στοά Εμπόρων, όλους όσοι συμμετείχαν στην 1η φάση, από ενεργούς πολίτες μέχρι εταιρίες και φορείς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, σε μία σύντομη αναδρομή, υπενθύμισε πως ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, τον ρόλο του συντονιστή σε μια σύνθετη λύση η οποία εξασφαλίζει σταδιακή και βιώσιμη αντιμετώπιση μιας πραγματικότητας που οδήγησε σε οπτικό βανδαλισμό της πόλης. “Για πρώτη φορά ένας δήμος ανέπτυξε μια συνολική στρατηγική για τη διαχείριση της οπτικής ρύπανσης με έναν τόσο ολοκληρωμένο τρόπο. Πλέον έχουμε να επιδείξουμε πολλές μικρές νίκες σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης ενώ με την έως τώρα εμπειρία μας, βάζουμε τις βάσεις και πάμε να εφαρμόσουμε, όλοι μαζί, την τεχνογνωσία μας σε όσο πιο μεγάλο εύρος μπορούμε” σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Βασικό συστατικό στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος από τον δήμο Αθηναίων ήταν η μεγάλη συμβολή και προσφορά των ίδιων των πολιτών, καθώς δεν υπήρχαν ούτε τεχνικές υποδομές για τη νέα αυτή πρόκληση, ούτε έλεγχος της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του συνεχούς βανδαλισμού.

Με ελάχιστους πόρους και με την ουσιαστική προσφορά κατοίκων, καταστηματαρχών και φορέων, πραγματοποιήθηκαν 25 δράσεις καθαρισμού, απομακρύνοντας tags, μουτζούρες και αφίσες από τοίχους σπιτιών και κοινόχρηστων χώρων, καθάρισαν δρόμους, πεζοδρόμια, αυλές σχολείων και πάρκα. Οι δράσεις καθαρισμού ολοκληρώνονταν με την εφαρμογή ειδικού προστατευτικού υλικού που επιτρέπει τον εύκολο καθαρισμό παρόμοιων φθορών στο μέλλον.

Με την υποστήριξη και την ενεργή καθοδήγηση της εταιρίας Kärcher, οι ομάδες πολιτών είχαν στη διάθεσή τους επαγγελματικά πλυστικά μηχανήματα, τα οποία μπορούσαν να δανείζονται και άλλοι γείτονες.

Τα Αναφιώτικα στην Πλάκα, η γειτονιά του Ψυρρή, η πλατεία Κουμουνδούρου, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Welcommon, τα σκαλιά της οδού Λυκαβηττού, σημεία της οδού Φωκίωνος Νέγρη, το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, ο λόφος Φινοπούλου, η οδός Χέυδεν, Δημοτικά Σχολεία και Λύκεια, ο περιβάλλων χώρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και άλλες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, με τον συντονισμό των ομάδων πολιτών, άλλαξαν όψη και παράλληλα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο συντονισμός έγινε από το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, την πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και υποστήριξης των ομάδων πολιτών, η οποία από το 2017 έως σήμερα, συντόνισε και πραγματοποίησε δεκάδες δράσεις καθαρισμού στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσει την εικόνα της πόλης, αλλά κυρίως να ενισχύσει την ιδέα πως ο δήμος συσπειρώνει και κινητοποιεί τις δυνάμεις της πόλης, τους πολίτες και τους ιδιωτικούς φορείς, για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες αστικές προκλήσεις.

“Εκτός από τις πολλές μικρές νίκες σε μια σισύφεια προσπάθεια, αυτό που κερδίζουμε με τη στρατηγική αυτή είναι η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου από τους ίδιους τους πολίτες. Αν δεν το θέλουν οι ίδιοι, τότε ποτέ δεν πρόκειται να καθαρίσει η πόλη.” δηλώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας Αμαλία Ζέπου.

“Στην καθημερινή μάχη που δίνουμε για μια Αθήνα καθαρή, δεν θα μπορούσε να λείπει και η προσπάθεια των υπηρεσιών του δήμου στην αντιμετώπιση της μουτζούρας. Τα τελευταία χρόνια και μετά από εκπαίδευση του προσωπικού έχουν καθαριστεί σημαντικές επιφάνειες από δημοτικά κτίρια, σχολικά κτίρια και πολλά ακίνητα στις δημοτικές κοινότητες ενώ το έχουμε πλέον εντάξει στα καθήκοντά μας, κάτι που θεωρώ σημαντικό για τη βιώσιμη επιτυχία του εγχειρήματος”, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Γιώργος Μπρούλιας.

Με πρωτοβουλία και υπό τον συντονισμό του συνΑθηνά, ακολουθώντας την ίδια συμμετοχική φιλοσοφία, συγκροτήθηκε το δίκτυο της Πανεπιστημίου, όπου οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καθαρίσουν τις προσόψεις των κτιρίων.

Ο δήμος Αθηναίων συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία καθαρισμού προσόψεων σε έναν οδηγό με την επιμέλεια του συνΑθηνά. Ο οδηγός κυκλοφορεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τον Απρίλιο 2017: https://issuu.com/synathina/docs/syna.009_katharismos-fin-a5-web