14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 10:01

Δήλωση Πέτρου Κωνσταντίνου, υποψηφίου Δημάρχου Αθήνας και δημοτικού συμβούλου με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

“Να μην περάσουν οι εκβιασμοί της Εθνικής Τράπεζας για “πακέτο” απαλλοτριώσεων από τον Δήμο της Αθήνας

Για δεύτερη φορά εισάγεται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το θέμα της έγκρισης ενός “πακέτου-συμφωνία” με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την εκπλήρωση ενός προγράμματος απαλλοτριώσεων, το οποίο περιλαμβάνει οικόπεδα και κτίρια με έναν παντελώς απαράδεκτο τρόπο, όσον αφορά τις ανάγκες του κόσμου που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Άλλα είναι απαραίτητα γιατί δίνουν ανάσες σε πράσινο, σε παιδικές χαρές και χώρους άθλησης και περιπάτου σε γειτονιές της Αθήνας, όπως το πρώην “Κουμπάδικο”, ένα όμως συγκεκριμένο, το οποίο βρίσκεται επί της Πλατείας του ναού της Μητρόπολης Αθηνών είναι σκανδαλωδώς άχρηστο αλλά και τιμάται στα 4.814.002 ευρώ!

Πρόκειται για απαίτηση-εκβιασμό των στελεχών της ΕΤΕ τα οποία δέχονται μόνο πακέτο την συμφωνία για όλες τις απαλλοτροιώσεις και όχι τμηματικά! Μάλιστα στην τοποθέτηση τους στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τα στελέχη της ΕΤΕ δήλωσαν την απορία τους για την ύπαρξη έλλειψης “σεβασμού στην ιδιοκτησία” από τον Δήμο της Αθήνας και απερίφραστα αρνήθηκαν κάθε άλλη μεθοδολογία επικαλούμενοι ότι η ΕΤΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο…

Είναι πρόκληση, οι Τραπεζίτες μαζί με τα δικαστήρια που τους δικαιώνουν κάθε τόπο να αρπάζουν χρήματα του δημόσιου για να ανακεφαλαιοποιήσουν τα απολεσθέντα κέρδη από το Χρηματιστήριο και να εμφανίσουν ξανά κέρδη σε βάρος των αναγκών των εργαζόμενων της Αθήνας που αγωνίζονται για να έχουν ελεύθερους χώρους για τις ανάγκες στις γειτονιές. Είναι σκάνδαλο, οι Τράπεζες-ζόμπι που ετοιμάζονται να κερδίσουν από τα κόκκινα δάνεια και να αρπάξουν μαζικά τα σπίτια των φτωχών να μιλάνε για “σεβασμό στην ιδιοκτησία”.

Είναι απαράδεκτο ότι ο Δήμος της Αθήνας και ο Καμίνης προχώρησαν στη σύναψη ενός δανείου μαμούθ 55 εκατομμυρίων για να χαρίσουν τεράστια ποσά στους Τραπεζίτες σήμερα και στην Εκκλησία αύριο, όπου όπως ενημερωθήκαμε παρόμοια “ιερά παζάρια” γίνονται και με αυτήν για απαλλοτριώσεις.

Ο Δήμος της Αθήνας με την υποταγή του στις μνημονιακές συνταγές διαθέτει πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων και δεν είχε ανάγκη για δήθεν “αναπτυξιακά δάνεια” που τώρα πάει να τα χαρίσει στα αρπακτικά της ΕΤΕ. Αντι να τα διαθέσει για την συνέχιση του προγράμματος κοινωνικής στέγασης απαιτεί από τους άστεγους της κοινωνικής πολυακτοικίας Μπουμπουλίνας 36 για άλλη μια φορά να την εκκενώσουν άμεσα!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την συνεχιζόμενη λιτότητα και την ασφυξία στην χρηματοδότηση σπρώχνει τους Δήμους σε ακόμη μεγαλύτερη αναζήτηση λύσεων με κριτήρια αγοράς.

Η Αθήνα είναι μια πόλη όπου κτίρια καταρρέουν λόγω εγκατάλειψης βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες άλλα είναι άδεια, ανάμεσα τους δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, όταν άνθρωποι είναι άστεγοι και κοιμούνται στα παγκάκαι. Αντί η κυβέρνηση να δώσει όλα αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και χώρους στο Δήμο για να τα διαθέσει για τις ανάγκες μας, επιτρέπει στα κοράκια των Τραπεζών και στην Εκκλησία-επιχείρηση να κάνουν παζάρια και εκβιασμούς για απαλλοτριώσεις. Η λύση είναι να διαγράψει το χρέος , να απαλλοτριώσει την εκκλησιαστική περιουσία, την άσχετη με θρησκευτικές ανάγκες, να εθνικοποιήσει τις Τράπεζες και όχι να αφήνει όλα τα περιθώρια να πλιατσικολογούν ασύστολα.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει η απευθείας εξαγορά του άχρηστου ακινήτου επι της Πλατείας Μητροπόλεως. “