10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 10:19

Η Πλατεία Θεάτρου και η Στοά Εμπόρων ήρθαν για να μείνουν

Σημείο συνάντησης για χιλιάδες Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης αποτελούν η Στοά Εμπόρων και η Πλατεία Θεάτρου, που απέκτησαν νέα οντότητα στο πλαίσιο των δράσεων αστικής αναζωογόνησης του δήμου Αθηναίων.  

«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός εκπέμπουν δυνατά στη Στοά Εμπόρων και την Πλατεία Θεάτρου. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και οι δημιουργικές ομάδες που λειτουργούν τα 15 καταστήματα δείχνουν το έργο τους, συνομιλούν με τους υπόλοιπους Αθηναίους, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στο «ζωντανό» εργαστήρι ανταλλαγής ιδεών. Προσκαλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν να δουν από κοντά τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που ξαναδίνει ζωή σε δύο ιδιαίτερα σημεία της πόλης μας», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) κ. Αλέξης Γαληνός,ανέφερε σχετικά: «Οι δράσεις αστικής αναζωογόνησης του This is Athens βρίσκονται υπό την ομπρέλα της σύμπραξης This is Athens & Partners, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος Αθηναίων και ιδιωτικοί φορείς, όπως η AEGEAN, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΣΕΤΕ, η Λάμψα Α.Ε., η Lamda Development και η TEMES και οι οποίοι λειτουργούν υπηρετώντας ένα κοινό σχέδιο για την ανάπτυξη και τη συν-δημιουργία της πόλης μας, προκειμένου η Αθήνα να είναι μια πόλη δημιουργική και ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Κατά τη διάρκεια των γιορτών μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τα 8 νέα καταστήματα στη Στοά Εμπόρων (σχεδία αρτ, Ροκάνι και LUDD, Coocoo Creations, One Tool Three, Project Layali, WiseDog, Birdland και Athens Makerspace), γνώρισαν τις κοινωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και πραγματοποίησαν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους επιλέγοντας πρωτότυπα δώρα. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική, περιλαμβάνοντας διάφορες δράσεις για κάθε ηλικία.

Κατηφορίζοντας στην Πλατεία Θεάτρου, η μοναδική αυτή διαδρομή από το ένα σημείο στο άλλο έκρυβε πολλές ακόμα εκπλήξεις. Αστικές περιηγήσεις από τον Κωνσταντίνο Καλφακάκο και τους εθελοντές του This is My Athens, για όσους επέλεξαν να κάνουν τη διαδρομή με τα πόδια και ιδιαίτερες ποδηλατικές βόλτες για όσους επέλεξαν να κάνουν τη διαδρομή με τα χειροποίητα, ξύλινα ποδήλατα COCO-mat.bike, ένα από τα 7 καταστήματα που λειτουργούν εκεί. Πολλές ακόμα πρωτότυπες δράσεις περίμεναν τους επισκέπτες, ειδικά σχεδιασμένες από τα υπόλοιπα καταστήματα, όπως το θεματικό εργαστήριο λαογραφικού ενδιαφέροντος για την τέχνη της στάμπας στο κατάστημα Αστικά Μοτίβα, 100 φωτογραφικά πορτρέτα με πρωταγωνιστές όσους βρέθηκαν εκεί, που τράβηξε αποκλειστικά για το εορταστικό διήμερο ο γνωστός φωτογράφος μόδας Γιώργος Μαλεκάκης και εκτέθηκαν στη συνέχεια στο κατάστημα Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών για παιδιά από τις ομάδες Challedu και  We Need Books στο κατάστημα Book & Play, παιχνίδια ρόλων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος από τους Creators of Cosmos και τους RPG 4 Kids, όπως και η παρουσίαση ενός μοναδικού εθίμου των αρχαίων Αθηναίων για το στόλισμα του ιερού δέντρου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα Νηρωή.