SKEPSOU_ALLIWS

Μήνας εξοικείωσης με την αναπηρία είναι ο Μάρτιος για τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος διοργανώνει -για 4η χρονιά -σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βιωματικές ομιλίες σε σχολεία, δράσεις ενημέρωσης και ενεργής συμμετοχής του κοινού, δράση εξοικείωσης με την αναπηρία, καλλιτεχνικά και χορευτικά δρώμενα.

Κεντρικός στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών σε θέματα αναπηρίας , η συνειδητοποίηση και κατανόηση της πραγματικότητας της κατάστασης αυτής και η ανάγκη  ενεργούς συμμετοχής  των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ι.  Βιωματικές ομιλίες σε σχολεία του Δ. Αθηναίων από τον Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους

Στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την αναπηρία στο δήμο Αθηναίων έχουν προγραμματιστεί από τον Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους 27 ομιλίες σε 16 σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα:
Ομιλητές: Αυγουλάς Βαγγέλης - Κωνσταντίνος Σαμαράς- Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας

 • 07/3/2018 - 62ο Γυμνάσιο Αθηνών
  Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σαμαράς
 • 07/3/2018 - 21ο Γυμνάσιο Αθηνών
  Ομιλητής: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 12/3/2018 - 54ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητής: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 13/3/2018 - 99ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητές: Αυγουλάς Βαγγέλης - Κωνσταντίνος Σαμαράς - Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 14/3/2018 - 90ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητές: Κωνσταντίνος Σαμαράς - Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 16/3/2018 - 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
  Ομιλητής: Βαγγέλης Αυγουλάς
 • 19/3/2018 - 173ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητές: Κωνσταντίνος Σαμαράς - Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 20/3/2018 - 72ο ΓΕΛ Αθηνών
  Ομιλητής: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 21/3/2018 - 41ο ΓΕΛ Αθηνών
  Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σαμαράς
 • 22/3/2018 - 41ο ΓΕΛ Αθηνών
  Ομιλητής: Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 27/3/2018 - 123ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητής: Βαγγέλης Αυγουλάς
 • 27/3/2018 - 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών
  Ομιλητές: Κωνσταντίνος Σαμαράς - Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας
 • 29/3/2018 - 130ο Δημοτικό Αθηνών
  Ομιλητές: Κωνσταντίνος Σαμαράς - Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας

ΙΙ. Δράση Εξοικείωσης με την αναπηρία

 • 17/3/2018 9.30-14.30 : Δράση εξοικείωσης με την αναπηρία στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Νέοι Φούρνοι (Πειραιώς 100).
  Η δράση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Άσπεργκερ. Στη δράση συμμετέχουν οι Σύμμαχοι Υγείας και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

ΙΙI. Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, υλοποιούνται οι εξής δωρεάν δραστηριότητες για ΑμεΑ:

 • Κάθε Σάββατο 11.00-12.30 στο 76ο Δημοτικό Σχολείο, Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης, Άνω Πετράλωνα: "Παρουσίαση χορών από τη Λατ. Αμερική".  Δράση διδασκαλίας και παρουσίασης λάτιν χορών από μεικτό χορευτικό συγκρότημα (ΑμεΑ και άτομα τυπικής ανάπτυξης). Η δράση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
 • Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17.30-19.30 στο 8ο/106ο & 9ο Ειδικό Σχολείο Πόντου 67-69, Γουδή: "Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή 2017-2018". Εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, χωρισμένα σε θεματικές: κατασκευές, κηπουρική, μουσική, γυμναστική, ζωγραφική, ειδική εκπαίδευση. Τα παιδιά, συνοδευόμενα από ειδικούς εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες με στόχο την κοινωνική τους ένταξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την οικογενειακή υποστήριξη.  Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.  

IV.   Δράσεις στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)

 Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Myrtillo για άλλη μία χρονιά ενισχύει την ενημέρωση για την Αναπηρία, με δράσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα.

 • 1-20 Μαρτίου  ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ DOTS.ART FOR ALL,

Dots. Artforall – Τα κοσμήματα που σέβονται τη διαφορετικότητα. Τα κοσμήματα Dots. Artforall  μεταφέρουν μηνύματα με εναλλακτικές μεθόδους  όπως η Braille -  γραφή  των τυφλών, η Νοηματική - η γλώσσα των κωφών ή το σύστημα Makaton  - ένα πρόγραμμα επικοινωνίας για ανθρώπους με δυσκολίες στην έκφραση.

Ώρες Έκθεσης: Καθημερινές: 17:00-20:00,  Σάββατο και Κυριακή:  11:00- 20:00

 • 5-12 Μαρτίου, 18.00-21.00 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ VSA HELLAS,

H VSA HELLAS είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα συμμετοχής στον πολιτισμό και εμπλουτίζει τη ζωή τους με ευκαιρίες για καλλιτεχνική δημιουργία. Η VSA Hellas είναι το αντεπιστέλλον μέλος για την Ελλάδα της διεθνούς οργάνωσης VSA τέχνες και διατηρεί στενές σχέσεις με την μητέρα οργάνωση και πολλά άλλα κράτη μέλη. Η VSA τέχνες ιδρύθηκε το 1974 από την Πρέσβειρα Jean Κένεντι Σμιθ στα πλαίσια του πολιτιστικού -εκπαιδευτικού ιδρύματος JOHNF. KENNEDYCENTER ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ και έχει έδρα την Ουάσιγκτον. Το διεθνές της δίκτυο σήμερα εκτείνεται σε πάνω από 60 χώρες και εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπων με αναπηρία.

 • 16 Μαρτίου, 10:00-13:00 ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΥΦΛΩΝ, (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών ιδρύθηκε το 1932 και είναι ο πρώτος φορέας αυτό-οργάνωσης των τυφλών στην Ελλάδα αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρίες. Κύριος στόχος του είναι, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης, στην Ελλάδα. Οι σκοποί της προστασίας και της προάσπισης των ζητημάτων των τυφλών, περιγράφονται εκτενώς στο καταστατικό του Συνδέσμου. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών έχει εκπροσώπηση και έκφραση Πανελλαδική με 9 Περιφερειακές Ενώσεις σε όλη την Ελλάδα: Ανατολικής Μακεδονίας, Ανατολικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Βορειοδυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίας Πελοποννήσου, Δυτικής Θεσσαλίας και Θράκης, ενώ υπάρχουν αιτήσεις τυφλών σε πολλά άλλα μέρη της χώρας για την ίδρυση και νέων Τοπικών Ενώσεων. Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι περίπου 5.000.

 

 • 21 Μαρτίου, 18:00 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Ο ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ» ΤΟΥ JEAN – CLAUDEMALEVAL, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΣ,

Αν και για πολύ καιρό το αυτιστικό παιδί φάνταζε στο νου μας σαν ένα βωβό ον που βουλώνει τα αυτιά του, οι κλινικοί διαπίστωσαν ότι η φωνή συνιστά ένα ενορμητικό αντικείμενο το οποίο χαίρει εκ μέρους του ιδιαίτερης προσοχής: πολλοί αυτιστικοί αναρωτιούνται σχετικά με το μυστήριο της ομιλίας βάζοντας το χέρι τους πάνω στο λαιμό του συνομιλητή τους, ορισμένοι ζητούν να κάνουν τα αντικείμενα να μιλήσουν στη θέση τους, η πλειονότητά τους μαρτυρά έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική και τα τραγούδια. Αν κρατούν σε εφεδρεία τη φωνή τους, είτε μέσω της βωβότητας είτε της εξάλειψης της εκφοράς, αυτό συμβαίνει λόγω του φόβου πως θα αισθανθούν ίσως κενοί αν χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για μια έκκληση προς τον Άλλο. Αυτή η μη εκχώρηση της φωνητικής απόλαυσης συνεπάγεται ιδιαίτερους τρόπους διαχείρισης της γλώσσας, ξεκινώντας από μια γλώσσα σημείων στερημένη από συναισθήματα, ωστόσο κατάλληλη για την επικοινωνία, και φτάνοντας ως τις ιδιωτικές γλώσσες, που ελάχιστα εξυπηρετούν την επικοινωνία. Κάποιες αξιοσημείωτες μαρτυρίες αυτιστικών υψηλής λειτουργικότητας μας επιτρέπουν τώρα να προσανατολιστούμε καλύτερα στην κλασική κλινική του αυτισμού, όπως τη συνέλαβε ο Κάνερ. Οι εμπειρίες τους πιστοποιούν ότι οι μέθοδοι που τους βοηθούν περισσότερο είναι εκείνες που δεν θυσιάζουν την ατομικότητα και την ελευθερία του υποκειμένου, αλλά μπορούν να στηριχτούν στις επινοήσεις και τις νησίδες ικανοτήτων τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παρουσιάστρια: Άννα Πίγκου, Ψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια, Πρόεδρος Της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής

 • 27 Μαρτίου, 18:30 ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΜΕΑ, (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ)

Το Myrtillo café  σε συνεργασία με Συν Κίνησις διοργανώνει την Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 18:30 ένα ανοιχτό θεατρικό παιχνίδι-δράση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και τίτλο «Ένα παιχνίδι για όλους»  Είσοδος ελεύθερη

Πολυχώρος Myrtillo café  ,Πάρκο Για το Παιδί και τον Πολιτισμό-πρώην ΚΑΠΑΨ,

(Ευστ. Λάμψα και Τριφυλίας – Πλησίον μετρό Πανόρμου)

Τηλ. .: 2110123176

E-mail: myrtillocafe@gmail.com  myrtillocafe2@gmail.com

V. 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 9:00 - 13:15 Eπιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ειδικά σχολεία της Αθήνας πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών & 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών (προσεχώς Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ειδικά σχολεία της Αθήνας πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εισηγητές θα είναι Ακαδημαϊκοί Καθηγητές υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης και αναγνωρισμένου κύρους

Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθηνών (Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω 122 43)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας Δ. Αθηναίων: τηλ. 210-5210705 site: www.cityofathens.gr  - mail: s.marinaki@athens.gr

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους: τηλ. 211-8009876
site: www.skep.gr – facebook: skep.association – mail: skep@skep.gr

Πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων: τηλ. 210 -3462335, site: www.athensopenchools.gr  

Ημερομηνία: 
Τετ, 07/03/2018 - 11:00

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.