31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 12:42

«Στρατηγική ένταξης» χωρίς νομιμοποίηση των μεταναστών είναι δώρο στην Δεξιά

Με το βαρύγδουπο όνομα “στρατηγική ένταξης” επιχειρεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει την απαράδεκτη ρατσιστική μεταχείριση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και των παιδιών τους φέρνοντας στη Βουλή για ψήφιση ένα κείμενο απαράδεκτο. Μάλιστα υιοθετεί ένα κλασσικό ισλαμοφοβικό στερεότυπο με την τοποθέτηση ότι παλιότερα οι μετανάστες από την Αλβανία είχαν συμβατότητα(!) με την κουλτούρα της Ελλάδας ενώ αργότερα οι επόμενες “προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές” είχαν σοβαρές διαπολιτισμικές διαφορές! Ξεχνάει βέβαια την ρατσιστική μεταχείριση των Αλβανών μεταναστών με την επιχείρηση σκούπα που κατέληξε να μαζέψει χιλιάδες σε γήπεδο στην Παλλήνη και σε μαζικές απελάσεις με κλούβες της ΕΛΑΣ κατευθείαν στα σύνορα!

Αλήθεια τι είδους ένταξη είναι αυτή που διακηρύσσει όταν αγνοεί -ούτε καν τους αναφέρει ως αριθμό(!) -τους μετανάστες χωρίς χαρτιά; Με ποια λογική τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα είναι “μετανάστες β γενιάς”; Είναι κληρονομική ιδιότητα η μετανάστευση;

Η κατηγορία “παράτυποι μετανάστες” ( εξευγενισμός του ανοιχτά άθλιου ρατσιστικού όρου “λαθρομετανάστες”…) αναφέρεται σε αντιδιαστολή με τους “νόμιμα και δικαιωματικά εισερχόμενους στη χώρα” και μετά εξαφανίζεται διότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση να δώσει λύση σε αυτό το ζήτημα.

Να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ώστε να βγουν από την σκιά της άγριας εκμετάλλευσης, το διαρκές κυνηγητό της Αστυνομίας, τις ρατσιστικές επιθέσεις και την φασιστική βία της Χρυσής Αυγής, την φυλάκιση στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο και τέλος τις απελάσεις. Αυτό είναι το θεμελιώδες βήμα ένταξης που αρνείται να κάνει η κυβέρνηση.

Αντίθετα, διαιωνίζει το καθεστώς των νέων διακρίσεων και αποκλεισμών που έφεραν οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία και την Λιβύη που έχουν σημάνει πνιγμένους στο Αιγαίο και τον Έβρο, γεωγραφικά αποκλεισμένους στα νησιά, διαμονή σε στρατόπεδα-γκέτο έξω από τις πόλεις.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως βάρος που οι Δήμοι θα πρέπει να το επωμιστούν με ποσοστώσεις και το κριτήριο για το που θέλει να εγκατασταθεί κάποιος δεν είναι η ελεύθερη μετακίνηση και η επιλογή του αλλά οι ανάγκες των επιχειρήσεων! Μάλιστα, με ένα σύστημα “καταγραφής των δεξιοτήτων” αυτή η κατανομή θα γίνεται κατευθείαν από τις πύλες εισόδου, από κέντρα όπως η Μόρια! Μάλλον ζήλεψαν το προσοντολόγιο Γαβρόγλου που πέταξε έξω από την δουλειά τους αναπληρωτές και το εφαρμόζουν τώρα και ως κριτήριο ένταξης! Δικαίωμα στην εργασία θα υπάρχει μόνο για θέσεις ανεπιθύμητες για τους ντόπιους εργαζομένους!

Η ένταξη στις γειτονιές και τις πόλεις επιτρέπεται μόνο ως πιλοτικό πρόγραμμα για 30 οικογένειες στη Λιβαδειά!

Αναγορεύει τους Δήμους σε εταίρους σε αυτήν την διαχείριση χωρίς να εξασφαλίζει χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό με προσλήψεις αλλά αναθέτοντας τους συμβάσεις με ιδιώτες και ΜΚΟ.

Όσο για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι το παραπέμπει στις καλένδες της συνταγματικής αναθεώρησης αντί να το προωθήσει.

Πίσω από παχιά λόγια για “διαπολιτισμικότητα” κρύβονται προσαρμογές στην ισλαμοφοβία αφού πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στην πλήρη αναγνώριση των θρησκευτικών ελευθεριών των μουσουλμάνων με την ανέγερση τζαμιών.

Η δικιά μας ελπίδα για πραγματική ένταξη βρίσκεται στους κοινούς αγώνες των εργατών ντόπιων και μεταναστών, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, που διεκδικούν νομιμοποίηση των μεταναστών, ανοιχτά σύνορα, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στις πόλεις με κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Από τους δρόμους της Αθήνας μέχρι τα φραουλοχώραφα της ντροπής στη Ν.Μανωλάδα και τη Γενιή Ανακύκλωση ΑΕ στον Ασπρόπυργο, υψώσαμε ξανά και ξανά τη φωνή μας κατα του ρατσισμού, των αστυνομικών επιχειρήσεων σκούπα, των προγκρόμ των φασιστών και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Στους κοινούς αγώνες ενάντια στη τρομοκρατία της εργοδοσίας και τους αποκλεισμούς στην παιδεία, την υγεία, στην πρόσβαση σε δημοτικές υπηρεσίες, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ΚΑΠΗ. Γι αυτό δεν μας λείπει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπως προτείνει η κυβέρνηση αλλά οι αγώνες για μαζικές προσλήψεις σε σχολεία, δήμους, νοσοκομεία, στις δημοτικές υπηρεσίες, για να υπάρχουν παντού διερμηνείς και όχι να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες και ΜΚΟ με μηδαμινή απόδοση αλλά σίγουρη κατασπατάληση πόρων.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις κοινότητες μεταναστών να απαιτήσουν την απόσυρση της “στρατηγικής ένταξης” που διαιωνίζει διακρίσεις και να φέρει επιτέλους ρύθμιση για την μαζική νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων, το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, την απόδοση ιθαγένειας χωρίς αποκλεισμούς, την κατάργηση των άθλιων στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά και την ενδοχώρα, το άμεσο κλείσιμο των φυλακών-στρατοπέδων συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας και της Κορίνθου, το άνοιγμα των πόλεων και των γειτονιών για τους πρόσφυγες, το διώξιμο της FRONTEX, το γκρέμισμα του φράχτη στον ΄Εβρο.

Οι Δήμοι δεν μπορούν να έχουν δομές στύλ Ελαιώνα η Μόριας αλλά κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους φτωχούς και τους αποκλεισμένους, ντόπιους και μετανάστες, με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από το κράτος, μακρυά από ΜΚΟ και χορηγούς, Να σέβονται την διαφορετικότητα στη γλώσσα και την θρησκεία, με διερμηνείς στις υπηρεσίες και μεταφράσεις στα έγγραφα και με εκπαιδευτικό σύστημα που υποδέχεται όλα τα προσφυγόπουλα και τα διδάσκει και στη μητρική τους γλώσσα.

Ο Μητσοτάκης και ο Μπακογιάννης θέλουν να συνεχίσουν την σκληρή ρατσιστική ατζέντα των Σαμαροβενιζέλων και για αυτό κάθε τόσο παίρνουν αγκαλιά τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, είτε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια είτε σε βόλτες στον Άγιο Παντελεήμονα.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τους ανοίγει το δρόμο διάπλατα! Με το ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, στην οποία ακόμη είναι μέλος ο υποψήφιος της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος, αντί για κατάργηση της ρατσιστικής κληρονομιάς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουμε διαιώνιση μέτρων και ρυθμίσεων με τα οποία έχει συγκρουστεί το αντιρατσιστικό το αντιφασιστικό κίνημα, οι κοινότητες μεταναστών και το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Η Αθήνα θα γίνει πόλη πολυπολιτισμική με σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών μόνο με την ικανοποίηση των αιτημάτων του αντιρατσιστικού κινήματος και όχι με “στρατηγικές ένταξης” που διαιωνίζουν τους αποκλεισμούς και παραπέμπουν στις καλένδες τα αυτονόητα δικαιώματα.

Οι κινητοποιήσεις στις 16 Μάρτη κατά του ρατσισμού και του φασισμού, με συλλαλητήριο στην Ομόνοια 3μμ, είναι σταθμός στις διεκδικήσεις μας! Να είστε εκεί όλοι και όλες!