LaikhSyspeirwsi

Καταψηφίζοντας τον Προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων για το 2019, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ης Νοέμβρη 2018, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:

 « Δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία στο φετινό προϋπολογισμό.  Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έχετε γίνει ικανότατοι διαχειριστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υλοποιείτε κατά γράμμα και δε βγάζετε ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι και αυτή τη χρονιά οι Κ.Α.Π. παραμένουν καθηλωμένοι όπως και τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Αν πιστέψουμε τα παραμύθια του πρωθυπουργού, είμαστε στο «μεταΜνημόνιο». Για του δήμους όμως δεν υπάρχει μεταμνημονιακή περίοδος, υπάρχει η ίδια καθήλωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στα ίδια επίπεδα και μάλιστα πίσω και από την πρόβλεψη που είχαν συνομολογήσει με τους εταίρους στο Μεσοπρόθεσμο. Οι ΚΑΠ είναι 153 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο για το 2019 και δε λέτε κουβέντα.

 Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως η διοίκηση των ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-ΠΟΤΑΜΙ στο δήμο της Αθήνας είναι οι πιο πειθαρχημένοι υπηρέτες του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ταυτισμένη με την κυβερνητική πολιτική όπως ήταν και με τους προηγούμενους. Έχετε γίνει μνημονιακότεροι των μνημονιακών και δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί ότι η σημερινή κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κοινωνικό χαρακτήρα των Δήμων. Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χτες οι ίδιοι πόροι των Δήμων προβλέπονται 2,614 δισεκατομμύρια  από 2,566 δισεκατομμύρια. Ο Προϋπολογισμός προβλέπει οι Δήμοι να εισπράξουν πάνω από 100 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, φορολογώντας άγρια τους δημότες τους.  Δεν θα σχολιάσουμε τις προεκλογικές αναφορές που έγιναν σε υποψηφίους Δημάρχους. Έχουμε χρόνο να αναφερθούμε και σε αυτούς και στα διλλήματα που ακούστηκαν.

Στις εκλογές θα μπει το πραγματικό δίλλημα στους δημότες της Αθήνας, για το αν θέλουμε Δημάρχους υπηρέτες κυβερνήσεων, εργολάβων και ΜΚΟ, ή Δημάρχους υπηρέτες των λαϊκών συμφερόντων. Θέλουμε δημάρχους «μουσαφίρηδες» στην πόλη ή αυτούς που πάλεψαν στο δημοτικό συμβούλιο και στην πόλη για τις ανάγκες των δημοτών;

Για μια ακόμα χρονιά μειώνεται το ποσοστό των συνταγματικά κατοχυρωμένων κεντρικών πόρων σε σχέση με την άγρια δημοτική φορολογία. Με βάση τα νούμερα, το 86% προέρχεται από την άγρια δημοτική φοροληστεία και μόλις το 14% προέρχεται από το κράτος. Η φοροληστεία όμως είναι προσθετική γιατί ο δημότης δε φορολογείται μόνο από το Δήμο, με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, πρέπει να πληρώσει ένα δις ευρώ περισσότερους φόρους το 2019 σε σχέση με το 2018. Σε ένα χειμαζόμενο λαϊκό εισόδημα έχει γονατίσει και μετράει ήδη 4,1 εκατ. ληξηπρόθεσμους οφειλέτες, ενώ φτάνουν τους 1,7 εκατομμύρια οι τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι έχουν κατασχεθεί από το κεντρικό κράτος. Σε αυτή την προσπάθεια συνηγορείτε κι εσείς γιατί αρνηθήκατε ο Δήμος της Αθήνας να συνταχθεί με άλλους Δήμους απέναντι σε λογικές κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τις λαϊκές οικογένειες για χρέη των 500 ή 300 ευρώ.

Η ταξική επιλογή την οποία ακολουθείτε κάθε χρόνο, φανερώνεται όταν αποτυπώνεται ο προσανατολισμός “από πού πάμε να τα πάρουμε”.

· Οι μεγάλες κολλεγιές που κάνει και η Κυβέρνηση και ο Δήμος με τους ξενοδόχους και το παιχνίδι που παίζεται με το τέλος παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία. Προβλέπεται για το 2019 είσπραξη 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 5,1 εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, με μέση πληρωμή για κάθε διανυκτέρευση τα 68 ευρώ, συμπεραίνουμε ότι οι φίλοι σας οι ξενοδόχοι θα πρέπει να πληρώσουν τέλη πάνω από 5 εκατομμύρια. Γιατί αυτή η διαφορά;  Γιατί δεν τα πληρώνουν; Έχει ο Δήμος τον προσανατολισμό να τα μαζέψει; Θα υπάρξει πρόβλεψη αναπροσαρμογής;

· Το “σαφάρι” με το τέλος ελεγχόμενης στάθμευσης. Προϋπολογίζονται 3,5 εκατομμύρια από κλήσεις, από τον κόσμο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη δύσκολη καθημερινότητά του.

·Ο τρόπος που κυνηγάει η δημοτική Αρχή τις οφειλές παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Από τα τέλη των ξενοδόχων παρελθόντων ετών, από 1,116 εκατομύρια εισπράξατε 88 χιλιάδες ευρώ. Από τα τέλη διαφημίσεων από 2,5 εκατομμύρια εισπράξατε 75 χιλιάδες. Από τέλη καθαριότητας διαφημίσεων, από 445 χιλιάδες δεν εισπράξατε ούτε ένα ευρώ. Από τέλη καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων 1,870 εκατομμύρια εισπράξατε 99 ευρώ!

· Από το μειωμένο κονδύλι των σχολικών επιτροπών, που μειώθηκε στο μισό κατά τη διάρκεια της κρίσης, η δημοτική Αρχή επιστρέφει στο κράτος 761 χιλιάδες ευρώ, λες και δεν είχατε τι να τα κάνετε!

· Η μείωση συντελεστών για τα ανταποδοτικά τέλη που διαφημίζει η δημοτική Αρχή, έγινε για τα μάτια του κόσμου και μόνο μείωση δεν είναι. Από 93,5 εκατομμύρια ανταποδοτικά τέλη, πήγατε στα 96,5 εκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει την πολιτική με την οποία διαχειριστήκατε το Δήμο. Από πλευράς λειτουργιών το πράσινο το στέλνετε σε εργολαβίες, τα απορριμματοφόρα σε leasing, τη συντήρηση σε εταιρίες, τη μεγάλη πίτα του ηλεκτροφωτισμού τη δώσατε σε εταιρίες, στις κοινωνικές δομές κάνουν πάρτυ οι ΜΚΟ. Για τις κοινωνικές δομές φέτος προβλέπονται 1 εκατ. λιγότερα στον ΟΠΑΝΑ και 1 εκατ. λιγότερα στο Βρεφοκομείο. Στο δίκτυο των παιδικών σταθμών ακολουθείτε πολιτική συρρίκνωσης. Έξι μήνες μετά, η καθίζηση στον παιδικό σταθμό στα Σεπόλια, για την οποία έχουμε μιλήσει τρείς φορές στο δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζει να υπάρχει. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν κάνετε κάτι. Οι αθλητικές και οι πολιτιστικές δομές είναι επί πληρωμή τη στιγμή που ο Δήμος διαφημίζει 66 εκατομμύρια πλεόνασμα.

 Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Αθήνας είναι εργατικός λαϊκός κόσμος, είναι μετανάστες που νόμιμα δουλεύουν και πληρώνουν, είναι συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι. Στις μέρες μας τα λίγα ευρώ που θα γλυτώσει μια οικογένεια είναι μεγάλη υπόθεση όταν υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο και το εισόδημα τους. Γιατί αυτό το πλεόνασμα δεν μπορεί να οδηγηθεί ώστε να πάρει μια ανάσα η λαϊκή οικογένεια του Δήμου της Αθήνας;  »

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.