03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2018 14:30

Εκπαιδευτικά εργαστήρια και προγράμματα για το βιβλίο φέρνει τον Σεπτέμβριο η «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων!

Φτιάχνουμε βιβλία – έργα τέχνης και βιβλιοθήκες από παλέτες, μπαίνουμε σε πλοία πειρατικά ή εξιχνιάζουμε μυστήρια, φέρνουμε βιβλία σε ρόδες στους πολύ μικρούς αναγνώστες, γινόμαστε ενεργοί πολίτες μέσα κι έξω από την τάξη κι αφήνουμε τα παραμύθια να μας φέρουν πιο κοντά!

H Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει μια σειρά από δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για μικρούς, αλλά και για μεγάλους, για όλο τον Σεπτέμβριο!

Η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη (Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό-πρώην ΚΑΠΑΨ-, Λάμψα & Τριφυλλίας – Αμπελόκηποι) και η Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης) συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος προσκαλώντας όλα τα παιδιά ηλικίας 6-14 ετών σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αναλυτικότερα:

Δευτέρα 3.9| 17:30-18:30| Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων

& Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων

Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειας μου -Για παιδιά 8-14 ετών

Τρίτη 4.9| 17:30-18:30| Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων

Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: Τόποι Εγκλημάτων – Για παιδιά 8-12 ετών

Τετάρτη 5.9| 11:30-12:30| Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων

«Περασμένα» δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου – Για παιδιά 7-12 ετών

Πέμπτη 6.9| 17:30-18:30| Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων

«Μελωμένα» δεδομένα: Τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή – Για όλες τις ηλικίες

Παρασκευή 7.9| 11:30-12:30| Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων

& Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων

Γιορτή λήξης: Γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί -Για όλες τις ηλικίες

H Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μια εφήμερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί μέσα στην ημέρα φέρνοντας μαζί της βιβλία, παζλ, παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες για τα παιδιά, θα βρίσκεται τον Σεπτέμβριο στα εξής σημεία:

-6 Σεπτεμβρίου, 16:00 – 20:00: Πλατεία Αγίου Θωμά, Άνω Κυψέλη

-18 Σεπτεμβρίου, 16:00 – 20:00: Πλατεία Κοτζιά

-27 Σεπτεμβρίου, 11:30 – 15:30: Φωκίωνος Νέγρη 63, πλησίον Πλ. Κυψέλης

Πρόκειται για μια διοργάνωση του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων», με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας και την υποστήριξη του συνΑθηνά.

Η Ορχήστρα των Χωμάτων και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη του συνΑθηνά διοργανώνουν τον Κύκλο καλλιτεχνικών βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους “Είναι βιβλίο ή είναι τέχνη;” με στόχο τη γνωριμία με το βιβλίο ως έργο τέχνης. Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής γραφής, μνήμης και ζωγραφικής, θα γνωρίσουμε το “artist book” και τα εργαλεία και τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του. Πρόκειται για δίωρα εργαστήρια, 11:00 – 13:00 για παιδιά 6 έως 10 ετών και 17:00 – 19:00 για παιδιά 11 έως 14 ετών.

Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων. Δωρεάν και κατά προτεραιότητα με δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες, κρατήσεις: 211 2142622 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 17:00), [email protected]

Σάββατο 15/9

«Το βιβλίο του καλλιτέχνη (artist book)… Έργο τέχνης ή βιβλίο;»

Βιωματικά παιχνίδια, στην ιστορία της τέχνης

Κυριακή 16/9

«Απ΄τη λέξη στην εικόνα…»

Παιχνίδια δημιουργικής γραφής, μνήμης, ζωγραφικής, σχεδιασμός μιας λέξης, μιας ιδέας, ενός τόπου, και πώς μπορεί να εξελιχθεί σε έργο τέχνης!

Σάββατο 22/9 και Κυριακή 23/9

Βιβλιοκαμώματα #1 και #2

Δημιουργία ενός βιβλίου-έργου τέχνης με τη χρήση μικτών τεχνικών.

Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει για μαθητές τη δράση «Πόλεις και Λογοτεχνία»: Επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιήματα και πεζά, προβάλλονται σε παρουσίαση, συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με (προαιρετική) άσκηση δημιουργικής γραφής.

Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα. Συμμετοχή σε σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης. Περισσότερες πληροφορίες: Αλεξάνδρα Τράντα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΙΟΠ, 210 3256027

Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τη δική μας βιβλιοθήκη από παλέτες! Ο Φιλοσοφικός και Πολιτιστικός Οργανισμός “Νέα Ακρόπολη”, οι Εθελοντές τεχνίτες “Μ.Ο.Β.” (Μαστορεύω Ό, τι Βρω) και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του συνΑθηνά διοργανώνουν το ‘φτιάχτο μόνος σου’ εργαστήρι «Φτιάξε τη δική σου βιβλιοθήκη από παλέτες!»: Κάτω από την καθοδήγηση έμπειρων τεχνιτών, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν, με απλά υλικά, τη δική τους βιβλιοθήκη. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πάρει το έπιπλο που θα κατασκευάσει στο σπίτι του!

Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων, υπαίθριο. Ώρα: 11:00 – 17:00. Γλώσσα: ελληνικά με δυνατότητα αγγλικής μετάφρασης. Συμμετοχή ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες: 697 83 19 548

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνει Εκπαιδευτικές δράσεις στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων, κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)

Φτιάχνοντας ένα βιβλίο εμπειριών!: Οικογενειακή δράση στο πλαίσιο της έκθεσης Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ΄60

Σάββατο 15 & 29 Σεπτεμβρίου| 17:00-18:30 (για παιδιά 3-5 και 6-11 ετών)

Παρασκευή 21 & 28 Σεπτεμβρίου| 13:30-14:30 (για παιδιά 4-7 ετών)

Το ταξίδι από τη χώρα μου ως τη γειτονιά του Μεταξουργείου. Γονείς και παιδιά, αφού περιδιαβούν την έκθεση, θα μας διηγηθούν το δικό τους ταξίδι, είτε από τη χώρα τους, είτε από το χωριό τους και θα φτιάξουν ένα βιβλίο έργο τέχνης.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 5202420, Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00.

Εδώ Πινακοθήκη! Μια συλλογή βιβλίων, μια μεγάλη πολύχρωμη ιστορία…

Πρόγραμμα μουσειακής αγωγής, στο πλαίσιο της έκθεσης Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964, για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 5202420, Τρίτη-Παρασκευή, 10:30-12:30.

Φτιάχνοντας το δικό μας βιβλίο-έργο τέχνης!

Πρόγραμμα μουσειακής αγωγής, στο πλαίσιο της έκθεσης Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ΄60, για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 5202420, Τρίτη-Παρασκευή, 10:30-12:30.

Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου έως τη λήξη της διοργάνωσης τον Απρίλιο 2019, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απολαμβάνουν τα Βιβλία σε Ρόδες! Η αστική πολιτιστική εταιρεία Πύρνα και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν το πρόγραμμα «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες»: Μετά από μια επιτυχημένη εκκίνηση με σεμινάρια και εργαστήρια, το πρωτοποριακό πρόγραμμα φέρνει 13 βαλίτσες γεμάτες καινούργια βιβλία γνώσεων, παραμύθια, εικονογραφημένα, μουσικά, αφής, αραβικά και φαρσί για τα προσφυγόπουλα, καθώς και βιβλία που θα βοηθήσουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους, στους 72 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων παρουσιάζει το βιβλίο «Το παιδί η πόλη και τα μνημεία» – Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία», μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τα σχολεία της Αθήνας, επιδιώκει την εξοικείωση παιδιών 5-18 ετών με τις έννοιες του δημόσιου χώρου και της πολιτειότητας, μέσα από τη σχέση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της δημόσιας γλυπτικής με τη μνήμη και την ιστορία της Αθήνας. Ο Οδηγός, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και συγκεντρώνει τις βασικές αρχές και τις μεθόδους υλοποίησης του προγράμματος, είναι πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χώρος: Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, κτήριο InnovAthens. Ώρα: 18.30-20.30. Γλώσσα Διεξαγωγής: ελληνικά. Συμμετοχή ελεύθερη. Πληροφορίες: [email protected], [email protected] | +302130109300

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου η ActionAid Ελλάς διοργανώνει το Βιωματικό εργαστήριο «Ενεργός Πολίτης μέσα και έξω από την τάξη» για εκπαιδευτικούς με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο. Στο βιβλίο προτείνονται βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικές τεχνικές (παιχνίδι ρόλων, αυτοσχεδιασμός), για να διερευνήσουν οι συμμετέχοντες τα χαρακτηριστικά του Ενεργού Πολίτη, τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις αξίες του.

Χώρος: «Επίκεντρο», Πέτρας 93, Κολωνός. Ώρα: 16:30-19:30. Απαραίτητη η κ    ράτηση θέσης: 210 9211029, [email protected]

Όπως κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, έτσι και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, η οργάνωση We Need Books, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων καλούν στα «Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες». Πρόκειται για αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά, για τα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα.

Γλώσσα: Διπλή αφήγηση σε αραβικά και Φαρσί. Χώρος: Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα, Αγίου Πολυκάρπου 87. Ώρα: 11:00 – 13:00. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση στο [email protected]

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων στήνουν στο πεζόδρομο της Σκουφά ένα υπαίθριο ομαδικό παιχνίδι γνώσεων, με ζάρια και πιόνια, με τίτλο «Νικήστε τον Βιβλιοφάγο!»: Παιχνίδι γνώσεων με θέμα τα βιβλία: Η κάθε ομάδα απαντά σε ερωτήσεις, σχετικές με βιβλία. Όποια ομάδα απαντά σωστά, προχωρά στο παιχνίδι, όποια απαντήσει λάθος είτε μένει στάσιμη είτε γυρίζει πίσω, ανάλογα με το τετράγωνο στο οποίο έχει φτάσει. Ο αριθμός των παικτών, σε κάθε ομάδα είναι απεριόριστος. Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στο τελευταίο τετράγωνο είναι η νικήτρια. Ηλικίες: 15+.

Χώρος: ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, στον πεζόδρομο της Σκουφά 64 και Γριβαίων, Αθήνα (υπαίθρια δράση). Ώρα: 12:00 – 16:00. Γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά. Συμμετοχή ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: Ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone: [email protected] 210 3617461

Έως την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου συνεχίζεται το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες που διοργανώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Στο Εργαστήριο οι συμμετέχοντες μπορούν, μία φορά την εβδομάδα, να εκφράζονται μέσω γραπτών ασκήσεων ανοιχτού τύπου και τεχνικές ενσυνείδησης. Προϋπόθεση, να μπορούν να εκφραστούν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, μπορούν ωστόσο να γράφουν στη γλώσσα που επιθυμούν.

Χώρος: Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 20, Αθήνα. Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη 11:30 – 13:00 και Παρασκευή 11:00 – 12:30. Συμμετοχή ελεύθερη κατά προτεραιότητα

Από τις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι κρατήσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το χειρόγραφο στο έντυπο βιβλίο» που διοργανώνουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων από τον Οκτώβριο και έως τη λήξη της διοργάνωσης τον Απρίλιο 2019. Με αφορμή τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου οι μαθητές θα ανακαλύψουν το μυστικό κόσμο των χειρογράφων και των παλαίτυπων μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και θα υλοποιηθεί για σχολικές ομάδες 25-30 ατόμων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για ειδικές ομάδες 10-15 ατόμων.

Ώρα: 9:30-11:00. Γλώσσα: Ελληνική. Περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: Τηλ. 213 213 9507, 09:00 – 15:00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Από τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου καθημερινά θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από τις 8 Οκτωβρίου 2018 ως τον Ιανουάριο 2019:

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε ενήλικες που αγαπούν τη λογοτεχνία και την προσεγγίζουν από την οπτική του συγγραφέα-δημιουργού, πειραματιζόμενοι με τη γραφή και το κείμενο. Πραγματοποιείται από τον κ. Γιώργο Ναλπαντίδη, εκπαιδευτή/εμψυχωτή δημιουργικής γραφής, ολοκληρώνεται σε δύο ακαδημαϊκά έτη και συμπεριλαμβάνει τρεις (3) κύκλους μαθημάτων: Α΄ κύκλος/Αρχαρίων/ Οκτώβριος 2018-Ιανουάριος 2019 (Εισαγωγή σε βασικές έννοιες και ιστορία της λογοτεχνίας), Β΄ κύκλος/Προχωρημένων/ Φεβρουάριος 2019-Μάιος 2019 (Σύγχρονη λογοτεχνία και σύνθετες τεχνικές γραφής) και Γ΄ κύκλος/Οκτώβριος 2018-Μάιος 2019/ Ολοκλήρωσης ενός Λογοτεχνικού Project.

Χώρος: Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων. Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη 18:00 – 21:00, Παρασκευή 12:00 – 15:00. Γλώσσα Διεξαγωγής: Ελληνικά

Οι αιτήσεις γίνονται διά ζώσης μεταξύ 09.00-15.00 στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Εξαρχείων (Τσαμαδού 9, τηλ 210-3835541) για τα τμήματα αρχαρίων Α΄ κύκλου με μέγιστο αριθμό ατόμων ανά τμήμα τα 20.

Έως τον Απρίλιο 2019 το Myrtillo café διοργανώνει και φιλοξενεί το ετήσιο, θεματικό, λογοτεχνικό και εικαστικό φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους “anOther story: leaving and living”. Στη φετινή θεματική του, εστιάζει στο ταξίδι, τη φυγή και την εστία, στην περιπέτεια και στη θαλπωρή, στην κινητήρια σύνθεση του γνωστού και του ανοίκειου. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται συναντήσεις και βιωματικές δράσεις με δημιουργούς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με αφορμή θεματικές βιβλίων τους, ανοιχτές στο ευρύ κοινό αλλά και -κατόπιν συνεννόησης- για σχολικές ομάδες.

Χώρος: Myrtillo, Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι, Αθήνα. Ώρα: 09:00 – 23:00. Πληροφορίες/κρατήσεις: www.myrtillocafe.gr, 2110123176 , 6940867480 & 6971759463 Email: [email protected] & [email protected] 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).