19 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2018 07:55

Το βιβλίο κάνει «ΣΤΑΣΥ» στο Μετρό

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με τη στήριξη της εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) απευθύνεται στους επιβάτες και επισκέπτες του Μετρό, καθώς και σε όλους τους κατοίκους της πόλης, προκειμένου να τονώσει την φιλαναγνωσία μέσα από εναλλακτικές και πρωτότυπες δράσεις που πραγματοποιούνται στις πλατφόρμες, τα εκδοτήρια και άλλους χώρους των σταθμών.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την παρουσία της στους σταθμούς του μετρό, προσκαλεί το κοινό στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, μέσα από τη διοργάνωση που έχει αναλάβει ο δήμος Αθηναίων κατόπιν διάκρισης της UNESCO και που διαρκεί μια ολόκληρη χρονιά, από τον Απρίλιο 2018 ως τον Απρίλιο 2019, προτρέποντάς το να συμμετάσχει στις πάνω από 300 πολυδιάστατες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν συνολικά. 

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2018 οι επιβάτες και οι επισκέπτες στο μετρό υποδέχθηκαν θερμά τις δράσεις του προγράμματος «Ποίηση on the road» με την ποιητική παρέμβαση στο μετρό του Συντάγματος, την έκθεση για τη ζωή και το έργο του Τζέιμς Τζόις στο μετρό Κεραμεικού και τις καλλιτεχνικές δράσεις στο πλαίσιο της Νύχτας Πολιτισμού Athens Culture Net ή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης. Παράλληλα, βίντεο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου προβάλλονται σε πλατφόρμες των σταθμών, ενώ πόστερ-αυτοκόλλητα είναι αναρτημένα στους σταθμούς Σύνταγμα, Δάφνη, Συγγρού–Φιξ, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Κεραμεικός, Ευαγγελισμός, Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής και Μοναστηράκι.

Αναφερόμενος στη συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε τη ΣΤΑΣΥ για την πολύτιμη υποστήριξή της στη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Είναι σημαντικό για εμάς να δημιουργούμε συνέργειες που διασφαλίζουν την ποικιλία, το διάλογο, τη διάδοση και τη συνέχεια σε ό,τι γίνεται στην πόλη». Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ»  (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), κ. Γιώργος Θωμόπουλος,  τόνισε: «Η ΣΤΑΣΥ ήταν και θα είναι πάντα αρωγός κάθε προσπάθειας που στόχο έχει την πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Τα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς δεν φροντίζουν μόνο για τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών. Μεταφέρουν και παράγουν πολιτισμό σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο».  

Με μια ματιά οι δράσεις μέχρι σήμερα:

-Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 18:00 στο μετρό Κεραμεικός και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 12:00 στο μετρό Μοναστηράκι, εθελοντές της οργάνωσης Διαβάζω για τους Άλλους διαβάζουν μεταφρασμένα αποσπάσματα αμερικανικής λογοτεχνίας. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνονται άτομα με περιορισμένη όραση ή δυνατότητες ανάγνωσης, αλλά και επισκέπτες της πόλης, προκειμένου να αποκτήσουν κίνητρα και ερεθίσματα σε διαφορετικές μορφές ανάγνωσης και απόλαυσης ενός κειμένου. Οι αναγνώσεις θα επαναληφθούν και σε άλλες ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται από την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Το πρόγραμμα των αναγνώσεων έχει χρηματοδοτηθεί από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

-Από τις 8 έως τις 30 Νοεμβρίου, σε συνεργασία της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με την Ιρλανδική Πρεσβεία, το μετρό Κεραμεικού φιλοξενεί έκθεση στα ελληνικά και αγγλικά για τη ζωή και το έργο του Ιρλανδού Τζέημς Τζόις, ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Στα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με συγγραφείς, καλλιτέχνες και μεταφραστές του συγγραφέα, ενώ στις 24 Νοεμβρίου από τις 17:00 ως τις 02:00 διοργανώνεται στον ίδιο χώρο ένας «Μαραθώνιος ανάγνωσης» του εμβληματικού έργου του «Οδυσσέας» σε επιμέλεια του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη. Μεταξύ 19:00-23:00 θα πραγματοποιηθούν τέσσερα 30λεπτα μουσικά διαλείμματα με ιρλανδική/κέλτικη μουσική από το μουσικό σχήμα Solastas της Λαμπρινής Γιώτη.

-Το Μετρό Κεραμεικός συμμετείχε και στον εορτασμό της Νύχτας Πολιτισμού του Athens Culture Net-Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018, φιλοξενώντας το υπαίθριο ομαδικό παιχνίδι γνώσεων με τίτλο «Νικήστε τον Βιβλιοφάγο!»: Παιχνίδι γνώσεων με θέμα τα βιβλία, σε μια συνεργασία του ακτιβιστικού βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone και της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

-Τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου φιλοξενήθηκε στο σταθμό Συντάγματος η μεγάλη εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης «Ποίηση on the road», μιας συνεργασίας των δήμων της Αθήνας και του Πειραιά στο πλαίσιο της “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου”, σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων έπαιξε μουσική στον χώρο της έκδοσης εισιτηρίων, ενώ στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό, ο μεγάλος μας ποιητής Τίτος Πατρίκιος «συνάντησε» ποιητικά νεότερους ποιητές, σε μια «συνομιλία» της ποίησης με τους επιβάτες του μετρό.

-Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, 1 – 7 Οκτωβρίου 2018 και σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων επιλεγμένοι σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Κεραμεικός, Ακρόπολη, Συγγρού Φιξ) φιλοξένησαν ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις.

Περισσότερες δράσεις στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο φορέων θα ανακοινώνονται στο μέλλον.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).