ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Η Κοινωνική Πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας ξεκίνησε να λειτουργεί την Άνοιξη του 2014 και αποτέλεσε την απαρχή ενός πολύ σημαντικού προγράμματος του δήμου Αθηναίων για την κοινωνική κατοικία, στεγάζοντας προσωρινά οικογένειες που πλήττονται από την κρίση.

Ο δήμος Αθηναίων ανέπτυξε από το 2014 το «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας», το οποίο έχει φιλοξενήσει συνολικά μέχρι σήμερα 215 άτομα (60 οικογένειες). Ξεκίνησε αρχικά με την πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας και επεκτάθηκε σταδιακά με τις πολυκατοικίες της οδού Επιδάμνου και κατόπιν της Βρεσθένης, στον Νέο Κόσμο. Στη συνέχεια προστέθηκαν δώδεκα μεμονωμένα διαμερίσματα, ενώ τελευταία προσθήκη αποτελεί η πολυκατοικία των Σεπολίων, επί της οδού Αμβρακίας.

Η επιλογή των φιλοξενούμενων γίνεται από τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει εκλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο έχει ψηφίσει και τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινωνικής Κατοικίας. Κάθε φιλοξενούμενος για να ενταχθεί στο Δίκτυο υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό προσχώρησης, στο οποίο εξηγείται ρητά, όπως και στον Κανονισμό, ότι η στέγαση παρέχεται για ορισμένο χρονικό διάστημα 9 (εννέα) μηνών αρχικά, με δυνατότητα 6μηνης παράτασης. Στόχος, εξάλλου του Δικτύου, είναι να προωθηθεί η ομαλή επανένταξη των ωφελούμενων και να αποφευχθούν φαινόμενα ιδρυματισμού.

Για τον λόγο αυτό, η δράση του δήμου Αθηναίων δεν περιορίζεται στη παροχή προσωρινής στέγης σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, αλλά τους παρέχει πληροφορίες και εφόδια για την εργασιακή τους επανένταξη και την επιστροφή τους στην κοινωνική κανονικότητα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των φιλοξενούμενων, παρέχονται σε όλους σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής, με στόχο την κοινωνική επανένταξη. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται στο Job Center του δήμου Αθηναίων, το οποίο λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. Όλοι οι φιλοξενούμενοι, που πληρούσαν τις προδιαγραφές, έχουν περάσει τουλάχιστον μία φορά από τους επαγγελματικούς συμβούλους και ανάλογα με το προφίλ τους έχουν προταθεί συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. 

Στην πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας φιλοξενούνται σήμερα 21 άτομα, δηλαδή 6 οικογένειες και 1 μοναχικός ενήλικας. Όλοι, πλην μίας περίπτωσης που βρίσκεται στην 6μηνη παράταση, έχουν εξαντλήσει προ πολλού το 15μηνο της διάρκειας παραμονής. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς βρίσκονται εκεί από την έναρξη λειτουργίας της δομής, τον Μάρτιο του 2014. Σε όλους έχει προταθεί εναλλακτική στέγαση είτε σε διαμερίσματα είτε σε ξενώνα, δηλαδή σε δωμάτιο σε κτίριο, στο οποίο παρέχεται και διατροφή. Τους προτεινόμενους ξενώνες τούς διαχειρίζονται συνεργαζόμενοι φορείς του δήμου Αθηναίων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Από τους 21 φιλοξενούμενους, οι 13 παρά την εξαντλητική συζήτηση με το εξειδικευμένο προσωπικό του δήμου, δεν συναινούν στην εναλλακτική λύση που τους εξασφαλίζεται.

Σε κάποιους από τους 21 διαμένοντες της οδού Μπουμπουλίνας έχουν προταθεί θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές για διάφορους λόγους, όπως ενδεικτικά η απόσταση (π.χ. Πειραιάς) ή το είδος της εργασίας (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη). Δυστυχώς, οι περισσότεροι ωφελούμενοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν ούτε σε προγράμματα κατάρτισης.

Η πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας εντάχθηκε στο Δίκτυο, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το οποίο παραχώρησε τη χρήση του κτιρίου για χρονικό διάστημα 3 ετών (11/3/2014-11/3/2017) με την καταβολή αντίστοιχου τιμήματος. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σύμβαση παρατάθηκε από 11/3/2017 μέχρι 30/06/2017, ενώ από τις 30/06 μέχρι και σήμερα η λειτουργία της δομής γίνεται στη βάση άτυπης συνεννόησης με το Ίδρυμα, η οποία δεν είναι δυνατόν να παραταθεί περαιτέρω.

Ο δήμος Αθηναίων και οι υπηρεσίες του κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την ομαλή μετακίνηση των ωφελουμένων σε άλλες δομές, δεδομένης της λήξης –ήδη από τον περασμένο Ιούνιο– της σύμβασης που σημαίνει και τερματισμό των βασικών υπηρεσιών λειτουργίας του κτιρίου (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα). Τονίζεται ότι έχει εξασφαλισθεί, για όλους ανεξαιρέτως τους φιλοξενουμένους της πολυκατοικίας της οδού Μπουμπουλίνας, εναλλακτική πρόταση για αξιοπρεπή στέγαση και φιλοξενία.  

Ημερομηνία: 
Πεμ, 30/11/2017 - 12:50

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο σας)
  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.