IMG-3299

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν περάσει από την Αθήνα από το 2015. Ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε μια μεγάλη και δυσανάλογη ευθύνη. Διαχειρίστηκε πρώτος και υποδειγματικά τα κύματα προσφύγων που κατέφευγαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό στην αξιοπρεπή διαβίωση για τους πρόσφυγες και την αδιατάρακτη καθημερινότητα στην πόλη. Ο ρόλος της Αθήνας αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και η αποτελεσματική στρατηγική της οδήγησε σε απευθείας συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, ο δήμος Αθηναίων με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, επιβεβαιώνει στην πράξη τη δέσμευσή του για συστηματική υποστήριξη και ομαλή ένταξη των προσφύγων.

«Η Αθήνα, με τον υποδειγματικό τρόπο που διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα τιμά και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της ζωής των κατοίκων της. Η διασφάλιση καλύτερης και άμεσης πρόσβασης των πόλεων σε χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων είναι αναγκαία ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα, αλλά και στα χρόνια που έρχονται» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Συμβολικά, για τον ρόλο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τιμήθηκε με τον έπαινο «Δήμαρχος του Κόσμου για το 2016».

Ο δήμος Αθηναίων διαπιστώνοντας τη σημασία του ζητήματος ήταν ο πρώτος δήμος που συνέστησε αντιδημαρχία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες. «Ο δήμος Αθηναίων διέθεσε 37 στρέμματα στον Ελαιώνα για τη δημιουργία της πρώτης δομής φιλοξενίας, εφάρμοσε πρώτος το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και υιοθέτησε πρώτος σύγχρονες πρακτικές κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης των προσφύγων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Λευτέρης  Παπαγιαννάκης.

Ξεχωριστή θέση στην πολιτική του δήμου Αθηναίων κατέχει το παιδί - πρόσφυγας. Όπως όλα τα παιδιά που κατοικούν στην Αθήνα, το ίδιο και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου ή μετεγκατάστασης, δικαιούνται να αξιοποιούν τις δομές της πόλης. Μόνο στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία δήμου Αθηναίων, από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα έχουν συμετάσχει 1.000 παιδιά προσφυγικών οικογενειών και μεταναστών. Οι δράσεις αφορούσαν κυρίως ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση γλωσσών, δημιουργική απασχόληση, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα φιλοξενούνται 250 παιδιά, ενώ τα 42 από αυτά φοιτούν στο Νηπιαγωγείο που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο μέσα στη δομή. Για την υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα και φοιτούν σε σχολεία της Αθήνας, δημιουργήθηκε η Κινητή Μονάδα Υποστήριξης. Πρόκειται για μια συνεργασία του δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων Ελαιώνα. Το πρόγραμμα λειτούργησε φέτος πιλοτικά, με στόχο από τη νέα σχολική χρονιά να επεκταθεί σε όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία. Επίσης, ο δήμος Αθηναίων συνεχίζει να στηρίζει τα κυριακάτικα μαθήματα κοινοτήτων μεταναστών σε δημόσια σχολεία της πόλης.

Σήμερα, στον δήμο Αθηναίων λειτουργούν οι παρακάτω δομές και προγράμματα φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης προσφύγων:

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

·Τον Μάρτιο του 2016 ο δήμος Αθηναίων ήταν ο πρώτος δήμος που συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων (σήμερα πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο), που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.

· Στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.262 ωφελούμενοι από πολλές  χώρες του κόσμου (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κογκό). Από αυτούς έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 1.850 άτομα σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία), ενώ σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει  τις ανάγκες περίπου 1.600 ωφελούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε 312 μισθωμένα διαμερίσματα.

· Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται:

*Υπηρεσίες φιλοξενίας σε εξοπλισμένα διαμερίσματα που μισθώνει ο δήμος Αθηναίων

*Χρεωστικές κάρτες της UNHCR για την κάλυψη των βασικών αναγκών της κάθε οικογένειας

*Ψυχοκοινωνική στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, διερμηνείς, διαχειριστές διαμερίσματος, ψυχολόγους, ψυχίατρο και νοσηλευτή

*Εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης κι απόκτησης δεξιοτήτων.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

· Με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Ιούνιο του 2017 δημιουργήθηκε το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του δήμου Αθηναίων

· Στόχοι του Κέντρου είναι ο συντονισμός των φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό και η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για την ένταξη των μεταναστών και η διαμόρφωση ενός μηχανισμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών προσφυγικών κρίσεων.

· Το Κέντρο διαθέτει 11 θέσεις εργασίας και χώρους συνεδριάσεων, ενώ αριθμεί ήδη 75 οργανώσεις, διεθνείς και ελληνικές, διεθνείς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, ΔΟΜ κ.ά) και θεσμικές αρχές (Υπουργεία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.α.).

· Λειτουργεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.accmr.gr  που διευκολύνει τη συνεργασία και τη διασύνδεση μεταξύ των φορέων του

· Παράλληλα, προχωρά την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με άλλους δήμους για την παροχή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη ανάλογων εγχειρημάτων

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

· Από τις αρχές Φεβρουαρίου λειτουργεί στο ισόγειο της οδού Μαιζώνος το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ), που αποτελεί τμήμα των Κέντρων Κοινότητας.

· Το ΚΕΜ παρέχει πληροφορίες σε πρόσφυγες και μετανάστες και τους παραπέμπει στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (υπηρεσίες front desk)

· Στελεχώνεται με εξειδικευμένο προσωπικό: 4 διαπολιτισμικούς μεσολαβητές (με γνώσεις αραβικών, ουρντού και φαρσί), 2 νομικούς συμβούλους, έναν κοινωνιολόγο και έναν σύμβουλο απασχόλησης.

· Στο ΚΕΜ πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και γονείς, συμβουλευτική και δράσεις προώθησης στην απασχόληση.

ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΙΖΩΝΟΣ

Σε κτήριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Μαιζώνος στεγάζονται μια σειρά από υπηρεσίες που απευθύνονται σε μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο από τον δήμο όσο και από φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών:

· Στον 3ο όροφο στεγάζεται το σημείο «Blue Dot», ένας ασφαλής χώρος όπου παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε μητέρες και παιδιά με παρουσία ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και παιδιάτρων και φύλαξη παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών. Η φύλαξη των παιδιών επιτρέπει στις μητέρες να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών στον ίδιο όροφο. Το «Blue Dot» είναι μια συνεργασία του Δήμου με την UNICEF και το Solidarity Now.

· Επίσης στον 3ο όροφο πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικών σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις. Στον ίδιο όροφο λειτουργεί και το Κέντρο “Διαδρομές” από την μη κυβερνητική οργάνωση Danish Refugee Council (DRC) σε συνεργασία με την ΜΚΟ Almasar. Ο σκοπός των «Διαδρομών» είναι η οικονομική ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών μέσα από την απασχόληση καθώς και η νομική συμβουλευτική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ”Curing the  Limbo”

· Τον Απρίλιο του 2017 ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε αίτηση στο ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις», με μία πρωτότυπη πρόταση με τίτλο «Curing the Limbo». Το πρόγραμμα επιλέχθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριου του 2017 και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5 εκ. ευρώ.

· Η υλοποίησή του ξεκινάει τώρα και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το θέμα της αδράνειας των προσφύγων που δημιουργείται από την μακροχρόνια αναμονή τους στην Αθήνα,  και την ασάφεια για το μέλλον τους. Το πρόγραμμα συνδέει τους πρόσφυγες με ενεργούς πολίτες της Αθήνας, προσφέροντας διέξοδο μέσα από δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και εργαλεία για την απόκτηση προσιτής στέγασης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

* Από το 2011 λειτουργεί το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών της Αθήνας, το πρώτο και μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο συνεδριάζει σε μηνιαία βάση. Εκπροσωπούνται οι μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών στην Αθήνα καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και ΜΚΟ προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως συνεργαζόμενα μέλη.

ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων)

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων

· προσφέρει ανοιχτό συσσίτιο σε όλους χωρίς διακρίσεις, καθώς δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός απολύτως δικαιολογητικού

· συνεργάζεται με όλους τους φορείς για την παροχή τροφίμων, φαρμάκων, ειδών προσωπικής υγιεινής, ρουχισμού και υπόδησης

· διανέμει τον οδηγό επιβίωσης για άστεγους, τυπωμένο και σε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι και να κατευθύνονται στον αρμόδιο φορέα για βοήθεια.

Δράσεις κοινωνικής ένταξης

Ο δήμος Αθηναίων συμβάλλει στη διαπολιτισμική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την οργάνωση και τη συνδιοργάνωση δράσεων με διαπολιτισμικό κοινωνικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικές οι δράσεις των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων:

· Μαθήματα Αγγλικών σε γονείς και παιδιά μεταναστευτικής & προσφυγικής καταγωγής

·Μαθήματα Ελληνικών, Φαρσί και Αραβικών

· Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης

· Αθλητικές και Ψυχαγωγικές δραστηριότητες

Λοιπές δομές του δήμου Αθηναίων ανοιχτές χωρίς διακρίσεις

·Τα Δημοτικά Ιατρεία παρέχουν δωρεάν πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες σε όλους. Στα Δημοτικά Ιατρεία της οδού Σόλωνος και της Κυψέλης διαθέτουμε διερμηνείς ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τους πρόσφυγες και μετανάστες

· Τα ΚΕΠ διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικές ενέργειες

· O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων προσφέρει πρόσβαση σε δομές άθλησης και πολιτισμού

· Επιπλέον, στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Αθηναίων για θύματα βίας & τα παιδιά τους, φιλοξενήθηκε από το 2014 έως σήμερα μεγάλος αριθμός γυναικών προσφύγων και  γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής.

· Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του δήμου Αθηναίων δέχονται παιδιά αλλοδαπών, προσφύγων και μεταναστών

Ημερομηνία: 
Τετ, 20/06/2018 - 13:55

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.