KYADA logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.)

Διεύθυνση:    Πειραιώς 35
Τηλέφωνο:

210 5246515-6,

210 9233310

Fax:  210 5235671
E-mail:    seckyada@otenet.gr

 

Ποιοι είμαστε

Σκοπός του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό  και κοινωνική απομόνωση. Μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης  υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας.

Η λειτουργία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε το 2005 με την ονομασία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και βασική αποστολή την παροχή φροντίδας στον άστεγο πληθυσμό της πόλης  - που περιλάμβανε καθημερινή διανομή συσσιτίου και τη δυνατότητα ένταξής του σε προγράμματα φιλοξενίας.

Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, η ομπρέλα των δραστηριοτήτων του Κέντρου άνοιξε. Έτσι, από το 2010 μετονομάστηκε σε  Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων και πλέον, δεν υποστηρίζει μόνο τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους της πόλης, αλλά και τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν στέγη, στερούνται όμως τους βασικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα- είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα, είτε για οικογένειες.

 

Υπηρεσίες

Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται:

  • Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ.
  • Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους.
  • Η ανάπτυξη νέων δομών, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης.

Μεταξύ άλλων, το Κ.Υ.Α.Δ.Α.:

  • Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης για τη δωρεάν διανομή φαγητού.
  • Διαθέτει ξενώνες για τη στέγαση απόρων και αστέγων.
  • Διαθέτει Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, τον Κόμβο, όπου πραγματοποιείται η διανομή πακέτων βασικών τροφίμων, αλλά και την «Αθηναϊκή Αγορά» (δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων).

 

Προγράμματα

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Χάρη σε αυτήν, έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί στην καθημερινή διαβίωση των συνανθρώπων μας η μακρόχρονη έλλειψη επαρκών πόρων. Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει αναπτύξει δομές οι οποίες διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων.

 

Ανοιχτή σίτιση

Ο Δήμος Αθηναίων, από το 1999, παρέχει καθημερινά ανοιχτό συσσίτιο, χωρίς καμία διάκριση, σε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται. Σήμερα, στο προαύλιο του Κ.Υ.Α.Δ.Α., δύο φορές την ημέρα (στις 12:30 και στις 14:30), κάθε μέρα του χρόνου, χωρίς διακοπές, προσφέρονται συνολικά περίπου 1.500 γεύματα. Η πρώτη διανομή γίνεται με δαπάνες του Κ.Υ.Α.Δ.Α., ενώ η δεύτερη είναι προσφορά της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παράλληλα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εταιρίες εστίασης, αρτοποιεία κ.λπ., με αποτέλεσμα να δέχεται προσφορές σε μερίδες φαγητού οι οποίες διανέμονται επίσης στο συσσίτιο.

 

Φιλοξενία αστέγων

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο ξενώνες βραχείας φιλοξενίας, την “Εστία των Αθηνών”, που αποτελεί αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π. & Τ. Παντελίδη και ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Σήμερα φιλοξενούνται σε αυτούς πάνω από 200 άτομα στα οποία παρέχονται, εκτός από διαμονή, σίτιση, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιατρική παρακολούθηση. Από τον Οκτώβριο του 2019 η σίτιση των φιλοξενούμενων μας στους ξενώνες γίνεται μέσα στις δομές και όχι στο συσσίτιο.

Παράλληλα, προωθείται η κοινωνική επανένταξη των ατόμων αυτών, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και άλλους φορείς, όπως τα προγράμματα «Στέγαση-Επανένταξη» και «Στέγαση & Εργασία», σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

 

Δράση στο δρόμο

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προσεγγίζει άστεγα άτομα στο δρόμο, προωθώντας την ένταξή τους σε δομές φιλοξενίας.

Η προσέγγιση στο δρόμο (streetwork) πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα (που περιλαμβάνει κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ψυχίατρο), δύο φορές την μέρα, πρωί και απόγευμα. Η ομάδα χαρτογραφεί τους άστεγους που διαβιούν στην πόλη, καταγράφει τις ανάγκες τους, χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και τους ενημερώνει για τις δομές και τα προγράμματα υποδοχής τους.

Κατά τις προσεγγίσεις της παρέχει άμεση, πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα, κλινοσκεπάσματα) και παραπέμπει σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Ειδικά κατά τις περιόδους που απαιτείται 24ωρη παρέμβαση στο δρόμο, όπως για παράδειγμα σε ακραία καιρικά φαινόμενα ψύχους, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. και άλλες δυνάμεις του Δήμου Αθηναίων, συνασπίζονται με τις Μ.Κ.Ο. που επίσης δραστηριοποιούνται στο πεδίο της υποστήριξης των αστέγων, προκειμένου να παράσχουν ακόμη πιο αποτελεσματική βοήθεια.

 

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον 3.000 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το 2009 και η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες.

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει 900 οικογένειες το χρόνο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η προμήθεια των διανεμόμενων προϊόντων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ενισχύεται από τις δωρεές και τις χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών.

 

Κοινωνικό Πλυντήριο

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2016 και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων της καθημερινότητας (λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αδυναμία αγοράς ή επισκευής συσκευής πλυντηρίου κ.λπ.) με αποτέλεσμα να στερούνται και την αυτονόητη για πολλούς καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης του χώρου του Κοινωνικού Πλυντηρίου καθώς και την αγορά των πλυντηρίων και στεγνωτηρίων και των αναλώσιμων για τη λειτουργία του, έχει αναλάβει το Skip της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.

 

Αθηναϊκή Αγορά

Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 παρέχοντας καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα και ελαφρύ οικιακό εξοπλισμό. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 νοικοκυριά.

 

Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Πρόκειται για το κέντρο υλοποίησης των προγραμμάτων. Στον χώρο του Κόμβου πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012 με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας.

 

Αλληλεγγύη στην Οικογένεια

Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 σε συνεργασία με την εταιρεία Cosmote, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πρόγραμμα που έχει στόχο να ικανοποιήσει τις πολλαπλές ανάγκες των οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην περιοχή του Μακρυγιάννη, σε ένα κτίριο - δωρεά της Αμερικανικής Λεγεώνας, το οποίο ανακαινίσθηκε έτσι ώστε να αποπνέει την οικειότητα ενός σπιτιού.

Στο πλαίσιό του, 70 οικογένειες δέχονται υλική υποστήριξη με τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Επιπλέον τα μέλη των ωφελούμενων οικογενειών (που αγγίζουν τα 500), δέχονται εξατομικευμένη ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη.

 

Άλλα Προγράμματα

Εκτός από τα παραπάνω, το Ίδρυμα Αγγελικούση, από τον Ιανουάριο του 2016 αγκαλιάζει έμπρακτα και ουσιαστικά το έργο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζοντας οικογένειες και μοναχικά άτομα με δωροεπιταγές.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ προσφέρουν σε μηνιαία βάση δωροεπιταγές, οι οποίες διατίθενται επίσης σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες.

Σημαντική είναι και η αναδοχή οικογενειών, από την Ομάδα Εθελοντισμού «Στήριξη». Η ομάδα που ξεπήδησε μέσα από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια έχει αναλάβει και στηρίζει 30 οικογένειες- δικαιούχους του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Τέλος, υλοποιούνται προγράμματα σε συνεργασία με φορείς όπως το «Μαζί για το παιδί» το «Μπορούμε» κ.ά., με στόχο οι ωφελούμενοί μας να λαμβάνουν περισσότερες παροχές.

 

Θέλετε να βοηθήσετε;

Στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων δεχόμαστε και χειριζόμαστε με σεβασμό και διαφάνεια, κάθε προσφορά, μικρή ή μεγάλη, σε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης (προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικά κ.λπ.). Αν θέλετε κι εσείς να γίνετε ενεργοί και πολύτιμοι συμμέτοχοι στην προσπάθειά μας, με οποιονδήποτε τρόπο, παρέχοντας αγαθά ή εθελοντικό έργο, μπορείτε έρθετε σε επαφή με το Τμήμα Χορηγιών του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στο τηλέφωνο 210-9233310.

Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α., για την υποστήριξη των σκοπών του διατηρεί λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα.

ΑΡΙΘΜ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 064/480000-15

IBAN: GR7701100640000006448000015

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Πρόεδρος ΔΣ: Λέων Γρηγόρης

Αντιπρόεδρος ΔΣ: Μπέη Καραμπότσου Ρωξάνη-Ευαγγελία
 

Μέλη ΔΣ: Ζαχαροπούλου Μαρία

Γεωργακοπούλου Ηλέκτρα

Κοκκινάκη Μαρία

Μπέσικος Παναγιώτης

Τσέκερης Χαράλαμπος

Βαβαγιάννη Μαυρή Μαρία-Ειρήνη

Λυδία Βέρα

 

Όροι Χρήσης

Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

Περισσότερα

Επικοινωνία

Δημαρχιακό Μέγαρο
Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

Δημαρχείο
Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
Περισσότερα

Σύνδεσμοι

Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.Περισσότερα

Χάρτης Ιστότοπου

  Ροές RSS

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Χάρτης Ιστού
Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.