05 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 09:25

Το 10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ γιορτάζει φέτος τη λογοτεχνία μαζί με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια και τα γιορτάζει μαζί με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με ποικίλες δράσεις από τις 8 έως τις 19 Ιουνίου. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις με διεθνούς φήμης συγγραφείς και προσωπικότητες.

Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διεθνής διοργάνωση του δήμου Αθηναίων με τη διάκριση της UNESCO και με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συνδιοργάνωση και τη στήριξη του μεγάλου αυτού φεστιβάλ της Αθήνας!

Μεταξύ των συγγραφέων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ συγκαταλέγονται οι εξής: Ισόλ από την Αργεντινή, Λουίς Ρουφάτο από τη Βραζιλία, Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, Σαντιάγο Γκαμπόα και Πιεδάδ Μπόνετ από την Κολομβία, Λεονάρντο Παδούρα και Ελίνα Μιράντα Κανσέλα από την Κούβα, Χαβιέρ Θέρκας, Χόρχε Καριόν, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Δέμπορα Βουκούσικ, Βιβιάνα Κογιάδο, Τσάβι Αγέν, Δαβίδ Βιβάνκος και Εδουάρδο Χάουρεγκι από την Ισπανία, Άλβαρο Ενρίγκε και Σάνατ Καράσα από το Μεξικό, Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες από τον Παναμά, Αλόνσο Κουέτο από το Περού, Ντούλσε Μαρία Καρντόζο από την Πορτογαλία, Οντζάκι από την Αγκόλα, Πατρίσια Κόγυερ και Δάφνη Αναστασίου από τη Χιλή.

Επίσης θα παρευρεθούν η Ροσίο Καρίγιο (σκηνοθέτις) και ο θίασος Organización Secreta Teatro από το Μεξικό, η Λουσία Λόπες (σεναριογράφος) από την Κούβα, το Κουιντέτο Πνευστών CODA από τη Χιλή, ο Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του από την Κολομβία και η χορεύτρια Μίρτα Τσαμόρο από την Παραγουάη.

Οι χώροι που υποδέχονται τις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), το Μουσείο Μπενάκη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Abanico, η Στοά του Βιβλίου, το μπαρ-βιβλιοπωλείο Poems & Crimes Art Bar, το Polis Art Café, το βιβλιοπωλείο Public, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο, το Θέατρο Επί Κολωνώ, ο Χώρος Πολιτισμού «Φρανσίσκο δε Μιράντα» της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης).

Στα Πνευματικά Κέντρα των Δήμων Λευκάδας (15-17 Ιουνίου) και Αγίου Νικολάου Κρήτης (19-21 Ιουνίου) θα παρουσιαστούν διάφορες εκδηλώσεις του ΛΕΑ.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).