adl4

 Το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων φιλοξένησε τη Δευτέρα 7 Μαΐου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, το πρώτο Open House, κατά διάρκεια του οποίου οι ομάδες που έχουν ενταχθεί σε αυτό από τον Ιανουάριο, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για λύσεις τεχνολογίας που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην Αθήνα.

Το Athens Digital Lab δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE, της Νokia και του δήμου Αθηναίων και αναζητά νέους τρόπους για την επίλυση παλαιών προβλημάτων. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων smart city.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το Athens Digital Lab θα κινητοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό της πόλης και θα αποτελέσει τη στέγη ώστε να αναπτυχθούν ψηφιακές λύσεις που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών». Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι, όπως και πολλά άλλα προγράμματα του δήμου Αθηναίων, έτσι και το Athens Digital Lab ακολουθεί τον δρόμο των συμπράξεων και της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, επιχειρώντας να αποκαλύψει τον δρόμο των ευκαιριών σε νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Αθήνα».

Παράλληλα, σε πάνελ που συντόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης και που συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αθανάσιος Έξαρχος, Country Senior Officer Greece της Nokia, Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE και Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership και Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, συζητήθηκε το μοντέλο του Athens Digital Lab, οι στόχοι του και οι δυνατότητες ουσιαστικής υποστήριξης των ομάδων του. 

Επιπλέον, στο Open House του Athens Digital Lab  συμμετείχαν με ομιλίες ο κ. Todd Asher, Senior Manager των Bloomberg Associates, οι οποίοι συμβουλεύουν τον δήμο Αθηναίων για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, εκθέτοντας παγκόσμιες καλές πρακτικές που ενισχύουν τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Athens Digital Lab και ο κ. Massimo Mazzocchini, Vice President Mediterranean & Country Senior Officer Italy της Nokia, οποίος μίλησε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και το μέλλον του Internet of Things (IoT).

«Η καινοτομία από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να δημιουργήσουμε πραγματικές λύσεις για τις προκλήσεις της Αθήνας», δήλωσε ο Γ. Καμίνης. «Αυτή η πρωτοβουλία μας επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους καλύτερους στην αγορά και να δημιουργούμε απτές λύσεις που καθιστούν την Αθήνα ένα παγκόσμιο μοντέλο για τις έξυπνες πόλεις. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Nokia και την COSMOTE και για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους και συγχαρητήρια στις τέσσερις ομάδες του Athens Digital Lab για την εντυπωσιακή πρόοδο τους».

Τον Οκτώβριο του 2017, το Athens Digital Lab προσκάλεσε άτομα, ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις για "ψηφιακές ιδέες που θα αλλάξουν την Αθήνα" στις εξής θεματικές: Καθαριότητα, Στάθμευση, Διαχείριση Πρασίνου, Διαχείριση Δημόσιου Χώρου, Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, Ανοικτή Θεματική Ενότητα και συνολικά υποβλήθηκαν 108 προτάσεις.  Οι επιλεγμένες ομάδες φιλοξενούνται από τον Ιανουάριο για 6 μήνες στο Athens Digital Lab, που στεγάζεται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, τον νέο κόμβο καινοτομίας, πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου Αθηναίων τον οποίο έχει υποστηρίξει με δωρεά του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονο, προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο χώρο εργασίας, συμβουλευτική υποστήριξη από στελέχη του δήμου Αθηναίων, της ΝΟΚΙΑ και της COSMOTE, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση της ιδέας (s/w & h/w), πρόσβαση στην εξειδικευμένη ΙοΤ πλατφόρμα της Νokia, IMPACT, υπηρεσίες και εξοπλισμό δικτύου από την COSMOTE και τη δυνατότητα για πραγματικές δοκιμές πεδίου μέσα την Αθήνα.

 

Οι ομάδες είναι οι εξής:

 • Thing of Me - Ένα marketplace για αισθητήρες και δεδομένα
 • RecyTrust – Έξυπνοι κάδοι ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου και πλατφόρμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης
 • Inagros Urban – Έξυπνο σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου
 • Smart City Spaces - Εργαλείο διαχείρισης δημόσιου χώρου και ενημέρωσης πολιτών

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις λύσεις των ομάδων, μπορείτε να βρείτε στο athensdigitallab.gr

«Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι προ των πυλών. Οι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή και τις πόλεις μας», είπε ο  Massimo Mazzocchini, Vice President Mediterranean & Country Senior Officer Italy της Nokia. «Οι πόλεις πρέπει να είναι μέρος αυτής της επανάστασης και να διασφαλίσουν ότι οι ανάγκες των πολιτών τους έρχονται πάντα πρώτες».

Ο Senior Manager των Bloomberg Associates, Todd Asher, δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την προνοητικότητα και τη δέσμευση του δήμαρχου Γ. Καμίνη και του δήμου Αθηναίων. Το Athens Digital Lab είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει πραγματική αξία στους κατοίκους της Αθήνας και θα δημιουργήσει λύσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Φιλανδίας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, εκπρόσωποι των νέων επενδυτικών σχημάτων του EquiFund, καθώς και μέλη του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Digital Lab και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο www.athensdigitallab.gr.

 

  Σχετικά με τo Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(SNF) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των €2 δισεκατομμυρίων, μέσω σχεδόν 4.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 113 κράτη ανά τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένης της νέας πρωτοβουλίας του ΙΣΝ να στηρίξει περαιτέρω τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα  με μία σειρά έργων υποδομών και εκπαίδευσης, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια.

Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Επιπλέον των υπόλοιπων, συνεχιζόμενων διεθνών δωρεών του, τo ΙΣΝ ανακοίνωσε πρόσφατα μία δωρεά ύψους σχεδόν €140 εκατομμυρίων για τη δημιουργία του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU), στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. To SNF Agora Institute θα αποτελέσει διεπιστημονικό κέντρο, με κύριο σκοπό να διερευνήσει, ενισχύσει και προωθήσει τον κοινωνικό και ανοιχτό διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δωρεά του ΙΣΝ στο JHU έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη σημαντική δωρεά, ύψους σχεδόν €60 εκατομμυρίων, προς το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, έναν διεθνούς φήμης ακαδημαϊκό και ιατρικό ερευνητικό οργανισμό, για τη δημιουργία μιας νέας, διευρυμένης πανεπιστημιούπολης, του Stavros Niarchos Foundation-David Rockefeller River Campus (SNF-DR), το οποίο θα ανοίξει την άνοιξη του 2019.

Σε συνέχεια της μακράς και εκτεταμένης υποστήριξης του Ιδρύματος σε βιβλιοθήκες, παγκοσμίως, το ΙΣΝ ανακοίνωσε ακόμη, πρόσφατα, μία σημαντική δωρεά, ύψους €53 εκατομμυρίων, για την πλήρη ανακαίνιση του κεντρικού δανειστικού παραρτήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, καθώς και για τη δημιουργία καταπιστεύματος (endowment) για την ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων της. Η βιβλιοθήκη θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για το κοινό το 2020, φέροντας την επωνυμία Stavros Niarchos Foundation Library (SNFL).

Στην Ελλάδα, επιπλέον των άλλων, συνεχιζόμενων δωρεών του, το ΙΣΝ εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας με στόχο την άμεση ανακούφισή της από τις δυσμενείς συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τρεις επιμέρους πρωτοβουλίες δωρεών συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το συνολικό κόστος δημιουργίας του έργου άγγιξε τα €630 εκατομμύρια. Το ΚΠΙΣΝ, σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το έργο παραδόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Μετά την παράδοση, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους €50 εκατομμυρίων. Οι δωρεές στηρίζουν τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων καθώς επίσης τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ. Όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με δωρεά του ΙΣΝ είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό.

 

Σχετικά με την COSMOTE:

Η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου ΟΤΕ σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι ο μεγαλύτερος εθνικός επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές δικτύων, με επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα €2 δισ. τα τελευταία πέντε χρόνια και επενδυτικό πλάνο  €2 δισ. έως το 2022. Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υπό την ενιαία εμπορική ονομασία COSMOTE. Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmote.gr

 

Σχετικά με την Nokia:

Δημιουργούμε την τεχνολογία για να συνδέσουμε τον κόσμο. Με την έρευνα και την καινοτομία των Nokia Bell Labs, εξυπηρετούμε τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών, τους δημοσίους οργανισμούς, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με το πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της αγοράς.

Από τις υποδομές για το 5G και το Internet of Things, μέχρι τις αναδυόμενες εφαρμογές στην εικονική πραγματικότητα και στην ψηφιακή υγεία, διαμορφώνουμε το μέλλον της τεχνολογίας με στόχο  να βελτιστοποιήσουμε την ανθρώπινη εμπειρία.

www.nokia.com

 

Σχετικά με το Athens Partnership:

Το Athens Partnership είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας. «Με το Athens Partnership, ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί σήμερα η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντάς την για το αύριο», δηλώνει ο Γιώργος Καμίνης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.athenspartnership.org

 

 

 

Ημερομηνία: 
Τρι, 08/05/2018 - 16:05

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.