28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 07:55

Επίσκεψη του Νίκου Σοφιανού στο 65ο Γυμνάσιο Αθήνας

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Νίκος Σοφιανός και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Τετάρτη ένα ακόμα σχολείο του δήμου, το 65ο Γυμνάσιο Αθήνας στις Τρεις Γέφυρες και συνομίλησε τόσο με τη διευθύντρια του σχολείου και τον πρόεδρο του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, όσο και με τους εκπαιδευτικούς.

Ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Σοφιανός, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τόνισε:

« Δίνουν αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υποδομών να τα αντιμετωπίζετε εσείς στην προσπάθειά σας να διδάξετε τα παιδιά και τα προβλήματα τα λειτουργικά να τα επωμίζονται οι γονείς, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Είμαστε αντίθετοι με αυτή την πολιτική που εφάρμοσε η κεντροαριστερά στο δήμο, συνεργαζόμενη με τρεις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, πολιτική και με την οποία συμφωνούν και οι άλλοι υποψήφιοι αυτών των κομμάτων για το δήμο της Αθήνας.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να διεκδικεί με βάση τις ανάγκες του, να πιέζει με βάση αυτές και κατορθώνει να αποσπά κάποιες λύσεις – ανάσες στην καθημερινότητά του. Μπορεί να ανατραπεί μια πορεία ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, όπως αυτή με τις εργολαβίες για τη συντήρηση των σχολείων. »

Ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε επίσης ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας μεταθέτει την ευθύνη για την ίδρυση τμημάτων ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στους δήμους.

« Ουσιαστικά απαιτεί από τους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά, «να βεβαιώνουν ότι θα καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες αυτών των τμημάτων για όλη την εκπαιδευτική χρονιά και αυτό πρέπει να το κάνουν μέσω των σχολικών επιτροπών, τη χρηματοδότηση των οποίων η κυβέρνηση έχει περικόψει κατά 50%.

Δηλαδή, στο δήμο της Αθήνας για να ενταχθούν τα παιδιά με διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα δημοτικά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, θα πρέπει οι δήμοι να επωμιστούν το κόστος. Αυτή η κυβέρνηση δεν διατηρεί μόνο σε πλήρη ισχύ όλους τους μνημονιακούς νόμους, αλλά φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων. Δε λύνει, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ένταξης αυτών των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας ».