06 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2018 16:00

Τον Δεκέμβριο ξεφυλλίζουμε την τέχνη!

Με σπουδαίες διοργανώσεις στις ενότητες ‘Το Βιβλίο και οι Τέχνες’ και ‘Ανοικτές συλλογές’ γιορτάζει η Αθήνα το βιβλίο τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου! Το Δημαρχιακό Μέγαρο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για περιηγήσεις στους αθέατους θησαυρούς των συλλογών του. Οι εκθέσεις «Μετά τη Βαβέλ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και «Το Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια» στο Μουσείο Μπενάκη  ανοίγουν ένα τεράστιο πεδίο διαλόγου. The Rootless Roots project και η παράσταση ΕΔΩ στο Σεράφειο, το «Black in White: Το βιβλίο στην τέχνη» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ή το «1821: Απηχήσεις στο σήμερα» στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο είναι ορισμένες μόνο από τις δράσεις που παρουσιάζει αυτό το μήνα η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

-Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 20.00 εγκαινιάζεται το δεύτερο μέρος της Εκθεσιακής Τριλογίας Σύγχρονης Τέχνης «Η Άγραφη Βιβλιοθήκη» με τίτλο «Μετά τη Βαβέλ». Πρόκειται για μια διοργάνωση του κέντρου εικαστικών τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Annex M, σε επιμέλεια της διευθύντριάς του, Άννας Καφέτση, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Βασικός κορμός της τριλογίας είναι οι τρεις εκθέσεις στο Μέγαρο (Ο τελευταίος αναγνώστης, Μετά τη Βαβέλ και Ένα δικό σου δωμάτιο), οι οποίες, με πυρήνα το θεματικό τρίπτυχο Βιβλία / Αναγνώστες / Συγγραφείς, επιχειρούν να αναδείξουν δίκτυα πολλαπλών σχέσεων και διασυνδέσεων που ανιχνεύονται στη διατομή του βιβλίου / κειμένου με το σώμα, προφορικότητας και κειμενικότητας, του προσωπικού με το δημόσιο χώρο. Η έκθεση Μετά τη Βαβέλ φιλοξενεί, από τις 5 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 10 Μαρτίου 2019, σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών –και στην Υπηρεσιακή Αυλή–, περίπου 100 έργα 25 πολύ σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, αρκετοί από τους οποίους θα βρεθούν στην Αθήνα για το στήσιμο της Έκθεσης, όπως ο σπουδαίος Gary Hill που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Η δεύτερη ενότητα της τριλογίας συνιστά μεταφορά μιας μεταμπορχεσιανής Βιβλιοθήκης της Βαβέλ και έχει συλληφθεί ως ένας λαβύρινθος, όπου ο επισκέπτης ακολουθεί ένα επιδαπέδιο νήμα σε κρυφές υπόγειες διαδρομές μέσα σε άβατους χώρους του Μεγάρου που χρησιμοποιούνται ειδικά για την έκθεση. Η έκθεση εστιάζει στα βιβλία και τα κείμενα μέσα από τη φυσική, υβριδική ή άυλη μορφή τους και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις και βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα και performances. Mόλις ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των Ελλήνων performers από τον Michelangelo Miccolis, coach της Dora García. Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2018 έως 10 Μαρτίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Τρ -Τε -Πε -Πα -Κυ 12:00 – 20:00, Σα 12:00 – 22:00 και κάθε Τετάρτη 15:00 – 20:00 ελεύθερη είσοδος βάσει της συνεργασίας με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες σε Δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί άμεσα.

-Ξεκινώντας από το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Αθηναίων ξεναγεί το κοινό στο Δημαρχιακό Μέγαρο και στη συλλογή χειρογράφων με τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου στη δράση των Ανοικτών Συλλογών με τίτλο «Τα εν Δήμῳ … εν δήμῳ». Το Δημαρχείο της Αθήνας μοιράζεται με το κοινό αρχειακές μαρτυρίες από τα πεπραγμένα του Δήμου στο πέρασμα του χρόνου. Οι επισκέπτες περιηγούνται στην αρχιτεκτονική, σε θρυλικές αίθουσες με τις μνημειακές τοιχογραφίες των Φ. Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου, στη συλλογή μικρογλυπτικών ομοιωμάτων των Δημάρχων, σε βιτρώ, γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Γνωρίζουν ακόμα την ιστορικότητα του θεσμού και εξοικειώνονται με τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης. Χειρόγραφοι τόμοι από τον 19ο αιώνα, μας μεταφέρουν με γραπτό λόγο, όσα διαδραματίστηκαν προφορικά στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Αποκαλύπτουν συγχρόνως τη διαδρομή μιας αρχειακής συλλογής, από τον εντοπισμό των τεκμηρίων, μέχρι την διαδικτυακή τους ανάρτηση, με έμφαση στο έργο της συντήρησης και στην αξία της πληροφορίας. Ειδική ξενάγηση προσφέρεται και για τους μικρούς μας φίλους, που, μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν ρόλους, ως «αρχιτέκτονες», «καλλιτέχνες», αλλά και ως «δημοτικοί σύμβουλοι»! Ξεναγήσεις: 8 και 22 Δεκεμβρίου 2018, 12 και 19 Ιανουαρίου 2019. Ώρες: 10:00 – 11:30 για παιδιά και 12:00 – 14:00 για ενήλικες. Δωρεάν και κατά προτεραιότητα, βάσει διαθεσιμότητας. Επιμέλεια-σχεδιασμός: Ζέττα Αντωνοπούλου. Παραγωγή: Ιστορικό Αρχείο δήμου Αθηναίων. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά και ρωσικά από τους διερμηνείς Βασιλική Σφήκα και Αναστάσιο Ουσταμπασίδη. Περισσότερες Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3722010 (10:00 – 12:00) και στο [email protected]

-Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο πλαίσιο της ενότητας ‘Μεγάλες αφηγήσεις’ και της σειράς εκδηλώσεων «1821: Απηχήσεις στο σήμερα», που οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του Μουσείου ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τη Λογοτεχνία». Συμμετέχουν οι συγγραφείς Ισμήνη Καπάνταη και Ισίδωρος Ζουργός. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τασούλα Επτακοίλη. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13, Αθήνα (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής). Είσοδος ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: τηλ. 210 3237617, 210 3237315.

-Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, από τις 19.00 ως τις 22.00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Π. Ράλλη), η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Europe Direct City of Athens συστήνουν το «The Rootless Roots project»: Το βιβλίο του συγγραφέα και ζωγράφου Σπύρου Γρατσία με τίτλο «Rootless Roots / Ρίζες δίχως ρίζες» αποτελείται από είκοσι αυτοτελή διηγήματα συνοδευόμενα από αντίστοιχα σχέδια φτιαγμένα με σινική μελάνη. Την εκδήλωση προλογίζει ο Χρήστος Χρυσόπουλος, πεζογράφος, δοκιμιογράφος & φωτογράφος, και θα συνοδεύεται από προβολή του βραβευμένου animation video ‘Inverse’, βασισμένου σε ιστορία του βιβλίου, καθώς και έκθεση σχεδίων. Ο συγγραφέας εμπνέεται από τα γνωστά κυκλαδίτικα ειδώλια (μικρών διαστάσεων ομοιώματα ανθρώπινης μορφής) και δημιουργεί δέκα τρεις ήρωες που τους καθιστά θεατές και μάρτυρες των ανθρώπινων επιτευγμάτων και αμαρτιών. Προσδίδει σ’ αυτά μορφή αλλά και φωνή για να διηγηθούν πανανθρώπινες αξίες, αλήθειες, μεγαλεία και πάθη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, το προσφυγικό, η βία, οι καταχρήσεις, που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο των ανθρώπινων κοινωνιών διαμέσου των αιώνων. Όπως άλλωστε σημειώνει ο συγγραφέας, πάντα θα υπάρχουν φωτεινά μυαλά που με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να κάνουν την σπίθα της ελπίδας, πυρκαγιά… Θα υπάρχει διερμηνεία ελληνικά και αγγλικά.

-Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στις 17.30 στο πλαίσιο της ενότητας ‘Ανοιχτές συλλογές’, το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ, Άγγ. Γέροντα 6, Αθήνα) ανοίγει τις συλλογές του με την εικαστική έκθεση «Black in White: Το βιβλίο στην τέχνη». Γίνεται ειδική ξενάγηση για μικτό κοινό στην έκθεση βιβλίων καλλιτεχνών από την επιμελήτρια-ιστορικό τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη με τη συμμετοχή καλλιτεχνών. Στην έκθεση, παρουσιάζονται, επίσης, καλλιτεχνικά βιβλία παιδικής τέχνης, από τα οκτάμηνα εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Επίσης εγκαινιάζεται η «comic-ή ιστορία», σειρά αφηγηματικών έργων comics σε χαρτί τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από παιδιά ακριτικών νησιωτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης του ΠΙΟΠ με τίτλο «Το αρχείο της κοινότητάς μας» και σκοπό την προώθηση της τοπικής ιστορίας. Τα γεμάτα φαντασία comics των μαθητών και το αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό μάς ταξιδεύουν στην πραγματική ιστορία μίας γυναίκας από την Αστυπάλαια, η οποία διέσωσε έναν Άγγλο στρατιώτη κατά την περίοδο της Κατοχής, μια ιστορία που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα ελληνικά και ξένα μέσα διδάσκοντας την αλληλεγγύη της ανθρώπινης φύσης. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 210-3418011

-Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστεί η παράσταση ΕΔΩ. Πρόκειται για τον καρπό των εργαστηρίων θεάτρου και μουσικής για ενήλικες από τις δομές ΣΧΕΔΙΑ – περιοδικό δρόμου και τις Δομές Φιλοξενίας αστέγων Δήμου Αθηναίων – Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018, στο πλαίσιο συνεργασίας της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Με εφαλτήριο τον αυτοσχεδιασμό, ο οποίος είναι κι ο πυρήνας της δράσης, και με αφορμή αποσπάσματα του βιβλίου Οι Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο δημιουργείται μια γόνιμη διάδραση λόγου και ήχου, ιστοριών και τραγουδιών, θεάτρου και μουσικής, μέσων των οποίων αναδεικνύονται προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων του εργαστηρίου. Το εργαστήριο ΕΔΩ, σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (ηθοποιός) και Δημήτρης Κλωνής (μουσικός). Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά. Ελεύθερη είσοδος

-Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 εγκαινιάζεται η έκθεση Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το εντυπωσιακό έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς καταγραφές των ζημιών από το σεισμό, σχεδιαστικές στρατηγικές και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων, καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών Γιουγκοσλάβων αρχιτεκτόνων που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Museum of the City of Skopje και το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία και με τη στήριξη της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, και πραγματοποιούνται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1963 που κατεδάφισε το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αντίστοιχα στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση του σχεδιασμού του κέντρου της πόλης στο γραφείο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange. Σήμερα, εξαιρετικά δείγματα των ρευμάτων του μεταβολισμού και του μπρουταλισμού υποφέρουν από δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Αρχείο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov. Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος. Βοηθός Επιμελητής: Χρήστος Κρητικός

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 την ημέρα των εγκαινίων (Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00 – 19.30) ημερίδα με διεθνείς προσκεκλημένους επιστήμονες και ελεύθερη είσοδο για το κοινό (Zoran Petrovski (Museum of Contemporary Art in Skopje), Vlatko Korobar (SS. Cyril and Methodius), Maroje Mrduljaš (University of Zagreb), Ines Tolic (University of Bologna), Ana Ivanovska & Jovan Ivanovski (SS. Cyril and Methodius), Κώστας Τσιαμπάος (ΕΜΠ), Τάσος Τέλλογλου (δημοσιογράφος/συγγραφέας). Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 18.00, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με προσκεκλημένους από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα (Παναγιώτης Τουρνικιώτης (ΕΜΠ), Δημήτρης Φιλιππίδης (Ομ. Καθηγητής ΕΜΠ), Θωμάς Δοξιάδης (αρχιτέκτονας, Doxiadis+) και Κώστας Τσιαμπάος (ΕΜΠ), καθώς και παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης. Επίσης θα προηγηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις στην έκθεση από την ομάδα επιμέλειας (17.00-18.00). Για τη συζήτηση και τις ξεναγήσεις στις 18/12 απαιτείται κράτηση στο: [email protected], 6976764879 (Χρήστος Κρητικός). Γλώσσα Διεξαγωγής: Ημερίδα: Αγγλικά, Στρογγυλή Τράπεζα: Ελληνικά, Ξεναγήσεις: Ελληνικά. Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2018 – 17 Φεβρουαρίου 2019. Λεπτομέρειες σε Δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί άμεσα.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).