31 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2018 17:00

«Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;»

Τι ψάχνει ο Χάρι Χόλε στα χιονισμένα βουνά της Νορβηγίας; Τι βρήκε η Ερίκα στην παγωμένη λίμνη της Φιελμπάκα; Ποια σκοτεινή πολιτική συμφωνία κρύβεται πίσω από τη νέα υπόθεση της ομάδας Opcop; Πώς αλλάζει το Ρέικιαβικ τη νύχτα;

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018  στις 19.00 σας καλούμε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 19, Αθήνα) για μια συζήτηση με θέμα «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή καθρέφτης της κοινωνίας τους;».

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι πρεσβείες και τα ινστιτούτα των Βορείων Χωρών (Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) σε συνεργασία με τους εκδοτικούς οίκους Διόπτρα, Καλέντης, Μεταίχμιο, Φανταστικός Κόσμος και Ψυχογιός, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και του προγράμματος «Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται».

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο και κριτικό βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφοι, κριτικοί βιβλίου και συγγραφείς από τις Βόρειες Χώρες ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα επίκαιρα -κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτιστικά- που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες μας και θίγονται στην αστυνομική λογοτεχνία των χωρών αυτών, στο nordic crime, ένα λογοτεχνικό είδος ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Συμμετέχουν:

Δανία: Βο Tao Michaelis, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου

Iσλανδία: Κolbrún Bergthórsdóttir, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου

Nορβηγία: Jørn Lier Horst, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας

Σουηδία: Karl Berglund, PhD Uppsala University

Φινλανδία: Jukka Petäjä, δημοσιογράφος-κριτικός βιβλίου

Ελλάδα: Nίκος Γεωργιάδης, συγγραφέας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα αγγλικά και ελληνικά.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του προγράμματος Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται με τη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων με συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως ο  Δανός Michael Kats Krefeld, ο Νορβηγός Hans Olav Lahlum ή το αφιέρωμα στον Φινλανδό Mika Waltari, ενώ ακολουθούν: Εκδήλωση με τον Σουηδό συγγραφέα Arne Dahl και τον Πέτρο Μάρκαρη (1 και 2/11/2018), την Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir (4/12/2018), τον Νορβηγό Samuel Bjørk (5/2/2019) και τη Σουηδή Persson Giolito (Μάρτιος 2019).

Στις 30 Νοεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για βιβλιοθηκονόμους και επαγγελματίες της πληροφόρησης, με τίτλο «Ο ρόλος και οι αξίες των δημόσιων βιβλιοθηκών: Το παράδειγμα των Βορείων Χωρών» σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου 2019 στη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών (Καβαλλότι 7) εγκαινιάζεται η έκθεση: «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια περιηγητών του Βορρά» με παράλληλες ξεναγήσεις, εργαστήρια και ομιλίες.

Οι Βόρειες Χώρες (The Nordics)

Η πρώτη συνεργασία των Βορείων Χωρών (Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία) καταγράφεται το 1962 με τη Συνθήκη του Ελσίνκι. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν ιδρύσει δύο θεσμούς: Το Συμβούλιο των Βορείων Χωρών και το Υπουργικό Συμβούλιο των Βορείων Χωρών. Ο συνδετικός κρίκος των χωρών και των πολιτών τους είναι οι κοινές τους αξίες, όπως η γλώσσα, ο τρόπος ζωής, η ιστορία, η κοινωνική δομή και η δομή διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).