18 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018 10:00

160 χρόνια made in Greece -Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία- Ένα ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία

Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, η Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 25 Μαρτίου, τη μεγάλη ιστορική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές, το παρόν και το μέλλον της.

Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν το παζλ της έκθεσης «160 χρόνια made in Greece».  Μέσα από 3 ενότητες, θα ανακαλύψουμε με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουμε πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους, αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.

Στα 160 χρόνια made in Greece, θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να ακούσουμε συνεντεύξεις, να δούμε σπάνια videos παραγωγής, να παρακολουθήσουμε παλιές διαφημίσεις, να αγγίξουμε μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πώς καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτη, αλουμίνα. Θα μας απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργειά μας: σε ποιο εργοστάσιο ανήκουν τα κτίρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες, πότε συσκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι, ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο, ποιο εργοστάσιο φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας, ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή, ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας, ποια εταιρεία παραγωγής μπύρας έφτιαχνε και λεμονίτες, ποιο εργοστάσιο έψηνε μπισκότα και μαζί κεραμίδια, ποια ελληνική βιομηχανία πήρε ξανά το δρόμο του μεταξιού και μετέφερε την παραγωγή της στην Κίνα, ποιο εργοστάσιο επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά εξέχουσες κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας και πολλά-πολλά ακόμα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γνωρίζοντας καλύτερα το παρελθόν, ανοίγουμε έναν διάλογο με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το INNOVATHENS Powered by Samsung, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά.

Δημιουργική μάθηση

Τα 160 χρόνια made in Greece δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τους μικρούς μας φίλους παραπονεμένους! Με αφορμή την έκθεση, προτείνουμε διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο απολαυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Κάνουμε μια βόλτα Από το χωράφι… στο ράφι, αναρωτιόμαστε τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε Διαφημίσεις που άφησαν εποχή!

Και τα Σαββατοκύριακα όμως το πρόγραμμα είναι πλούσιο! Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, θα έχουμε τα 160 χρόνια made in Greece. Kids edition, μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία θα πειραματιζόμαστε με υλικά, θα ζωγραφίζουμε, θα παίζουμε και θα διασκεδάζουμε! Παράλληλα, θα πειραματιστούμε με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και θα φτιάξουμε το δικό μας video animation.

Shop

Βρες το official merchandise της έκθεσης στο Industrial Gas Museum Shop.

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη

Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης

Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη

Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι

Οπτική ταυτότητα: pi6 communication design

Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00

Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι  

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00- Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00

Γενική είσοδος: 4 ευρώ-Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ