png

Ο δήμος Αθηναίων ήταν εκείνος που έθεσε τέλος στην κακοδιοίκηση δεκαετιών στο Γηροκομείο Αθηνών. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας το 2016 κηρύχθηκε έκπτωτη η διοίκηση του ιδρύματος, που βαρύνεται με κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν έμεινε όμως εκεί: με διαπαραταξιακή συναίνεση, τα μέλη που είχε ορίσει ο δήμος Αθηναίων στην προσωρινή διοίκηση αποκατέστησαν τη λειτουργία του Γηροκομείου και εξασφάλισαν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί. Έτσι, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, αν και το Γηροκομείο είναι και λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο κοινωφελές ίδρυμα, ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη της σίτισης των ηλικιωμένων και έως σήμερα συνεχίζει να παρέχει καθημερινά 130 μερίδες φαγητού, που παρασκευάζονται στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών του δήμου Αθηναίων.  

Ο δήμος Αθηναίων ξεκαθαρίζει ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει να επιδεικνύει έως ότου το Γηροκομείο Αθηνών εισέλθει και πάλι σε κανονική λειτουργία, παρά το γεγονός ότι η σημερινή διορισμένη διοίκηση κάθε άλλο παρά το διασφαλίζει.   

Έτσι με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη η βοήθεια προς το Γηροκομείο ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα καλύψει όλες τις ανάγκες του Γηροκομείου κατά τη διάρκεια των γιορτών και αργιών, με σταθερό στόχο τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τι έκανε ο δήμος Αθηναίων για το Γηροκομείο Αθηνών

Το 2016 με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και μετά από μεγάλη δικαστική προσπάθεια η υπόδικη και κατηγορούμενη για κακουργήματα διοίκηση Μπούμπα κηρύσσεται έκπτωτη και διορίζεται Προσωρινή Διοίκηση, με τη συνεργασία σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων και της Κεντρικής Διοίκησης.

Η ορισθείσα από τον δήμο Αθηναίων διοίκηση από το 2016 μέχρι την αντικατάστασή της κατάφερε να αποκαταστήσει κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, εξασφάλισε χορηγίες και διεξήγαγε λογιστικό έλεγχο και απογραφή της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος. Με την διαρκή μέχρι και σήμερα στήριξη και βοήθεια από τον δήμο Αθηναίων αντιμετώπισε τα επείγοντα, καθημερινά θέματα, διατροφής, υγιεινής και ασφάλειας και άρχισε να ανατάσσει το Ίδρυμα.

Όμως, τον Ιούνιο του 2018, το Δικαστήριο διόρισε Προσωρινή Διοίκηση, στην οποία ο δήμος Αθηναίων δεν έχει επίσημη εκπροσώπηση και πλειοψηφία, αν και πρωτοστάτησε στην παραπομπή της διοίκησης Μπούμπα στη δικαιοσύνη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, Η νέα αυτή Προσωρινή Διοίκηση σε ένα μήνα κατέστρεψε ό,τι με κόπο είχε επιτευχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ο δήμος Αθηναίων θεωρεί την αντικατάστασή της επιβεβλημένη.

Η ορισθείσα από το Δικαστήριο διοίκηση επιχειρεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Παραβιάζοντας ευθέως την απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία διορίστηκε, η σημερινή Προσωρινή Διοίκηση προχωρεί σε παραχώρηση περιουσίας του Ιδρύματος και μισθώσεις ακινήτων χωρίς διαφάνεια. Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ηλικιωμένων. Συρρικνώνει τις πτέρυγες. Συστηματικά προπηλακίζει και παρεμποδίζει τον Επίτροπο, που έχει ορίσει ο δήμος Αθηναίων, στο έργο του. Ήρθε σε ρήξη με τους εργαζόμενους, οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το μόνο έργο στο οποίο διαπρέπει, είναι η αυτοπροβολή του πολιτευτή προσωρινού προέδρου της.

Σημειώνεται ότι όλες αυτές οι εξελίξεις παρουσιάζουν περίεργες χρονικές συμπτώσεις με την δίκη για πολλά κακουργήματα του έκπτωτου υπόδικου πρώην προέδρου, που αρχίζει στις 31 Οκτωβρίου. Αν μάλιστα αληθεύει ότι η Προσωρινή αυτή Διοίκηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής του Γηροκομείου στην εναντίον του υπόδικου έκπτωτου προέδρου δίκη στο κακουργιοδικείο Αθηνών, τότε οι συμπτώσεις αυτές αποκτούν άλλο περιεχόμενο με βαρύνουσα σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι το κραταιό και ιστορικό Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1864, είχε λαμπρή πορεία  και πολλούς, επώνυμους ευεργέτες. Πριν από περίπου 20 χρόνια, άρχισε να καταρρέει από την κακοδιοίκηση. Το Ίδρυμα συσσώρευσε χρέη 40 εκατομμύρια ευρώ. Το Γηροκομείο διοικείται και ανήκει στο ιδιωτικό σωματείο 'Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών'. Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι ο δήμος Αθηναίων ή το Κράτος έχουν λόγο στη διοίκηση, αυτό δεν είναι ακριβές. Το σωματείο είναι ιδιωτικό και ο νόμος περί σωματείων επιτρέπει ελάχιστες παρεμβάσεις.

Ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να παρέχει τη βοήθειά του και  θα εντείνει την  προσπάθειά του για κάθαρση και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ιστορικού Ιδρύματος. Καλεί τους πολίτες και την τοπική κοινωνία που ευαισθητοποιήθηκαν από αυτή την προσπάθεια να παραμείνουν αρωγοί. Τελικά η μόνη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, είναι η διαφάνεια και η μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Ημερομηνία: 
Παρ, 14/12/2018 - 14:40

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.