15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2018 09:30

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων μας καλεί να γίνουμε «Για μια στιγμή Άγγελοι»!

Η Φρόσω Κορρού κι ο Δημήτρης Κουρούμπαλης (ομάδα So7) λίγο πριν τα Χριστούγεννα φέρνουν τους αγγέλους στο κέντρο της Αθήνας!  Η χοροθεατρική παράσταση “Για Μια Στιγμή Άγγελοι” προτάθηκε από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και είναι μια συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων “Χριστούγεννα στην Αθήνα 2018: Άγγελοι στην πόλη”.

Η παράσταση εντάσσεται στη θεματική ενότητα ‘Το Βιβλίο και οι Τέχνες’ της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ανάμεσα στην κατάνυξη και την εορταστική διάθεση, ένας ηθοποιός, ένας μουσικός και μια χορεύτρια θα παρουσιάσουν, σε 7 επιλεγμένα μέρη της Αθήνας, αποσπάσματα από την νέα δουλειά της So7 «Για μια στιγμή Άγγελοι». Άγνωστα λογοτεχνικά κείμενα, μεταφρασμένη ποίηση, βιβλικές εικόνες και σεκάνς από γνωστές ταινίες θα ντυθούν με ζωντανή μουσική και μια πρωτότυπη διάδραση με το κοινό. Γιατί όπως είναι γνωστό… οι άγγελοι δεν έχουν αφήσει ποτέ τους ανθρώπους μόνους!

Η So7 έχει ξεκινήσει την έρευνα για την καινούργια της δουλειά αναδιφώντας στις αμέτρητες αναφορές που κάνει η τέχνη στους αγγέλους με στόχο ένα θέαμα όπου θα πρωταγωνιστούν οι άγγελοι ως ενεργές παρουσίες στο σύγχρονο βίο. Βασικός άξονας είναι η απόσταση που τους χωρίζει από τους ανθρώπους, ο βαθμός εμπλοκής τους, το νόημα που δίνουν στους αγγέλους οι σύγχρονες πεποιθήσεις.

Ενδεικτικά κείμενα αναφοράς:

Αναφορές των αγγέλων στη Βίβλο, αποσπάσματα από το βιβλίο του Karl Ove Knausgaard «A time for everything» μεταφρασμένα στα ελληνικά, αποσπάσματα από διηγήματα του Παπαδιαμάντη, η αναγεννησιακή πραγματεία «On the nature of Angels» του Antinous Bellori, ποιήματα του William Blake, οι διάλογοι από την ταινία του Wim Wenders «Τα φτερά του Έρωτα» και από την ταινία του Jim Jarmoush «Only lovers left alive», αποσπάσματα από το έργο του Γρηγόριου Ναζιανζηνού ή οι στίχοι του Nick Cave στο τραγούδι «Into my arms».

Συντελεστές:

Κείμενο – Δραματουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Σκηνοθεσία: Φρόσω Κορρού, Δημήτρης Κουρούμπαλης (So7)

Κίνηση – Χορογραφία: Φρόσω Κορρού

Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου

Χορεύτρια: Φαίδρα Νταϊόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κατσιάνος

Ημερομηνίες και χώροι εκδηλώσεων:

•             Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 11:30: Public Café Συντάγματος (Καραγ. Σερβίας 1)

•             Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 14:30: Books & Beans (Φορμίωνος 2, Παγκράτι)

•             Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 13:00: Myrtillo café (Ε. Λάμψα και Τριφυλίας)

•             Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 11:30: Οικία Θεοτοκοπούλου (Θεοτοκοπούλου 34, Πατήσια)

•             Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 14:30: Δημοτική Αγορά Κυψέλης

•             Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 11:30: Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος

•             Κυριακή 23 Δεκεμβρίου στις 14:30: Little Tree Books & Coffee (Καβαλλότι 2, Αθήνα)

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).