15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 08:28

Περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και βαρήκοων του Νίκου Σοφιανού, δημοτικού συμβούλου & υποψήφιου Δήμαρχου Αθήνας

Περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Κωφών και βαρήκοων της Α΄ Διεύθυνσης ΔΕ Αθήνας, στο οποίο φοιτούν κωφοί μαθητές με σύνοδες πολλαπλές αναπηρίες (σ.σ. άλλη αντίστοιχη δομή δεν υπάρχει στην Αθήνα), πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η αντιπροσωπεία του κόμματος είχε συναντήσεις με τον Διευθυντή και τους διδάσκοντες του σχολείου. Η συζήτηση μεταφραζόταν στη νοηματική, μιας και το σχολείο είναι «δίγλωσσο», λόγω της απασχόλησης σε αυτό κωφών και χρησιμοποιούντων τη νοηματική εκπαιδευτικών.

Όπως ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο είναι οξυμένα, αφού δεν έχει θεσπιστεί καμία οργανική θέση, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πέρσι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σήμερα υπηρετούν σε αυτό σχεδόν αποκλειστικά αναπληρωτές και λίγοι αποσπασμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις γίνονται καθυστερημένα, ενώ, όπως κατήγγειλαν, απουσιάζουν ακόμη ένας κοινωνικός λειτουργός (ΠΕ30), 13 ώρες κοινωνικού επιστήμονα (ΠΕ78), ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη λογοθεραπευτής!!! Επιπλέον, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ανατροπές στους πίνακες των αναπληρωτών, βάσει του νέου προσοντολόγιου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι δεν υπολογίζεται και δεν μοριοδοτείται για την πρόσληψη η γνώση της νοηματικής γλώσσας, παρά μόνο στη διαδικασία της τοποθέτησης. Αυτό, είπαν, φαλκιδεύει, τη λειτουργία ενός ΕΕΕΕΚ Κωφών αλλά, κυρίως είναι αντιπαιδαγωγικό, μιας και οι μαθητές έχουν ανάγκη από σταθερή σχέση με τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Νοσηλευτής και ψυχολόγος, φέτος, ήρθαν στο σχολείο τον Οκτώβρη, έπειτα από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν που ανέδειξαν ότι η παρουσία τους ήταν επείγουσα και απαραίτητη.

Οι εκπαιδευτικοί έθιξαν ακόμη το πρόβλημα της έλειψης για χρόνια του ΕΕΕΕΚ Κωφών, που είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα κωφοί απόφοιτοι του Δημοτικού να μη μπορούν να εγγραφούν, για ηλικιακούς, πλέον, λόγους σε αυτή τη δομή, αφού στο μεσοδιάστημα απλά έμεναν σπίτι τους χωρίς ευθύνη δική τους ή των γονέων τους, αλλά του κράτους! Εξάλλου, πάνω από 150 μαθητές στην Αθήνα, που αιτήθηκαν εγγραφής σε σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, βρίσκονται εκτός δομών γιατί οι υπάρχουσες  δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν.

Τέλος, θίχθηκε το ζήτημα των αναγκαίων υποδομών. Για παράδειγμα, στο σχολείο λειτουργεί τομέας γεωπονίας, όμως οι μαθητές δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο (θερμοκήπια κλπ.), αφού, δεν υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις για να προαυλίζονται. Οι εκπαιδευτικοί μετέφεραν, για μια ακόμη φορά, το αίτημα, να προχωρήσει άμεσα το νέο σχολείο στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους και να μεταφερθεί εκεί το ΕΕΕΕΚ, ώστε να υπάρξουν σύγχρονες και εκπαιδευτικά λειτουργικές σχολικές, αθλητικές, υλικοτεχνικές και λοιπές υποδομές που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

Ο Νίκος Σοφιανός, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για τους εκπαιδευτικούς και για σταθερή επαφή με όλους τους μαθητές και πόσο μάλλον με εκείνους που χρήζουν ειδικής αγωγής. «Δεν είναι δυνατόν», ανέφερε, «να αναγνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας 30.000 κενά και να λέει πως δεν μπορεί να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Αποτελεί πολιτική επιλογή διαχρονικά η κάλυψη των κενών αυτών με αναπληρωτές και με μορφές ελαστικής εργασίας». «Το Κόμμα μας», είπε, έχει κάνει δύο ερωτήσεις στη Βουλή για το ΕΕΕΕΚ Κωφών, ενώ έχει θέσει το θέμα των υποδομών και άλλα συναφή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».

 «Για το πώς αντιμετωπίζεται η ειδική αγωγή, είναι ενδεικτικό ότι η Δημοτική Αρχή Αθήνας εισηγήθηκε, αφενός, κάτω από την πίεση γονέων και εκπαιδευτικών, την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας της Α΄ Αθήνας αλλά, αφετέρου, πρότεινε να λειτουργήσει σε έναν χώρο (Λιοσίων 42) στον οποίο ήδη στεγάζονται δύο δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία, που είναι παντελώς ακατάλληλος (με αίθουσες διδασκαλίας στο υπόγειο χωρίς παράθυρα, δίπλα στον καυστήρα κλπ) και που είναι κορεσμένος, αφού δεν καλύπτει τις ογκούμενες ανάγκες των μικρών μαθητών».

Ο Νίκος Σοφιανός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του σχολείου για πρωτοβουλίες είτε αυτοτελώς είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα είτε στο Δήμο, προκειμένου να θεσπιστούν οι αναγκαίες οργανικές θέσεις, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του και τη μεταφορά του, μαζί με το ειδικό σχολείο του Θησείου και το υπό ίδρυση νέο ΕΕΕΕΚ (για το οποίο εκκρεμεί ακόμη η δημοσίευση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ) σε νέο σχολικό συγκρότημα στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Όσο περνάει από το χέρι μας στη Βουλή, στο Δημοτικό και το Περιφερειακό συμβούλιο, μέσω των συνδικαλιστών μας στην εκπαίδευση, θα επιμείνουμε για να αναδείξουμε τα προβλήματά σας, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών και των παιδιών τους, που πρέπει να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης στη γνώση, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα, ασκώντας έλεγχο, πιέζοντας, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες να αποσπάσουμε κάτι για όλα αυτά που διεκδικείτε. Και είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε και ό,τι εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους».