19 ΜΑΡΤΊΟΥ 2024 07:13

Χρώματα Μνήμης στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων

Ιστορίες των ανθρώπων του προσφυγικού κύματος του 1920 αποκαλύπτονται στο κοινό, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και αντικείμενα, στην έκθεση Χρώματα Μνήμης, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων από 31 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2019 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή το ομότιτλο δίτομο συγγραφικό έργο της Κυριακής Δήμου, η οποία έχει συλλέξει παραδοσιακά υφαντά και αντικείμενα μαζί με προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων, που ήρθαν ως πρόσφυγες στη δεκαετία του 1920 από τα χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινής Βουλγαρίας και εγκαταστάθηκαν στη βορειότερη περιοχή της Ελλάδας, στο τρίγωνο του Έβρου της Θράκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα οικιακής χειροτεχνίας, φορεσιές, υφαντά και αντικείμενα από την περιοχή του Ορμενίου και της Φτελιάς, παράλληλα με φωτογραφικό υλικό και εθνολογικά στοιχεία, πληροφορίες και μαρτυρίες εκείνων, που η ψυχή τους έμεινε πίσω, στα εδάφη που γεννήθηκαν.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία των χρωμάτων και των σχεδίων ως ανθρώπινη ανάγκη διατήρησης και συνέχειας της ζωής των προσφύγων αλλά και ανάμνησης της πατρογονικής εστίας, τη σημασία της εικόνας των προσώπων στην ιστορική συλλογική μνήμη.

Την έκθεση επιμελείται η Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». 

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Δήμου από την κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 12:00

Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου – 12 Μαΐου 2019

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Πληροφορίες:

τ. 210 3243987| www.opanda.gr

@opanathens

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων: Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09.00-19.00, Σάββατο & Κυριακή 09.00-14.00, Δευτέρα κλειστά