06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 10:56

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κεντρικός ομιλητής για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα είναι την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, που διοργανώνουν οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής Περιφερειών.

Στην εκδήλωση με θέμα «Καμία περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» μετέχουν επίσης ο Αμερικανός καθηγητής και οικονομολόγος Jeffrey Sachs, οι πρόεδροι των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Επιτροπή Περιφερειών Ούντο Μπούλμαν και Κατιούσα Μαρίνι αντίστοιχα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλλα, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα παραστεί και ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Η παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ως κεντρικού ομιλητή, αποτελεί αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του δημάρχου Αθηναίων στην προώθηση της πολιτικής οικονομικής και πολιτικής συνοχής της ΕΕ στην Αθήνα, με έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου των πόλεων στην πολιτική αστικής ατζέντας της ΕΕ, αλλά και της υποστήριξης των πλέον ευάλωτων πολιτών την περίοδο της κρίσης. Η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018 για τον τρόπο που ενέπλεξε τους πολίτες στην ανάπτυξη λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των γειτονιών της Αθήνας. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δημιούργησε υποδομές στην πόλη, δημιούργησε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της πόλης, υποστηρίχθηκαν οι ευπαθείς ομάδες, αναπτύχθηκαν πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης της πόλης. Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων τιμήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, με έπαινο ως «Δήμαρχος του Κόσμου» που διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα το προσφυγικό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με σθένος κάθε είδους διακρίσεις, φυλετικές ή άλλες. 

Η εκδήλωση θα εστιάσει στην αναθεώρηση πολιτικής συνοχής της ΕΕ, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ρόλο της στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Θα υιοθετηθεί δε κάλεσμα των Σοσιαλιστών για την δημιουργία μιας δίκαιης και αποτελεσματικής πολιτικής συνοχής με αναβαθμισμένο ρόλο στους δήμους και τις περιφέρειες της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.